Szaszłyki z marynowanych serc drobiowych

Słodko Słodka
12 komentarzy
Jeśli lubicie podroby to szaszłyki z marynowanych serc drobiowych mogą podbić Wasze kubki smakowe. Ogólnie rzecz biorąc lubię podroby, ale jest jeden rodzaj, który mi nie przejdzie przez gardło i są to niestety serduszka. Szaszłyki z marynowanych serc drobiowych przygotowałam specjalnie dla mojego męża. Od dłuższego czasu wspominał o gulaszu z serduszek drobiowych, a chcąc iść na łatwiznę postanowiłam zrobić mu przyjemność , a za razem, żeby sobie zaoszczędzić czasu, przygotowałam szaszłyki, które są bardzo szybkie do przygotowania i podobno bardzo smaczne. A jak to jest z Wami lubicie podroby, czy macie awersje już na samą myśl?
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 20 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Ilość porcji 5 szaszłyków
Jak wykonać przepis na – Szaszłyki z marynowanych serc drobiowych

Potrzebne składniki
  

  • 500 g serduszek drobiowych
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku

Sposób wykonania

  • Serca z kurczaka dokładnie umyj i oczyść.
    Do miseczki wlej sos sojowy, dodaj ketchup pikantny, oraz miód, całość dokładnie wymieszaj najlepiej trzepaczką rózgową.
    Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz do smaku sól i pieprz ( soli zbyt dużo nie dawaj, ponieważ sos sojowy już sam w sobie jest słony).
    Ponownie wymieszaj marynatę i dodaj do marynaty umyte i dokładnie oczyszczone serduszka. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na 2-3 godz. do lodówki, możesz nawet tak zostawić serduszka w lodówce na całą noc.
    Gdy serduszka dobrze się zamarynują nadziej je na patyczki do szaszłyków, mi wyszło 5 konkretnych szaszłyków z podanej porcji.
    Nie wylewaj pozostałej marynaty.
    Ja moje szaszłyki przygotowałam we frytkownicy beztłuszczowej, Ty możesz je upiec w piekarniku na funkcji góra-dół, bez termoobiegu w temp. 200 °C 15-20 min.
    W połowie czasu pieczenia polej szaszłyki z marynowanych serc drobiowych pozostałą marynatą.
    Tak przygotowane szaszłyki możesz podawać samodzielnie, lub z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego!!!
  • Do czasu całkowitego dolicz czas marynowania.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szaszłyki z marynowanych serc drobiowych wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Takie szaszłyki możesz również przygotować na grillu.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Jej, nie jadłam jeszcze takich szaszłyków. Ciekawe.

Mirka

Tym razem to propozycja nie dla mnie 🙂

Urocznica

Coś dla mojego męża. 🙂

Milena

Nigdy nie jadłam takich. Chętnie bym spróbowała

Aleksandra

Przyznam że nigdy nie jadłam serc. Wygląda to smacznie

Iwona

Przyznam że.pierwszybraz takie widzę. Jestem ciekawa jak.smakuja