Dodatkowo:
2 słoiki powideł śliwkowych
2 czekolady gorzkie po 100 g
Polewa z połyskiem:
0,5 kostki masła lub margaryny
0,5 szkl.cukru pudru
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki wrzątku
do całkowitego rozpuszczenia cukru,następnie odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników i przekładamy do szklanego naczynia,emaliowanego garnka lub kamionkowego.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce u mnie będzie w lodówce 5-6 tyg.
Dobrze jest wyjąć ciasto z lodówki na kilka godz.przed pieczeniem,żeby się ogrzało do temp.pokojowej.
Na kilka dni przed świętami przekładamy nasz piernik,postanowiłam zrobić nadzienie czeko-śliwka,powidła podgrzewamy(w tym roku kupne,a w następnym będą już swojskie ),czekoladę rozpuszczamy na parze,wrzucamy do miseczki i stawiamy na małym rondelku z ciepłą wodą,tak aby miska się nie stykała z wodą,najlepiej przykryć miseczkę dekielkiem,szybciej czekolada się roztopi.
Roztopioną czekoladę wymieszać z powidłami i posmarować nasze blaty,
u mnie 3 więc podzieliłam na pół masę do przełożenia,następnie piernik przykryć papierem do pieczenia i przyłożyć na górę np.ciężką książkę.
Po upływie 3,4 dni piernik przekroić na mniejsze paski i polać polewą czekoladową.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień,gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia,następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao oraz wrzucamy żelatynę i mieszamy energicznie,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia,następnie smarujemy górę piernika,jest to polewa idealna pięknie lśni,nie kruszy się przy krojeniu.
Lepszego piernika nie jadłam,rozpływa się w ustach.
Przepis na sam piernik zaczerpnięty z najsłodszego bloga Moje Wypieki 😉
Już nie mogę się doczekać na efekt 🙂
Ja też 😉
A może przełożyć masą z kaszy manny 😉
Jack55 mam już pewien typ ;-)ale przecież nie mogę wszystkiego tak od razu zdradzić 🙂 Pozdrawiam
Czy może być cukier kokosowy lub ksylitol
Tak oczywiście 🙂
Czy z tego ciasta można zrobić pierniczki?
Tak jak najbardziej,możesz nawet sobie podzielić ciasto i z połowy zrobić pierniczki,a z drugiej połowy piernik 😉
A czy w trakcie lezakowania ma tylko stać czy trzeba go czasami przemieszać?
Madziu tylko stać 😉
Jeszcze nigdy takiego piernika nie robiłam. Chyba w tym roku się skuszę 😉
Aga polecam 🙂 Jest rewelacyjny,i ten zapach jak się piecze,już ne mogę się doczekać świąt 😉
Dzień dobry.
Ja zrobiłam ciasto 10.11 i trzymałam w lodówce do dzisiaj. Niestety ciasto jest nadal luźne, czy coś powinnam zrobić? Dodać mąki albo coś? Proszę o odpowiedź
Szczerze mówiąc to nie wiem jaka mogła być przyczyna,bo u mnie zawsze po leżakowaniu w lodówce ciasto jest idealne-gęstnieje,jeżeli klei się mocno do wałka-rąk,to trzeba podsypać mąką innej rady nie ma.
Po upieczeniu zanim posmarujemy piernik gdzie go należy trzymać i czy zawinąć w coś bo to jednak odstęp między pieczeniem a smarowaniem jest kilka dni ,nie chcę żeby się jeszcze mocnie zeschnął o ile może się mocniej jeszcze zeschnąć:D
Edziu ja miałam 3 blaty ułożone na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia,przykryłam tylko lnianą ściereczką,stał w sypialni,tam akurat w okresie zimowym mam zawsze chłodniej,piernik kruszeje po przełożeniu,jest rewelacyjny,aromatyczny,rozpływa się w ustach a co najważniejsze długo zachowuje świeżość,to co nie zjedliśmy przez święta zamroziłam i jeszcze w styczniu zajadaliśmy się ze smakiem tym piernikiem,a smakował tak samo jak w święta 🙂
Witam 🙂 nie jestem fanką powideł śliwkowych. Czym można przełożyć piernik (oprócz marmolady)? Pozdrawiam
Kremem z kaszy manny można.
Joasiu zrobiłam zaczyn, dziękuję, że mnie zmobilizowałaś, zajrzałam czy mam produkty i gotowe:)
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam
Joasiu wstawiłam zdjęcie ciasta na moim blogu ale po przepis odsyłam do Ciebie, bo chcę, aby moje córki miały wgląd do przepisu:)
https://blog1235aba.blogspot.com/2019/11/staropolski-piernik-dojrzewajacy.html
Dziękuje ślicznie, bardzo mi miło 🙂
Jaki miód?
Najlepszy swojski miód a jaki to już wedle gustu.
