Szynka Wieprzowa z Piekarnika na Kanapki

Słodko Słodka
5 komentarzy
Na jesieni zawsze chce nam się coś innego do chlebka,tak więc upiekłam szyneczkę wieprzową,żeby było urozmaicenie 😉 

Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej
4-5 łyżek oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżka majeranku
1 łyżka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Szynkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,następnie do małej miseczki wlewamy olej,dodajemy nasze przyprawy,czosnek przeciśnięty przez praskę,wszystko dokładnie mieszamy i nacieramy uzyskaną marynatą całą szynkę.Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą,masłem,smalcem co tam lubicie.Tak przygotowaną szynkę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia rano ściągamy przykrycie i wrzucamy do piekarnika nagrzanego na 220 C na pół godz.następnie przykrywamy naczynie i zmniejszamy temp.do 180 C i pieczemy jeszcze przez godz.po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy szynkę w zamkniętym piekarniku jeszcze jakieś 20 min.
Szynkę można podawać do dań obiadowych na ciepło,moja rodzinka lubi na zimno do chlebka,na kanapki np.z musztardą 😉



 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
posmakujto!

Taka wędlinka smakuje najlepiej, mniam 🙂

abydoemerytury

Przepyszna, uwielbiam taką! Ja robię prawie identyczną, tylko trzymam ją w marynacie ok. 36 – 48 godzin :). Pierwszy dzień do obiadu (z sosem), a to co zostanie idzie na kanapki 😀

Kasia

To prawda, taka szyneczka do chlebka jest sto razy lepsza od kupnej,

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies