328
Propozycja na postny obiad, lubię od czasu do czasu przygotować właśnie w ten sposób śledzika do obiadu, najlepiej smakuje podany z ugotowanymi ziemniakami, lub ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- 6-8 płatów śledzi w oleju lub matias
- 1 duża cebula
- 4 ogórki kiszone
- kilka płatów czerwonej papryki konserwowej
- 1 jabłko
- 1 jajko ugotowane na twardo
- mała garść posiekanej natki pietruszki
- pieprz do smaku
Sos:
- mały kubeczek śmietany 18 %
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- cukier do smaku
Przygotowanie:
- Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w kosteczkę (można użyć matiasów,tylko trzeba pamiętać o wcześniejszym ich wymoczeniu), wrzucić do miseczki i przyprawić pieprzem.
- Cebulę, ogórki, paprykę i jabłko (jabłko można skropić sokiem z cytryny) pokroić w drobną kostkę i wrzucić do śledzi.
- Jajko pokroić w drobną kostkę, posiekać natkę pietruszki i również wrzucić do miseczki ze śledziami.
- Całość wymieszać, przygotować sos.
- Wszystkie składniki na sos wymieszać razem, doprawić cukrem do smaku i wlać do śledzi.
- Wymieszać dokładnie i odstawić najlepiej na noc do lodówki.
- Podawać z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Podoba mi się ten przepis.Takich śledzi jeszcze nie jadłam.
Szybkie i smaczne 🙂
Fajny pomysł na śledzia 🙂 podoba mi się również talerz na którym został podany. Z jakiej firmy i serii jest talerz? Pozdrawiam
Dzięki 🙂 Sklep Arcahomedecor strona dostępna na facebooku https://www.facebook.com/KasiaDecor/ ,polecam serdecznie 🙂 Pozdrawiam