197
Coś na zbliżające się dużymi krokami Święta,to jest ten czas w roku gdy śledź smakuje zupełnie inaczej 😉
Składniki:
500 g matiasów
4 ogórki konserwowe
2 cebule
4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól,pieprz
2 łyżeczki cukru
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
pół szkl.oleju rydzowego
pół szkl.wody
Przygotowanie:
Matiasy wymoczyć przez 2-3 godz.w wodzie lub mleku jeśli chcemy,żeby były łagodniejsze,następnie pokroić w paseczki.Cebulę obrać i posiekać,ogórki pokroić w drobną kostkę,cebulę zeszklić na patelni ,na oleju ,dodać przecier pomidorowy,olej,wodę oraz cukier,wszystko dokładnie wymieszać i wrzucić ogórka wraz z przyprawami.
Dusimy całość pod przykryciem na wolnym ogniu ok.15 min.następnie po wystudzeniu układać w salaterce warstwę matiasów,warstwę sosu i tak do wykończenia składników.
Śledzie tak przygotowane najlepiej smakują na 2,3 dzień,śledzie przygotowane na oleju rydzowym są o niebo lepsze 🙂