Torcik Oszukane Rafaello.

Słodko Słodka
3 komentarze
Torcik ten zrobiłam tak na szybko dla gości,wszystkim bardzo smakował.

Biszkopt:
 Tortownica 24 cm
6 jajek L
34 szkl.cukru
1 szkl.mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
200 g białej czekolady
2 galaretki cytrynowe
500 ml śmietanki kremówki
200 g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
likier kokosowy do nasączenia
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypywać partiami cukier cały czas miksując,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą,biszkopt pieczemy ok.30 min.do tzw.suchego patyczka w temp.180 C.
Po upieczeniu odwracamy do góry dnem,wykładamy na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
Zimny biszkopt kroimy na 3 równe blaty.

Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl.wrzątku,wrzucamy połamane na kosteczki czekolady i mieszamy do roztopienia się czekolad,odstawiamy do przestygnięcia.
Śmietanę kremówkę schładzamy w zamrażalniku przez ok.15.min,następnie ubijamy na sztywno,odkładamy kilka łyżek na boki tortu i górę.
Do ubitej śmietanki wlewamy tężejącą galaretkę z czekoladami,oraz wsypujemy wiórki kokosowe,całość dokładnie mieszamy mikserem i przekładamy szybko tort.
Tort najlepiej składać w rancie lub tortownicy,gdyż masa jest mniej stabilna niż zwyczajny krem do tortów,dopiero po schłodzeniu masa nabiera stabilności i jest sztywna.
Pierwszy blat nasączamy likierem,smarujemy dżemem i wykładamy połowę masy,przykrywamy drugim blatem,znowu nasączamy,smarujemy dżemem i wykładamy resztę kremu,ostatni krążek smarujemy od spodu dżemem,przykładamy na krem,dociskamy i nasączamy górę,tak przełożony tort wstawiamy do lodówki  na godz.lub do zamrażalnika,żeby przyspieszyć proces tężenia kremu.

Tortownicę objeżdżamy na około nożem,zdejmujemy rant i tynkujemy nasz tort kremówką boki i górę,można obsypać cały wiórkami kokosowymi i na górze ułożyć kilka kulek rafaello.
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

bardzo smacznie i ładnie wygląda

Kinga

Świetny pomysł! 🙂

Zapraszam na mojego bloga! 🙂

Teresa S

Narobiłaś mi smaku na torcik