Ciasto jest bardzo proste do zrobienia,smakuje dużym i małym, jedyny minus jest taki,że musi swoje odstać w lodówce przed krojeniem i oczywiście bardzo szybko znika z talerza, także polecam od razu zrobić z podwójnej porcji. Ciacho to robiłam już jakiś czas temu, na prośbę chłopaków zrobiłam ponownie.

Składniki:

Masa Budyniowa:

  • 650 ml mleka
  • 2 paczki budyniu śmietankowego
  • pół szkl.cukru pudru
  • 100 g masła

Masa Krówkowa:

  • ok.250 g masy kajmakowej
  • 100 g masła
  • 80 g orzeszków ziemnych solonych

Dodatkowo:

  • 2 paczki herbatników po 220 g
  • 100 g czekolady
  • 5 łyżek śmietanki kremówki 30-36 %

Przygotowanie:

  • Mleko wlać do garnka,odlać 3/4 szkl.do rozmieszania proszku budyniowego z cukrem pudrem. Mleko w garnku zagotować razem z masłem,następnie ugotować budyń.
  • Masę krówkową podgrzać z masłem i wrzucić orzeszki.
  • Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie blaszki ułożyć herbatniki, wylać połowę budyniu, ułożyć drugą warstwę herbatników, masa krówkowa, i znowu herbatniki, budyń, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki i na koniec polewa czekoladowa.
  • Polewa to czekolada roztopiona w ciepłej śmietance kremówce, rozsmarować na herbatnikach i posypać orzeszkami.
  • Chłodzimy w lodówce przez całą noc, żeby dobrze ściągnęło i ładnie się kroiło, ale kto by tyle czekał 😉

Subscribe
Powiadom o
guest
23 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
iza
1 rok temu

super!!! takie ciasta lubię

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  iza

Ja tak od święta,ale chłopaki u mnie to przepadają 🙂

Kamila
1 rok temu

Ciasta bez pieczenia są najlepsze 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Kamila

Postaram się w tym roku więcej takich ciach wrzucić 😉 Pozdrawiam

Sikorkowe Pasje
1 rok temu

Mniam, pychotka. W nocy się śpi, to można poczekać 😉
Nie mam daru do ciast. Jedno jedyne jakie robię to keksa bananowego na mój sposób przerobione.
Ciasta to nie mój konik.

Słodko Słodka
1 rok temu

U mnie to nawet w nocy zaglądają do lodówki 😉 a mąż to się pyta czy można już he he, ja kiedyś to nawet nie wiedziałam jak biszkopt upiec, samo jakoś wszystko przyszło.

Małgorzata
1 rok temu

Milion kalorii, ale z pewnością to musi być niebiańsko pyszne!!! Jadłabym oj jadła choć nie mogę 😀

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Małgorzata

Małgosiu od czasu do czasu można zgrzeszyć,nawet wskazane 😉 Pozdrawiam

Kasia
1 rok temu

O nie!!! Aż mi ślina pociekła! A przecież nie przepadam za słodyczami 🙂 Długo musi tężeć w lodówce? bo jak za długo, to w domu dojdzie do starć … 😉

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Kasia

Najlepiej całą noc he he,ale powiem Ci,że u nas to tylko mąż podchodzi i się pyta przy lodówce czy już można he he

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

jaki rozmiar blachy?

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Agnieszka

24×24 polecam z podwójnej porcji trzasnąć na większej blaszce,bo szybko znika 😉

Di bloguje
1 rok temu

Pyszności!

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Di bloguje

Dzięki :*)

Okiem Blondynki by McBlondi

Jak ja uwielbiam masę krówkową <3 To ciasto, musi być przepyszne 🙂 Z chęcią kiedyś wypróbuję, bo takie proste przepisy, w dodatku bez pieczenia, są zawsze mile widziane 😀
Będę tylko musiała wykombinować sobie jakieś kruche ciasto na spód, bo ciężko dostać bezglutenowe herbatniki 😉

Słodko Słodka
1 rok temu

Z taki kruchym ciastem to w ogóle będzie petarda 😉

Zufi.pl
1 rok temu

Boję się tutaj zaglądać. Od razu robię się głodna xD Wracając jednak do przepisu, muszę pogrzebać w czeluściach moich przepisów, bo wydaje mi się, że mam podobny. W każdym razie, ciasta, których nie trzeba piec, są najlepsze. Odpowiednia wersja dla takich jak ja – leniwców 😊

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Zufi.pl

Poczekaj aż wróci mój aparat z naprawy 😉 jak wystartuje do kuchni he he,póki co trochę staroci muszę puścić 😉

Ola
Ola
1 rok temu

A masę budyniową kładziemy na herbatniki jeszcze ciepłą, czy trzeba poczekać aż ostygnie? To samo z masą krówkową?

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Ola

Najlepiej ciepłą,żeby herbatniki ładnie się skleiły.Pozdrawiam

Katarzyna
1 rok temu

lubię to!

Katarzyna
1 rok temu

lubię robić ciasta bez pieczenia. Zawsze myślę, że robi się je o wiele szybciej niż te pieczone .

Julia
Julia
6 miesięcy temu

Ciasto w smaku wyszło dobre, ale udało się dzięki kilku modyfikacjom. Zamiast połowy puszki masy krówkowej polecam całą i więcej orzeszków, aby wystarczyło na 2 warstwy. Krem budyniowy był rzadki, musiałam ratować mąką ziemniaczaną, następnym razem zrobię z innego przepisu. Herbatników zabrakło, dobrze, że miałam w domu jakieś pozostałe. Ale fakt – ciasto szybko zniknęło i zebrałam pochwały 🙂