906
Jak wykonać przepis na – Szaszłyki z marynowanych serc drobiowych
Jeśli lubicie podroby to szaszłyki z marynowanych serc drobiowych mogą podbić Wasze kubki smakowe. Ogólnie rzecz biorąc lubię podroby, ale jest jeden rodzaj, który mi nie przejdzie przez gardło i są to niestety serduszka. Szaszłyki z marynowanych serc drobiowych przygotowałam specjalnie dla mojego męża. Od dłuższego czasu wspominał o gulaszu z serduszek drobiowych, a chcąc iść na łatwiznę postanowiłam zrobić mu przyjemność , a za razem, żeby sobie zaoszczędzić czasu, przygotowałam szaszłyki, które są bardzo szybkie do przygotowania i podobno bardzo smaczne. A jak to jest z Wami lubicie podroby, czy macie awersje już na samą myśl?
Potrzebne składniki
- 500 g serduszek drobiowych
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
Sposób wykonania
- Serca z kurczaka dokładnie umyj i oczyść. Do miseczki wlej sos sojowy, dodaj ketchup pikantny, oraz miód, całość dokładnie wymieszaj najlepiej trzepaczką rózgową. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz do smaku sól i pieprz ( soli zbyt dużo nie dawaj, ponieważ sos sojowy już sam w sobie jest słony). Ponownie wymieszaj marynatę i dodaj do marynaty umyte i dokładnie oczyszczone serduszka. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na 2-3 godz. do lodówki, możesz nawet tak zostawić serduszka w lodówce na całą noc. Gdy serduszka dobrze się zamarynują nadziej je na patyczki do szaszłyków, mi wyszło 5 konkretnych szaszłyków z podanej porcji.Nie wylewaj pozostałej marynaty.Ja moje szaszłyki przygotowałam we frytkownicy beztłuszczowej, Ty możesz je upiec w piekarniku na funkcji góra-dół, bez termoobiegu w temp. 200 °C 15-20 min.W połowie czasu pieczenia polej szaszłyki z marynowanych serc drobiowych pozostałą marynatą.Tak przygotowane szaszłyki możesz podawać samodzielnie, lub z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!!
- Do czasu całkowitego dolicz czas marynowania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szaszłyki z marynowanych serc drobiowych wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Takie szaszłyki możesz również przygotować na grillu.
Jej, nie jadłam jeszcze takich szaszłyków. Ciekawe.
Coś innego, mężowi smakowały, ja nie jestem fanką serc drobiowych.
Tym razem to propozycja nie dla mnie 🙂
Dla mnie również nie, jak lubię podroby wątróbkę i żołądki, tak serca nie przechodzą mi przez gardło.
Coś dla mojego męża. 🙂
O widzisz ja robiłam specjalnie dla mojego męża, sama nie jem serduszek, nie przechodzą mi przez gardło.
Nigdy nie jadłam takich. Chętnie bym spróbowała
Polecam, mojemu mężowi bardzo smakowały. Lubię podroby, ale serduszka nie przechodzą mi przez gardło.
Przyznam że nigdy nie jadłam serc. Wygląda to smacznie
Przygotowałam dla męża, sama nie jadłam, lubię podroby, ale serca nie przechodzą mi przez gardło. Mężowi bardzo smakowały i takie szaszłyki bardzo szybko się robi, także polecam :-)Pozdrawiam serdecznie
Przyznam że.pierwszybraz takie widzę. Jestem ciekawa jak.smakuja
Ja nie jem serduszek, mogę zrobić itd. , ale nie przechodzą mi przez gardło. Natomiast mąż zachwalał, bardzo mu smakowały, danie to jest szybkie do zrobienia, więc polecam serdecznie jeśli jesteś amatorką serc drobiowych. Pozdrawiam