Dziękuję za odpowiedź
Czy mogę z tego przepisu wcześniej upiec wyrobione ciasto?
Święta już nie długo, a Ja nie widziałam wcześniej tak ciekawego przepisu 🤔🙈
Ja zawsze ciasto nastawiam po Wszystkich Świętych,a piekę tydz.przed Wigilią.Wiadomo im ciasto dłużej stoi przed pieczeniem i dojrzewa,tym piernik później smaczniejszy.Pozdrawiam
Joasiu upiekłam dzisiaj, ciasto stało od 5 listopada, a że dzisiaj miałam czas, to zabrałam się się za pieczenie, na noc wystawiłam ciasto z lodówki i od rana zajęłam się ciastem, przełożyłam kremem śliwkowym z czekoladą, obciążone czeka na polewę za ok 4 dni. Już nie mogę się doczekać końcowego efektu:) Przepis wstawiłam na bloga z Twoim linkiem, dziękuję 🙂
Joaśka zagości u Was już na stałe jak nic,jak tylko posmakujecie :-)Ja zawsze dziele sobie go na 3 mniejsze pierniki,część mrożę i jemy po Nowym Roku jeszcze,pyszota 🙂
Czy mogę wiedzieć jak dużych słoików powideł użyłaś?
Ok.300 g słoik,jak dasz więcej to nic się stanie.
Przepis na piernik super… Z części zrobilam z dziecmi pierniczki, które zresztą już zostaly zjedzone, ale ciasto główne czeka na wigilię.
Pozdrawiam i dziękuję za możliwość skorzystania z tego przepisu.
Agnieszka
Bardzo się cieszę,że przypadł do gustu,warto na niego tyle czekać :-)Pozdrawiam serdecznie i życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia 🙂
Dzięki Asiu za przypomnienie
W tym roku trochę szybciej zrobiłam ciasto, zawsze robiłam po 11 listopada, ale pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, więc postanowiłam wypuścić się do kuchni w gary 🙂
Kochana, jestem na etapie: blaty upieczone, przełożone powidłami i moje pytanie brzmi. Czy po przełożeniu trzeba szczelnie owinąć papierem czy niekoniecznie. Papier mam ciutkę za krótki i nie bardzo mogę szczelnie go owinąć. Dorota
Dorotko tam, gdzie nie sięga papier, owiń folią spożywczą i będzie oki. Ja akurat dzisiaj piekę i przekładam piernik. Pozdrawiam 🙂
Bożesz margaryna…. jak można tego używać….
Normalnie, jak wszystkie inne rzeczy… rozumiem, że sama produkujesz wszystko i nie kupujesz nic z marketowych półek, normalnie idealna Pani Domu tylko pogratulować taktu i perfekcji… w doborze składników. Polecam pilnować swojego koszyka i nie oceniać pochopnie innych, u kogoś widzi się pod lasem, a swojego pod nosem to już nie bardzo!!!
Witam mam pytanie do przepisu przyprawy do piernika w sumie ma być 80g tak ?
Tak dokładnie 80 g, jak dasz mniej czy więcej to nic się nie stanie wiadomo przyprawa przyprawie nie równa. Pozdrawiam
Witam. Mi ciasto nie wyszło lejące tylko takie gęste. Czy mogło tak wyjść?
W zależności od rodzaju mąki zapewne, ciasto nie jest takie zupełnie lejące, w trakcie leżakowania w lodówce, ciasto zrobi się gęste.
Ja już dzisiaj upiekłam:) pachnie bosko w całym domu. Już nie mogę doczekać się aż zostanie rozkrojone… dziękuję za przepis ♥️
Bardzo się cieszę, miło mi 🙂 Mam nadzieje, że będzie Wam smakował, ja wczoraj piekłam spody. Pozdrawiam serdecznie
Piekłam w sobotę. Teraz chciałam podzielić i okazało się że jeden blat się nie dopiekł. Czy mogę włożyć na chwilę do piekarnika? Uratuję go?
Dzień dobry, to mój pierwszy piernik w życiu. W przyszłym roku też go zrobię, prosty przepis, a jaki efekt. Dziękuję ❤
Dziękuje Ewelinko za komentarz. Powiem Ci, że jak pierwszy raz go piekłam miałam mieszane uczucia, ale w smaku petarda. Najlepszy piernik z możliwych 🙂 Ja zawsze robię jeszcze parę pierniczków, ale w tym roku zniknęły od ręki 🙂
Ja dziś właśnie piekę. Mam ciut mniejszą blaszkę, moze nawet taka samą. Podzieliłam ciasto na 4 części. Jedna z nich użyłam do robienia pierniczków.
Ja piekłam w poniedziałek, z racji tego, że syn miał urodziny w sobotę 🙂 Również upiekłam parę pierniczków, ale zniknęły na poczekaniu 🙂