259
Ostatnio chodziło za mną coś z jabłkiem,ale coś szybkiego więc zrobiłam dziecinnie prostą szarlotkę sypaną,każdy ją zrobi,nie potrzeba wielkich zdolności,nie potrzeba też miksera 😉
Składniki:
Tortownica 20-22
1 szkl.mąki pszennej
34 szkl.cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl.kaszy manny
1,5 kg jabłek
cynamon do posypania jabłek
170 g zimnego masła,prosto z zamrażalnika
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem przesiać,wsypać cukier i kaszkę,wymieszać łyżką i podzielić na 3 równe części.Następnie umyć i obrać jabłka na dużych oczkach tarki zetrzeć ,skropić sokiem z cytryny i wymieszać.Tortownicę spód wyłożyć papierem,użyłam tortownicy silikonowej,więc boków nie smarowałam masłem,na spód tortownicy wysypać równomiernie pierwszą część suchych składników i rozłożyć połowę startych jabłek,
jabłka posypać cynamonem jeśli lubicie
i wysypać drugą część suchych składników równomiernie,
na które wykładamy resztę startych jabłek,posypujemy cynamonem i wysypujemy ostatnią część suchych składników.Na wierzch ścieramy na tarce masło wyciągnięte z zamrażalnika
i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 C ,pieczemy ok.godz.bez obawy ciasto wychodzi super,nie ma zakalca 🙂
Wygląda przepysznie,no i z masłem !!! 🙂 .
sypana jest mega <3
❤