Blaszka 25×36 cm
Biszkopt:
4 jajka M
34 szkl.cukru
34 szkl.mąki tortowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Mus Jabłkowy:
3 szkl.soku jabłkowgo
2 słoiki musu jabłkowego po 720 g
2 galaretki pomarańczowe
oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypywać
partiami cukier cały czas miksując,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy
do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąki z
proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy
ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika na ok.25 min.do
tzw.suchego patyczka,pieczemy w temp.180 C.Po upieczeniu odwracamy do góry dnem,wykładamy na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
Biszkopt wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Sok jabłkowy zagotować i zdjąć z ognia,wsypać galaretki dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się galaretek,wrzucić mus jeszcze raz wymieszać i pozostawić do wystygnięcia,następnie tężejący mus wylać na biszkopt,równomiernie rozsmarować,wstawić do lodówki(żeby mus szybciej zaczął tężeć przed wylaniem na ciasto wrzuciłam garnek do zamrażalnika i co jakiś czas mieszałam).
śmietankę ubijamy,wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder do
smaku,następnie w mikrofali podgrzewamy kilka sekund żelatynę,tylko do
rozpuszczenia,wrzucamy do żelatyny łyżkę ubitej śmietanki,mieszamy
szybko i całość wlewamy do ubitej śmietanki,miksując mikserem.
Gotową masę wylewamy na mus jabłkowy,na wierzch ścieramy czekoladę,ciasto wstawiamy do lodówki.
Szarlotki z taką ilością jabłek to ja nigdy nie odmówię 🙂
Zaszalałam z tą warstwą jabłkową 😉 he he
Ulubiona szarlotka mojej mamy 😉
cudnie wygląda