Torcik Serowo – Miodowy „Plaster Miodu”

Słodko Słodka
34 komentarze

Na weekend polecam tym razem prosty i smaczny torcik. Torcik przełożyłam masą serową jak do sernika gotowanego. Dzięki miodowi prosto z pasieki ze sklepu Wcinaj miód deseczki miodowe wyszły wyjątkowo smaczne. Często piekę na jesieni i zimą wypieki z dodatkiem miodu, ale tym razem nie mogłam się oprzeć, jak otworzyłam słoik miodu lipowego i poczułam ten zapach… to mnie po prostu poniosło, nie tylko na herbatkę z cytrynką i miodem, ale i na coś słodkiego, czyli ciacho.

Składniki:

Tortownica 21 cm

Ciasto miodowe:

  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/3 szkl.cukru 
  • 2 jajka L
  • 8 łyżek mleka
  • 6 łyżek miodu lipowego

Masa Serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3-krotnie mielonego
  • 3/4 szkl.cukru
  • 3 jajka L
  • pół szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • kostka masła lub margaryny (250 g )

Dodatkowo:

  • 50 g białej czekolady

Bardzo lubimy miód lipowy do herbatki z cytryną, najmłodszy w rodzinie lubi sobie zjeść łyżeczkę od czasu do czasu na drapiące gardełko. Dziś wyjątkowo miód lipowy pomógł mi stworzyć smaczne ciasto na weekend. Otwierając słoik, poczułam zapach dzieciństwa. Miód lipowy jest wyrazisty, lekko ostry o bursztynowej barwie i zapachu kwiatów lipy, ulega naturalnej krystalizacji, lekko jaśnieje i zmienia konsystencję.

Jest to miód letni, ceniony za właściwości napotne i wykrztuśne. Ma wysoką aktywność antybiotyczną, silnie działa na drobnoustroje. W wielu polskich domach uznawany jest za najlepszy w przeziębieniu, grypie, schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych. Warto mieć słoik takiego miodu w zapasie, w okresie jesienno – zimowym. U nas przeważnie mamy 2 duże słoiki, a z herbatką malinową jak smakuje… Zapraszam Was do sprawdzenia oferty miodów i nie tylko, w sklepie internetowym Wcinaj miód, znajdziecie tam wiele dobrego m. in. herbatki ziołowe, produkty pszczele, soki i syropy bez cukru, zioła i ziołomiody, ale o tym w osobnym poście więcej napiszę.

Przygotowanie:

  • Z podanych składników na deseczki miodowe zagnieść ciasto, podzielić je na 5 równych części.
  • Każdą z części wylepić lub rozwałkować na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 20 – 22 cm.
  • Piec w temp. 200 C do zarumienienia 10-15 min. Zdjąć papier i pozostawić na ściereczce do wystygnięcia.
  • Masło, cukier i twaróg zagotować w rondelku, mieszając co jakiś czas. Jajka roztrzepać trzepaczką rózgową, wlać do mleka z budyniem, całość dokładnie rozmieszać i wlać do twarogu, zagotować do zgęstnienia masy ok. 10 min.
  • Gorącą masą przełożyć miodowe deseczki, docisnąć i pozostawić do wystygnięcia.
  • Białą czekoladę roztopić na parze lub w mikrofali i rozsmarować na wierzchu ciasta, przyłożyć folie bąbelkową i wstawić do lodówki na 10 – 15 min. zdjąć folie i pozostawić ciasto w lodówce, żeby smaki się przegryzły a deseczki zmiękły.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
34 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
be4ealthy

Świetnie wygląda, z pewnością równie dobrze smakuje <3

Beata M.

Asiu świetny torcik. Do ciast z serem nie trzeba mnie dwa razy namawiać 😉

lukaszmakeup.pl

Wpadam na kawałek 😀

Konrad

Wygląda smakowicie 🙂

Marzena

Kochana ale cudownie wygląda. Z chęcią bym zjadła kawałek 🙂

Maminek kulinarny

Mistrzostwo świata!Równiutenkie warstwy, dopieszczony perfekcyjnie!
Smak można tylko sobie wyobrazić. Na pewno pyszota:)
Pozdrawiamy serdecznie:)

Ervi

Ładny i na pewno smaczny 🙂

beata

Porywam do kawy duuuuży kawałek 🙂

Daniel

Ja dziś też na słodko 🙂

Jak się całować

Super torcik! Spróbuje zrobić w domu ^^!

Paulina

Aż wyobraziłam sobie ten smak, mmmm

Sys

wygląda świetnie a ta folia bombelkowa zrobiła świetny efekt 🙂 na pewno było pysznie 🙂

Monika

Wygląda pięknie! Muszę spróbować go zrobić na moje urodziny 🙂

Pani Dusza

Ależ bosko wygląda ten torcik 😍

Katarzyna

Fajne połączenie miodu i sera. W sam raz dla mnie 🙂

Patia

Nie do opisania smak 🙂

iza

boski torcik