505
To nie jest zdrowe jedzenie,ale od czasu do czasu można zgrzeszyć tymbardziej,że mięsko jest soczyste i chrupiące;-)
Składniki na marynatę:
500 g skrzydełek z kurczaka
34 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
Skrzydełka umyć i dokładnie osuszyć. Odciąć końcówki, a skrzydełka podzielić na dwie części (tak jak pozwala kostka). Przyprawy dokładnie wymieszać, natrzeć nimi skrzydełka i wstawić do lodówki na 45 minut.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 jajko
0,5 szkl.mąki
13 szkl.mleka
szczypta soli
pół łyżeczki słodkiej papryki
14 łyżeczki ostrej papryki
mąka do obtaczania bezpośrednio przed smażeniem
oraz olej do smażenia
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta,zalewamy nim kurczaka i dokładnie mieszamy,wstawiamy do lodówki na godzinę.
Kurczaka wyjąć z lodówki na ok. 40 minut przed smażeniem (!)
Olej rozgrzać do temp. 160-170 stopni (najlepiej we frytkownicy),ja akurat nie posiadam,więc smażyłam w małym garnku.
Kawałki kurczaka wyjmować i obtaczać w mące. Od razu smażyć na złoto kilka minut.
Podawać z frytkami i surówką u mnie akurat z sosem czosnkowym.
Przepis od Moje Pasje.
Zamiast papryki, polecam Przyprawę do dań meksykańskich:) Sam jej używam:)
Przy następnej okazji napewno przetestuje;-)Pozdrawiam
Fajnie też wychodzą obtoczone w płatkach kukurydzianych