Tort powstał na urodziny mojej drugiej połowy, mój luby nie przepada za kokosem, ale w tym roku go zaskoczyłam i tort kokosowy z białą czekoladą i malinami wyjątkowo przypadł mu i naszej rodzince do gustu i smaku, z czego oczywiście bardzo się cieszę. Krem przygotowałam na białej proteinowej kokosowej czekoladzie Nutlove Coco Crunch. Czekolada ta jest wytwarzana w tradycyjny ręczny sposób, oraz jest słodzona erytrytolem, żeby było ciekawiej, spody przesmarowałam przepysznym kokosowym kremem z dodatkiem migdałów, który nie zawiera tłuszczu palmowego, oraz jest bez dodatku cukru. Krem poezja, jeśli chciałabyś przygotować podobny krem, a uwierz mi, że warto koniecznie odwiedź sklep SFD w poszukiwaniu czegoś słodkiego i zdrowego!!!
Przygotowanie 40 mins
Gotowanie 40 mins
Czas całkowity 1 hr 20 mins
Ilość porcji 15
Jak wykonać przepis na – Tort kokosowy z białą czekoladą i malinami

Potrzebne składniki
  

Tortownica 22 cm

    Biszkopt budyniowy

    • 5 jajek - L
    • ¾ szkl. cukru
    • 1 szkl. z czubkiem mąki pszennej
    • 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli

    Krem

    • 500 ml śmietany kremówki - 30 lub 36 %
    • 2 tabliczki czekolady Nutlove Coco Crunch - 200 g
    • 500 g serka mascarpone
    • 100 g świeżych malin

    Polewa czekoladowa

    • 100 ml kremówki
    • 75 g białej czekolady
    • ¾ łyżeczki żelatyny
    • 40 g gorzkiej czekolady

    Dodatkowo

    • 1 cytryna - sok z cytryny + 1,5 szkl. przegotowanej letniej wody
    • cukier puder do smaku
    • 350 g kremu Nutlove Coco Crunch
    • migdały
    • wiórki kokosowe
    • ¾ kostki masła
    • ¼ szkl. mleka
    • parę kropli aromatu cytrynowego

