1,9K
Jak wykonać przepis na – Surówka biskupia
Wspaniały dodatek do obiadu, ale i nie tylko, surówka biskupia to proste i tanie składniki. Kilka składników i smaczna surówka do obiadu w mig gotowa. Myślę, że z taką surówką każde danie obiadowe będzie smakowało lepiej. U mnie w domu robię najczęściej surówki z białej kapusty, lub pekinki, a dziś mała odmiana surówka z czerwonej kapusty. Surówka ta swoją nazwę zyskała pewnie ze względu na kolor… biskupiej szaty. Na przepis trafiłam na jednej z moich ulubionych grup kulinarnych, tak nam zasmakowała, że podaje przepis dalej kto jeszcze jej nie robił. Surówka ma dużo witamin i będzie smakowała o każdej porze roku.
Potrzebne składniki
- ½ główki niedużej kapusty czerwonej
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- ½ cytryny - sok z cytryny
- natka pietruszki lub koperek
Sposób wykonania
- Kapustę czerwoną obierz z wierzchnich liści, następnie drobno poszatkuj nożem.Ja jestem bardzo wygodna i jeśli tylko mogę wspomagam się odpowiednim sprzętem w kuchni. Kapustę rozdrobniłam przy pomocy malaksera. W tym samym malakserze starłam przy pomocy tarczy marchewkę i jabłko.Do miski wrzuć poszatkowaną kapustę i wsyp 1 – 2 szczypty soli, następnie wygnieć dobrze dłońmi, ja ten krok pominęłam, ponieważ kapustę poszatkował mi malakser dość drobno.Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki, następnie skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj dokładnie kapustę z marchewką i jabłkiem.W osobnej małej miseczce wymieszaj ze sobą dokładnie jogurt naturalny, majonez, chrzan, musztardę.Dopraw do smaku pieprzem prawdziwym mielonym oraz cukrem.Sos wymieszaj i polej nim surówkę, całość dokładnie wymieszaj ze sobą.Na sam koniec dodaj posiekaną zieleninkę i tutaj już wedle gustu i smaku, ja dodałam koperek.Świetnie również sprawdzi się posiekana natka pietruszki.Tak przygotowaną surówkę przełóż do salaterki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.Smacznego!!!
- Chrzan pominęłam ze względu na najmłodszego w rodzinie, nie lubi i uwierzcie mi smak ma dobry i zawsze wyczuje. Jeśli jesteś wrażliwa jak mój syn na smak chrzanu zawsze możesz dodać więcej musztardy, musztarda również fajnie podkręci smak surówki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Surówka biskupia wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Uwielbiam takie surówki!
Prosta, smaczna, tania i zdrowa 🙂
Pyszna surówka
Dziękuje 🙂
Ostatnio mam fazę na sałatki i surówki 🙂 Organizm chyba sam już dopomina się witamin.
Ja już nie mogę się doczekać wiosennych nowalijek, to prawda organizm sam się już domaga witamin.
Uwielbiam surówki, a ta wygląda apetycznie.
Ja też bardzo lubię surówki różnego rodzaju, ta jest szybka, smaczna i tania 🙂
Dobra propozycja jako dodatek do obiadu.
Zdecydowanie tak 🙂
Muszę koniecznie zrobić taką suróweczka, bo zwykle robie z ugotowanej kapusty.
Smaczna jest i nie trzeba dużo zachodu przy niej 🙂
Jaka pyszna suroweczka, idealna na poczatku wiosny!
Ja już czekam z niecierpliwością na pierwsze nowalijki wiosenne 🙂