916
Bardzo dobry aromatyczny i soczysty schabik,dzięki temu,że jest pieczony w rękawie nie jest suchy,smaczny na obiad z ulubionymi dodatkami,jak i również na kanapki po wystudzeniu,u mnie w domu gości dość często,lubimy taki schabik na kanapki.
Składniki:
1-1,300 kg schabu
3-4 łyżki oleju
ok.1 łyżki soli
1 łyżka majeranku
1 łyżka tymianku
1 łyżka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Schab myjemy,osuszamy resztę składników wsypujemy do miseczki z olejem,czosnek przeciskamy przez praskę,dokładnie mieszamy i nacieramy schab.
Tak przygotowany schab wrzucamy do rękawa do pieczenia,szczelnie zawiązujemy z obu stron i wkładamy na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień schab w rękawie wrzucam do blaszki lub naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika nagrzanego na 210 C na 10 min,następnie zmniejszam temperaturę do 180 C i piekę jeszcze przez 70-80 min.
Po upieczeniu rękaw przeciąć,
schab wyjąć na deskę do krojenia,odczekać ok.10 min.za nim rozkroimy do obiadu,dzięki temu mięso nie będzie suche.
Resztę schabu przekładam do pojemnika lub zawijam w folię aluminiową po wystygnięciu i kroje na kanapki jak kiełbasę.