326
Taka trochę resztkowa pół na pół jabłka z gruszkami,dobra wyszła 🙂
Składniki:
Blaszka 24×24 cm
1,5 szkl.mąki pszennej
pół szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła lub margaryny
4 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
4-5 łyżek cukru
bułka tarta do posypania ciasta
Owoce:
jeśli używacie samych jabłek to ok.1,5 kg u mnie akurat pół na pół z gruszkami
sok z połowy małej cytryny
4 łyżki cukru w zależności od kwaskowatości owoców
1 galaretka pomarańczowa
Piana:
4 białka
szczypta soli
pół szkl.cukru
1 budyń śmietankowy lub kisiel pomarańczowy
Dodatkowo:
cukier puder + cynamon a wierzch
Przygotowanie:
Owoce myjemy,obieramy,usuwamy gniazda nasienne,kroimy na 4 a następnie na cienkie paseczki,wrzucamy do miski,skrapiamy sokiem z cytryny,wsypujemy cukier,całość mieszamy dokładnie,najlepiej ręką i odstawiamy na ok.godz.aż owoce puszczą sok.
Wszystkie składniki na ciasto oprócz bułki tartej umieścić w misce i zagnieść szybko ciasto,
które dzielimy na 2 części,mniejszą część zawijamy w folie i wrzucamy do zamrażalnika a większą częścią wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem,
wstawiamy ją do lodówki lub zamrażalnika na 15-20 min.następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy 10 min.do zarumienienia.
Na podpieczone ciasto rozsypujemy bułkę tartą,z owoców odlewamy sok,wsypujemy suchą galaretkę,
całość mieszamy i wykładamy na rozsypaną bułkę tartą,na owoce
wykładamy pianę,białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,wsypujemy cukier,ubijamy do momentu aż cukier będzie niewyczuwalny,następnie wsypujemy suchy budyń,krótko miksujemy tylko do połączenia i wykładamy na owoce.
Na owoce ścieramy na tarce kawałek ciasta z zamrażalnika,
blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy ok.50 min.
Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Pyszne ciasto, pozdrawiam 🙂
Supr szarlotka,dodałam niebieską galaretkę i w połączeniu z kol.jabłek, wyszedł kolor zielony.Nawet ciekawie wyglądało 😀 Dziękuję za przepis.