I zachciało się babie śledzia,chodził za mną już od dłuższego czasu,polecam 🙂
Składniki:
600-800 g matiasów lub śledzia w oleju
1 duża cebula
2 średnie marchewki
3 ogórki kiszone
1 czerwona papryka
sól i pieprz do smaku
Zalewa:
ok.pół szkl.wody
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
2-3 łyżki octu
1,5 łyżki cukru
sól do smaku
Przygotowanie:
Jeśli mamy matiasy trzeba je wymoczyć,ja użyłam śledzi wiejskich w oleju,pokroić je w paseczki 1,5 cm i odłożyć na bok.
 Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce,marchewkę obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach,to samo zrobiłam z papryką,ogórki pokroiłam w kosteczkę.
Cebulę
z marchewką i papryką dusimy na odrobinie oleju na patelni,doprawiamy solą i pieprzem,gdy warzywa będą
miękkie wrzucam ogórka,wszystko dokładnie mieszam i
odstawiam.
 Przechodzimy
do zalewy,do słoika wrzuciłam wszystkie składniki
zalewy,zakręciłam i mocno pobujałam tak,aby wszystkie składniki się ze
sobą połączyły,następnie gotową zalewę wlewam na patelnie,wszystko
dokładnie mieszam,i doprowadzam do zagotowania,zdejmuje z ognia i pozostawiam do wystygnięcia.
Następnie wrzucam pokrojone śledzie,mieszam całość i przekładam do słoika,wstawiam na noc do lodówki i gotowe.
 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
kasia

Oooooo…
Dawno, dawno nie jadłam!
Narobiłaś mi ochoty.
x x x