Sałatka śledziowa

Słodko Słodka
4 komentarze

Propozycja na postny obiad, lubię od czasu do czasu przygotować właśnie w ten sposób śledzika do obiadu, najlepiej smakuje podany z ugotowanymi ziemniakami, lub ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 6-8 płatów śledzi w oleju lub matias
  • 1 duża cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • kilka płatów czerwonej papryki konserwowej
  • 1 jabłko 
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • mała garść posiekanej natki pietruszki
  • pieprz do smaku

Sos:

  • mały kubeczek śmietany 18 %
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  • Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w kosteczkę (można użyć matiasów,tylko trzeba pamiętać o wcześniejszym ich wymoczeniu), wrzucić do miseczki i przyprawić pieprzem.
  • Cebulę, ogórki, paprykę i jabłko (jabłko można skropić sokiem z cytryny) pokroić w drobną kostkę i wrzucić do śledzi.
  • Jajko pokroić w drobną kostkę, posiekać natkę pietruszki i również wrzucić do miseczki ze śledziami.
  • Całość wymieszać, przygotować sos.
  • Wszystkie składniki na sos wymieszać razem, doprawić cukrem do smaku i wlać do śledzi.
  • Wymieszać dokładnie i odstawić najlepiej na noc do lodówki.
  • Podawać z ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Podoba mi się ten przepis.Takich śledzi jeszcze nie jadłam.

Anonimowy

Fajny pomysł na śledzia 🙂 podoba mi się również talerz na którym został podany. Z jakiej firmy i serii jest talerz? Pozdrawiam

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies