ok.400 g matiasów
1 duża cebula
5 ogórków konserwowych
Sos:
5 łyżek ketchupu
1 łyżka musztardy
5 łyżek oleju rydzowego SemCo
pół łyżeczki cukru
papryka ostra i słodka do smaku
pieprz
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Matiasy dobrze wymoczyć,opłukać,osuszyć i pokroić w grubszą kostkę,cebulę i ogórki pokroić w drobniejszą kostkę,wszystko razem wymieszać,i przechodzimy do przygotowania sosu wszystkie składniki na sos wlewam do słoika,oprócz czosnku,zakręcam dekielkiem i bujam do połączenia,na koniec wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek,i całość wlewam do śledzi,dokładnie mieszam,i wrzucam do lodówki,żeby się przegryzło,u mnie śledzie te stały zamknięte w słoiku tydz.wyjęłam je dopiero na Wigilię.