280
To Moja Pierwsza Kiełbacha z Szynkowaru,jeśli nigdy nie używaliście takich sprzętów,to zachęcam do kupna,bo naprawdę warto;-)Mnie zainspirowała Ciocia Basia swoimi wędlinami z tego cuda:-)
Składniki:
800 g piersi z kurczaka
300 g mięsa mielonego indyczego
2 ząbki czosnku
100 ml wody
1 łyżeczka słodkiej papryki
13 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki soli peklowej
1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
13 łyżeczki białego pieprzu
13 łyżeczki cukru
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Oczyszczone filety kroimy w kostkę. Może to być kostka różnej wielkości, jednak nie większa niż 2 cm. Do mięsa dodajemy mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Następnie dodajemy cukier, sól peklową i odstawiamy na bok. Kiedy żelatyna schłodzi się do temperatury pokojowej dodajemy ją do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 3-4 minut, aż mięso będzie kleiło się do rąk i będzie szkliste.
Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.
W wysokim garnku doprowadzamy wodę do temperatury 80-85’C i wstawiamy szynkowar,
woda w garnku powinna sięgać około 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze,zaparzamy przez ok. 2 godz.nastęnie wyjąć szynkowar z wody i ostudzić,wstawić do lodówki najlepiej na noc,po czym szynęczkę wyjąć z szynkowara,pokroić w plasterki i smacznego:-)
Szynkę przechowujemy w lodówce do 6 dni.
Szynkę przechowujemy w lodówce do 6 dni.
Wspaniała szyneczka Asiu 🙂
Dziękuje:-)
Jutro próbuję ☺
Pochwal się koniecznie jak Ci wyszła i czy smakuje tak samo jak nam;-)Pozdrawiam
Muszę odszukac mój szynkowar. Zaginął bez wieści…