1,6K
Tym razem na torcie Oreo z kremem serowym królował Psi Patrol i Marshall, mój synek był zadowolony, a tort wszystkim smakował i w zasadzie zniknął w locie.
Składniki:
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 160 ml mleka
- 80 ml oliwy
- 160 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 ciasteczek oreo
Biszkopt:
- 2 jajka
- 125 g mąki pszennej
- paczka kisielu truskawkowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
Truskawkowa Żelka:
- 250 g truskawek
- 90 g cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej + 25 ml wody
- 2 łyżeczki żelatyny+40 ml wody
Krem Śmietankowy:
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 125 g serka mascarpone
- 200 g jogurtu greckiego
- krem z ciasteczek oreo
- cukier puder do smaku
- 4-5 łyżeczek żelatyny+80 ml wody
Krem Truskawkowy:
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
- truskawkowa żelka
- 125 g serka mascarpone
- 200 g jogurtu greckiego
- cukier puder
- 4 łyżeczki żelatyny+80 ml wody
Dodatkowo:
- 200 g masła
- mleko skondensowane w tubce
- barwnik żółty i zielony
- Tortownica 24 cm
Przygotowanie:
- Zeskrobujemy z ciasteczek oreo ze środka krem nożem i odkładamy na później,
- spody od ciasteczek mielimy blenderem na piasek.Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao,wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy łyżką,następnie wlewamy olej,mleko i wbijamy 2 całe jajka,miksujemy krótko,wlewamy gorącą wodę,wsypujemy piasek z ciasteczek oreo i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.
- spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, puszczając go na zewnątrz, na boki kładziemy pasek papieru do pieczenia i wlewamy połowę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na pół godz. po tym czasie wkładamy drugą tortownicę z resztą ciasta i postępujemy tak samo jak przy pierwszym spodzie.
- Spody pozostawiamy do ostygnięcia,następnie trzeba skroić lekką górkę z ciasta, nie wyrzucamy tych skrawków,użyjemy ich do dekoracji boków.
- Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli,ubijamy na sztywno dodajemy na 2 razy cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,wrzucamy żółtka,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym kisielem,delikatnie mieszamy łyżką,przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy ok. 20 min. do suchego patyczka.
- Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Żelka – żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
- Truskawki wyjąć z zamrażalnika,zasypać cukrem,wlać 25 ml wody i wsypać mączkę ziemniaczaną,zagotować na małym ogniu do zgęstnienia,mieszając,zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę, wymieszać dokładnie i odstawić do przestygnięcia
- Krem – żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia,twaróg,serek i jogurt zmiksować z cukrem pudrem do smaku,do połączenia się składników,dodać letnią żelkę truskawkową,zmiksować i na koniec wlać podgrzaną przez kilka sekund w mikrofali żelatynę,lub można podgrzać na parze,całość krótko zmiksować.
- Krem śmietankowy robimy jak wyżej tylko bez żelki a z kremem wyskrobanym z ciasteczek.
Przełożenie ciasta:
- Na talerz wykładamy pierwszy krążek ciasta czekoladowego,nakładamy rant,wykładamy krem truskawkowy,wyrównujemy i w krem wciskamy jasny biszkopt,następnie wykładamy krem śmietankowy,wyrównujemy i dociskamy krążkiem ciasta czekoladowego.
- Włożyć do lodówki na kilka godzin.
- Zdjąć rant.
- Masło w temp. pokojowej ubić mikserem,dodać mleko skondensowane,zmiksować do połączenia.
- Boki tortu i górę posmarować kremem i ładnie wyrównać,przykleić opłatek na górę a boki obsypać okruszkami ciasta czekoladowego.
- Resztę kremu podzielić na 2 i do jednej części dodać barwnika żółtego a do drugiej zielonego.
- Udekorować górę i dół szprycą wedle uznania.
sliczny!!!
Dzięki serdeczne 🙂
wygląda mega pysznie! piękny!
Dzięki 😉 :*)
ojeju jak to pysznie wygląda *_*
Masz zdolności <3 Cudny tort.
Dzięki :*)
Planuję zrobić tort według Pani przepisu na urodziny synowi i chciałbym zspytać czy opłatek mogę przykleić na gotowy tort dzień wczesniej czy coś się z nim stanie? Pytam bo nigdy nie dawałam opłatka na tort i nie wiem czy rysunek się nie rozmaże.
Witaj. Jeśli nakładasz opłatek na krem maślany to możesz spokojnie nałożyć dzień wcześniej, natomiast jeśli nakładasz na krem ze śmietany z mascarpone to raczej radziłabym nałożyć w tym samym dniu np. rano. Mam nadzieje, że ci pomogłam 🙂 Udanych wypieków.