Strucla Serowa.

Słodko Słodka
3 komentarze
Ciasto Drożdżowe lubię w każdej postaci,swojskie najlepsze:-)a strucla z serem … jest idealna na naszą jesienną pogodę.

Składniki:
2 keksówki 12×30 cm

Ciasto Drożdżowe:
 600 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant Dr.Oedker
120 g cukru
100 gram masła
1 szkl.ciepłego mleka
2 jajka klasy L
0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

2 kostki twarogu
2 jajka
1-2 łyżki proszku budyniowego
cukier waniliowy duże opakowanie
oraz cukier do smaku 3-4 łyżki,ja daje zawsze mniej

Kruszonka:

50 g masła
80 g cukru
duży cukier waniliowy
150 g mąki

Dodatkowo:

1 jajko rozkłócone do posmarowania wierzchu
cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia,mąkę przesiewamy do miski,wrzucamy resztę sypkich składników wraz z drożdżamy,wszystko mieszamy,dodajemy rozkłócone jajka,wlewamy mleko,oraz roztopione przestudzone masło,wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem,ja akurat wspomogłam się mikserem,wyrabiamy do momentu aż będzie odchodziło od ręki, lub od misy miksera.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godz.ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowujemy nadzienie,rozgniatamy twaróg widelcem w misce i dodajemy resztę składników,wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Rozgniatamy masło do kruszonki,resztę składników na kruszonkę wsypujemy do miski i zalewamy ciepłym rozpuszczinym masłem,wyrabiamy ręką do otrzymania okruszków.Kruszonkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Wyrośniete ciasto walnąć pięścią i wyłożyć na blat,podzielić na dwie części,każdą osobno rozwałkować szer.ok.30 cm a grubosć ok.1 cm,na tak przygotowany prostokąt wyłożyć połowę masy twarogowej i równo rozsmarować po całości,zwinąć jak roladę,końce zawinąć pod spód i włożyć do keksówki,to samo uczynić z drugą połową ciasta.

Tak przygotowane keksówki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.jeszcze do wyroścnięcia.Wyrośniete ciasto smarujemy jajkiem i sypiemy kruszonką.
tak przygotowaną blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40 min.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Wygląda pysznie <3

Waldemar Filipczak

Głupie pytanie "1-2 łyżki proszku budyniowego" chodzi o zwykły budyń w proszku.. tak?

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies