Tort Oreo z Kremem Serowym.

Słodko Słodka
9 komentarzy

Tym razem na torcie Oreo z kremem serowym królował Psi Patrol i Marshall, mój synek był zadowolony, a tort wszystkim smakował i w zasadzie zniknął w locie.

Składniki:

Ciasto:  

  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 150 g cukru
  • 2 jajka 
  • 160 ml mleka
  • 80 ml oliwy
  • 160 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 ciasteczek oreo

Biszkopt:

  • 2 jajka  
  • 125 g mąki pszennej
  • paczka kisielu truskawkowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  •  szczypta soli

Truskawkowa Żelka:

  • 250 g truskawek
  • 90 g cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej + 25 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny+40 ml wody

Krem Śmietankowy:

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 125 g serka mascarpone
  • 200 g jogurtu greckiego
  • krem z ciasteczek oreo
  • cukier puder do smaku
  • 4-5 łyżeczek żelatyny+80 ml wody

Krem Truskawkowy:

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • truskawkowa żelka
  • 125 g serka mascarpone
  • 200 g jogurtu greckiego
  • cukier puder
  • 4 łyżeczki żelatyny+80 ml wody

Dodatkowo:

  • 200 g masła
  • mleko skondensowane w tubce
  • barwnik żółty i zielony
  • Tortownica 24 cm

Przygotowanie:

  • Zeskrobujemy z ciasteczek oreo ze środka krem nożem i odkładamy na później,
  • spody od ciasteczek mielimy blenderem na piasek.Do miski przesiewamy mąkę  z  proszkiem do pieczenia i kakao,wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy łyżką,następnie wlewamy olej,mleko i wbijamy 2 całe jajka,miksujemy krótko,wlewamy gorącą wodę,wsypujemy piasek z ciasteczek oreo i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.
  • spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, puszczając go na zewnątrz, na boki kładziemy pasek papieru do pieczenia i wlewamy połowę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na pół godz. po tym czasie wkładamy drugą tortownicę z resztą ciasta i postępujemy tak samo jak przy pierwszym spodzie.
  • Spody pozostawiamy do ostygnięcia,następnie trzeba skroić lekką górkę z ciasta, nie wyrzucamy tych skrawków,użyjemy ich do dekoracji boków.
  • Oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli,ubijamy na sztywno dodajemy na 2 razy cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,wrzucamy żółtka,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym kisielem,delikatnie mieszamy łyżką,przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy ok. 20 min. do suchego patyczka.
  • Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Żelka – żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
  • Truskawki wyjąć z zamrażalnika,zasypać cukrem,wlać 25 ml wody i wsypać mączkę ziemniaczaną,zagotować na małym ogniu do zgęstnienia,mieszając,zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę, wymieszać dokładnie i odstawić do przestygnięcia
  • Krem – żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia,twaróg,serek i jogurt zmiksować z cukrem pudrem do smaku,do połączenia się składników,dodać letnią żelkę truskawkową,zmiksować i na koniec wlać podgrzaną przez kilka sekund w mikrofali żelatynę,lub można podgrzać na parze,całość krótko zmiksować.
  • Krem śmietankowy robimy jak wyżej tylko bez żelki a z kremem wyskrobanym z ciasteczek.

Przełożenie ciasta:

  • Na talerz wykładamy pierwszy krążek ciasta czekoladowego,nakładamy rant,wykładamy krem truskawkowy,wyrównujemy i w krem wciskamy jasny biszkopt,następnie wykładamy krem śmietankowy,wyrównujemy i dociskamy krążkiem ciasta czekoladowego.
  • Włożyć do lodówki na kilka godzin.
  • Zdjąć rant.
  • Masło w temp. pokojowej ubić mikserem,dodać mleko skondensowane,zmiksować do połączenia.
  • Boki tortu i górę posmarować kremem i ładnie wyrównać,przykleić opłatek na górę a boki obsypać okruszkami ciasta czekoladowego.
  • Resztę kremu podzielić na 2 i do jednej części dodać barwnika żółtego a do drugiej zielonego.
  • Udekorować górę i dół szprycą wedle uznania.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
iza

sliczny!!!

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne 🙂

Pieprzyć z Fantazją

wygląda mega pysznie! piękny!

Bramkarz

ojeju jak to pysznie wygląda *_*

Di bloguje

Masz zdolności <3 Cudny tort.

Sylwia

Planuję zrobić tort według Pani przepisu na urodziny synowi i chciałbym zspytać czy opłatek mogę przykleić na gotowy tort dzień wczesniej czy coś się z nim stanie? Pytam bo nigdy nie dawałam opłatka na tort i nie wiem czy rysunek się nie rozmaże.