Surówka biskupia

Słodko Słodka
14 komentarzy
Wspaniały dodatek do obiadu, ale i nie tylko, surówka biskupia to proste i tanie składniki. Kilka składników i smaczna surówka do obiadu w mig gotowa. Myślę, że z taką surówką każde danie obiadowe będzie smakowało lepiej. U mnie w domu robię najczęściej surówki z białej kapusty, lub pekinki, a dziś mała odmiana surówka z czerwonej kapusty. Surówka ta swoją nazwę zyskała pewnie ze względu na kolor… biskupiej szaty. Na przepis trafiłam na jednej z moich ulubionych grup kulinarnych, tak nam zasmakowała, że podaje przepis dalej kto jeszcze jej nie robił. Surówka ma dużo witamin i będzie smakowała o każdej porze roku.
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 5 minuty
Czas całkowity 15 minuty
Ilość porcji 1 salaterka
Jak wykonać przepis na – Surówka biskupia

Potrzebne składniki
  

  • ½ główki niedużej kapusty czerwonej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ cytryny - sok z cytryny
  • natka pietruszki lub koperek

Sposób wykonania

  • Kapustę czerwoną obierz z wierzchnich liści, następnie drobno poszatkuj nożem.
    Ja jestem bardzo wygodna i jeśli tylko mogę wspomagam się odpowiednim sprzętem w kuchni. Kapustę rozdrobniłam przy pomocy malaksera. W tym samym malakserze starłam przy pomocy tarczy marchewkę i jabłko.
    Do miski wrzuć poszatkowaną kapustę i wsyp 1 – 2 szczypty soli, następnie wygnieć dobrze dłońmi, ja ten krok pominęłam, ponieważ kapustę poszatkował mi malakser dość drobno.
    Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki, następnie skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj dokładnie kapustę z marchewką i jabłkiem.
    W osobnej małej miseczce wymieszaj ze sobą dokładnie jogurt naturalny, majonez, chrzan, musztardę.
    Dopraw do smaku pieprzem prawdziwym mielonym oraz cukrem.
    Sos wymieszaj i polej nim surówkę, całość dokładnie wymieszaj ze sobą.
    Na sam koniec dodaj posiekaną zieleninkę i tutaj już wedle gustu i smaku, ja dodałam koperek.
    Świetnie również sprawdzi się posiekana natka pietruszki.
    Tak przygotowaną surówkę przełóż do salaterki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
    Smacznego!!!
  • Chrzan pominęłam ze względu na najmłodszego w rodzinie, nie lubi i uwierzcie mi smak ma dobry i zawsze wyczuje. Jeśli jesteś wrażliwa jak mój syn na smak chrzanu zawsze możesz dodać więcej musztardy, musztarda również fajnie podkręci smak surówki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Surówka biskupia wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja Reszko

Uwielbiam takie surówki!

Słodkie okruszki

Pyszna surówka

Monika

Ostatnio mam fazę na sałatki i surówki 🙂 Organizm chyba sam już dopomina się witamin.

Mirosława Dudko

Uwielbiam surówki, a ta wygląda apetycznie.

Wioleta Sadowska

Dobra propozycja jako dodatek do obiadu.

Monika

Muszę koniecznie zrobić taką suróweczka, bo zwykle robie z ugotowanej kapusty.

edyta

Jaka pyszna suroweczka, idealna na poczatku wiosny!