Coś na szybko dla niespodziewanych gości, a może coś do pudełka śniadaniowego lub do pracy… Jakby nie było ślimaczki przygotowuje się bardzo szybko, polecam również wersje z pieczarkami. Szpinak można polubić. W takiej wersji jeśli chodzi o mnie, jest mało wyczuwalny a moi chłopcy też jedli, chodź nie przepadają za szpinakiem.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
Nadzienie:
pół piersi z kurczaka
przyprawa gyros do piersi kurczaka, do smaku
ser feta
450 g szpinaku mrożonego
sól i pieprz do smaku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka z górką kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do miski, skropić olejem i przyprawić do smaku przyprawą gyros. Odstawić na 2,3 godz. do lodówki a nawet na całą noc.
Smażyć na patelni z odrobiną oleju, do zrumienienia, usmażone kawałki piersi wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Gdy zacznie się rumienić wrzucić szpinak, smażyć do zredukowania wody, przyprawić solą i pieprzem. Pamiętając o tym, że ser feta jest również słony. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz śmietanę, dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min. Zdjąć z ognia, dodać usmażoną pierś z kurczaka, całość wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, wyłożyć nadzienie, rozsmarować łyżką po całości. Rozsypać pokrojony w drobną kosteczkę ser feta.
Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę, kroić krążki 1,5-2 cm, układać ślimaczki na płasko na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 min. w temp.200 C.
Gotowe podawać na ciepło jak i na zimno. Można również polać ketchupem.
WITAJ, MAM NA IMIĘ JOANNA
Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka. Jestem żoną, szaloną mamuśką i straszną psiarą. Kuchnia to moja odskocznia, która powoli przeradza się w pasje. Jestem amatorką w kwestii kuchni i fotografii, piszę prostym językiem, blog prowadzę po domowemu.
Ja ze szpinakiem w sumie od niedawna żyje w zgodzie, u mnie w domu nie było nigdy szpinaku, wychowywałam się na wsi. Ale za to jak już poznałam ten składnik i wiem jak go przyprawić, żeby był smaczny to bardzo lubię a ser feta to moja wielka miłość 😉
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
apetyczna przekąska
Dziękuje 🙂
Fajny pomysł na pyszną przekąskę, np. na ostatki 🙂
Dzięki serdeczne 🙂
jak to ekstra wygląda! pokażę mężowi niech zorbi 😀
Moi chłopcy za szpinakiem nie bardzo,ale taki wynalazek wciągnęli 😉
przepysznie wygadają te ślimaczki. Za dużo pyszności 🙂 tylko kiedy to pichcić i mieć na to czas, a potem zajadać się smakołykami.
Wszystko co na blogu powstaje u mnie naturalnie w kuchni,odkąd prowadzę bloga zawsze mam pomysł na obiad itp.nie ma nudy 😉
Uwielbiam takie przekąski!
Ja tez mam słabość do takich przekąsek 🙂
Asiula, toć to świetny pomysł jest. Na pewno skorzystam. Jak dzieciarnia nie będzie chciała, więcej dla starych będzie 😁
U mnie tak przemycam szpinak 😉 chłopaki nie lubią zielonego za ni hu hu, a w takiej wersji zjedzą i nawet się nie pytają co jest w środku he he
Niebawem mam urodziny. Wykorzystam więc ten przepis wraz z sałatką ziemniaczaną z ogórkiem. Muszę jeszcze czegoś fajnego u Ciebie poszukać 🙂
Coś się jeszcze znajdzie 😉
Szpinak uwielbiam!
Ser feta też. No wszystko mi u Ciebie smakuje 🙂
Rewelacyjna przekąska, już jem oczami!
Ja ze szpinakiem w sumie od niedawna żyje w zgodzie, u mnie w domu nie było nigdy szpinaku, wychowywałam się na wsi. Ale za to jak już poznałam ten składnik i wiem jak go przyprawić, żeby był smaczny to bardzo lubię a ser feta to moja wielka miłość 😉
Zjadłabym 😍 Świetna przekąska na imprezę😍
Polecam😘