796
Coś pysznego z nutką grozy,na dzisiejszy wieczór dla dzieci :-)Krem oreo sprawdzi się idealnie.
Składniki:
Tortownica 21 cm
Biszkopt:
5 jajek L
34 szkl.cukru
1 szkl.mąki pszennej tortowej
14 szkl.mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
Krem do przełożenia:
600 ml śmietany kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
1 duża paczka ciasteczek oreo 176 g
Dodatkowo:
pół słoiczka dżemu malinowego
sok z połowy cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda
perełki do ozdoby
1 mała paczka ciasteczek oreo 110 g
Przygotowanie:
Oddzielamy
żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na
sztywno,dodajemy partiami cukier,miksujemy do momentu rozpuszczenia się
cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,odkładamy
mikser przesiewamy do masy przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem
do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy łyżką, całość przelewamy do
przygotowanej tortownicy,wyrównujemy wierzch wkładamy do piekarnika na
25-30 min,pieczemy w temp.180 C do suchego patyczka.Biszkopt po upieczeniu od razu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę,zdejmujemy papier, pozostawiamy do wystygnięcia.
żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na
sztywno,dodajemy partiami cukier,miksujemy do momentu rozpuszczenia się
cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,odkładamy
mikser przesiewamy do masy przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem
do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy łyżką, całość przelewamy do
przygotowanej tortownicy,wyrównujemy wierzch wkładamy do piekarnika na
25-30 min,pieczemy w temp.180 C do suchego patyczka.Biszkopt po upieczeniu od razu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę,zdejmujemy papier, pozostawiamy do wystygnięcia.
Paczkę ciasteczek oreo mielimy w blenderze na piasek.Śmietankę
i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie przygotowujemy
sobie nasączenie tortu(wycisnąć sok z cytryny,uzupełnić do pełnej
szkl.wodą i wsypać cukier do smaku,wymieszać i gotowe).
i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie przygotowujemy
sobie nasączenie tortu(wycisnąć sok z cytryny,uzupełnić do pełnej
szkl.wodą i wsypać cukier do smaku,wymieszać i gotowe).
Śmietankę
i serek ubijamy razem na sztywno(odkładam dobrą łyżkę na oczy pająków),pod koniec ubijania wsypujemy zmielone ciasteczka oreo,cukier
puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy.
i serek ubijamy razem na sztywno(odkładam dobrą łyżkę na oczy pająków),pod koniec ubijania wsypujemy zmielone ciasteczka oreo,cukier
puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy.
Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
Z gotowego kremu odkładam kilka łyżek do dekoracji oraz obłożenia tortu na około.
Pierwszy
krążek układam na talerzu,nasączam,smaruje blat dżemem
malinowym,nakładam rant od tortownicy i wykładam pierwszą warstwę kremu,
krążek układam na talerzu,nasączam,smaruje blat dżemem
malinowym,nakładam rant od tortownicy i wykładam pierwszą warstwę kremu,
wyrównuje
i nakładam drugi krążek,nasączam,smaruje dżemem,wykładam resztę
kremu,ostatni krążek smaruje dżemem od spodu i przykładam na
krem,dociskam górę,nasączam,
i nakładam drugi krążek,nasączam,smaruje dżemem,wykładam resztę
kremu,ostatni krążek smaruje dżemem od spodu i przykładam na
krem,dociskam górę,nasączam,
całość tynkuje odłożonym kremem.
Ciasteczka oreo przepoławiam na pół i przyklejam do tortu w różnych miejscach,wkładam biały krem do worka cukierniczego,wyciskam oczy na ciasteczkach,nakładam perełki,do reszty kremu wsypuje kakao lub brązowy barwnik,mieszam i nakładam do worka cukierniczego,można użyć tylki lub ściąć rożek z worka i też wyjdą nogi pająka 😉
Dół tortu zaznaczyłam wiórkami kokosowymi w kolorze pomarańczowym.
śliczny torcik
Fajny torcik 🙂