    Sposób wykonania

    • Biszkopt upiekłam dzień wcześniej wieczorem.
      Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
      Następnie dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru.
      Wrzucaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia, odłóż mikser.
      Wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia.
      Ciasto wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na ok. 35 – 40 min.
      Piecz w temp.180 °C, góra-dół, bez termoobiegu.
      Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, ściągnij papier, pozostaw do wystygnięcia.
    • Tego samego wieczoru przygotowałam sobie również bazę pod krem.
      Śmietanę przelej do małego rondelka i podgrzej prawie do zagotowania, następnie ściągnij z ognia i wrzuć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Odczekaj chwilę i wymieszaj śmietanę z czekoladą, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, ma powstać gładka jednolita masa.
      Odstaw do całkowitego wystygnięcia, mieszając co jakiś czas.
      Przykryj folią spożywczą i wstaw najlepiej na 12 godz. do lodówki, żeby masa dobrze się schłodziła.
    • Następnego dnia wystudzony biszkopt podziel na 3 równe krążki.
    • Do nasączenia tortu użyłam soku z cytryny, ale jeśli nie ma w domu dzieci możesz również nasączyć likierem kokosowym. Wyciśnij sok z cytryny, wlej wodę i wsyp cukier puder do smaku. Następnie wymieszaj i gotowe.
      Do misy miksera przelej schłodzoną kremówkę z czekoladą, oraz wrzuć serek mascarpone.
    • Ubijaj pierw na najniższych obrotach miksera, stopniowo zwiększaj do najwyższych, ubijaj do momentu, aż krem będzie sztywny, tylko nie ubijaj za długo, bo może się zważyć.
      Odłóż do osobnej miseczki parę sporych łyżek do otynkowania tortu po bokach.
      Jest to jeden z lepszych i szybkich kremów. Do takiego kremu możesz użyć dowolną czekoladę, mi akurat najlepiej zawsze smakuje w połączeniu z białą, a dziś biała kokosowa.
    • Możesz zacząć składać tort.
      Pierwszy krążek biszkoptu ułóż na talerzu, nasącz i posmaruj kremem Nutlove Coco Crunch – krem nadał fajnej chrupkości.
    • Nałóż rant i rozsmaruj połowę kremu, w krem powciskaj maliny szypułkami do dołu tak, aby krem znalazł się również w środku malin.
      Całość wyrównaj i nałóż drugi krążek, ponownie nasącz biszkopt, przesmaruj kremem Nutlove Coco Crunch i wyłóż resztę kremu z białą czekoladą, wyrównaj, powciskaj maliny.
      Ostatni krążek biszkoptu nasącz od spodu, również przesmaruj kremem Nutlove i nałóż na krem z malinami.
      Delikatnie dociśnij całość i najlepiej wstaw na kilka godz. do lodówki, żeby krem dobrze ściągnął i ciasto się nie rozchodziło po zdjęciu rantu.
    • W między czasie przygotowałam jeszcze polewę czekoladową.
      Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 min. do napęcznienia.
      Śmietankę wlej do małego rondelka, wrzuć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdejmij z ognia, wrzuć napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszaj.
      Gdy polewa przestygnie, rozsmaruj na wierzchu tortu.
      Dodatkowo rozpuściłam gorzką czekoladę na parze, przełożyłam ją do woreczka cukierniczego, możesz też zrobić rożek z papieru do pieczenia i narysowałam taką płynną czekoladą spiralę.
      Następnie przy pomocy wykałaczki od brzegu tortu do środka pociągnęłam szybkie kreski co , 1,5 – 2,0 cm tworząc fantazyjny wzór.
      Ważne, żeby polewa i czekolada ciemna były tej samej konsystencji, jeszcze lekko płynne, inaczej wzór nie wyjdzie.
      Tort wstaw do lodówki, żeby polewa dobrze ściągnęła.
    • Schłodzony tort wyjmij z lodówki, ściągnij rant i wyrównaj boki nożem lub specjalną szpatułką. Przesmaruj boki tortu odłożonym kremem, całość ładnie wyrównaj i posyp prażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi.
    • Do końcowej dekoracji użyłam kremu z masła, z dodatkiem mleka, aromatu cytrynowego oraz barwnika jeśli chodzi o różę.
    • Smacznego!!!
    • Tort można nasączyć również likierem kokosowym, ja akurat wybrałam cytrynę, ponieważ w domu są dzieci.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort kokosowy z białą czekoladą i malinami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    14 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    iza
    iza
    5 miesięcy temu

    cudownie wygląda!!!!

    Monika
    Monika
    5 miesięcy temu

    Pieknie

    Wioleta
    5 miesięcy temu

    Jaki kolorowy. Prawdziwe dzieło sztuki.

    Mirosława Oaza Recenzji
    5 miesięcy temu

    Pyszności 🙂 Pieknie wygląda i na pewno super smakuje 🙂

    Słodko Słodka
    5 miesięcy temu

    Dziękuje 🙂😘❤️

    Agiwdaj
    Agiwdaj
    5 miesięcy temu

    Czym można zastąpić ten krem kokosowy i czekoladę?

    Słodko Słodka
    5 miesięcy temu
    Reply to  Agiwdaj

    Krem kokosowy można zastąpić zwykłą konfiturą lub fruzeliną oczywiście domowej roboty, a czekoladę zwykłą białą czekoladą można zastąpić, tylko wtedy to już nie będzie tort kokosowy.

    Włóczykij
    5 miesięcy temu

    Nie przepadam za Tortami, aczkolwiek ten bym chętnie sprubiwał

    Słodko Słodka
    5 miesięcy temu
    Reply to  Włóczykij

    Ja też nie jestem tortowa, ale ten tort wyszedł bardzo smaczny 🙂

    Pichceniomania
    5 miesięcy temu

    Ale kusisz! Piękny biszkopt! Nie nam tej czekolady, chętnie wypróbuję i ją i przepis 🙂