Bardzo szybka i efektowna,to moja pierwsza w życiu tarta;-)




Składniki na kruche ciasto:

100 gr masła (zimnego)



200 gr mąki pszennej krupczatki


Szczypta soli


1/4 szklanki cukru

2-3 łyżki soku z pomarańczy

1 białko do posmarowania ciasta


Budyń śmietankowy:

1,5 szklanki mleka (3,2%)

skórka otarta z jednej pomarańczy

1 żółtko

1 łyżka masła

2-3 jabłka




Sposób przygotowania tarty z jabłkami:

W malakserze umieścić mąkę, cukier, masło pokrojone w kostkę, sól, dokładnie posiekać pod koniec dodawać po jednej łyżce sok z pomarańczy. Miksować tylko do chwil kiedy ciasto stanie się wilgotne i jednolite.


Wyjąć na oprószony mąką blat i szybko uformować kulę, zawiną w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min.





Formę do tart (u mnie 24 cm.) posmarować masłem (tylko dno, boki zostawić suche) wysypać tartą bułką.


Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim przygotowaną formę. Można rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej, lub ręcznie wylepić nim formę.

Dno nakłuć widelcem, posmarować białkiem przy pomocy kuchennego pędzla, wstawić do zamrażalnika na min. 1h

Rozgrzać piekarnik do 175 oC. 

tartę piec ok. 15 min do zrumienienia brzegów.

Wyjąć i wystudzić na kuchennej kratce.


Nadzienie budyniowe:





Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyć mniej mleka (nie 2 a jedynie 1,5 szkl.)


Do gorącego budyniu dodać skórkę z pomarańczy i masło, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Mieszać od czasu do czasu, aby nie utworzył się ,,kożuch”.

Do letniego budyniu dodać żółtko i dokładnie wymieszać.

Budyń wyłożyć na podpieczony, kruchy spód a na wierzchu poukładać cienkie plasterki jabłek.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C. i piec 20-25 min.

Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
11 miesięcy temu

W składnikach nie ma budyniu.