649
Torcik Ten Przygotowałam na Naszą 5 Rocznicę Ślubu,w tym samym czasie powstał Mój Fanpage,tak więc można powiedzieć Święto Podwójne 🙂 5 lat Współżycia 😉 i Rok pieczenia dla Was i z Wami 🙂 Testowałam Nowy Smak,krem powstał na bazie Pysznych Cukierków Kukułka.
Składniki:
Biszkopt Tortownica 20 cm:
4 duże jaja
1 szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
34 szkl.cukru
szczypta soli.
Krem:
200 g cukierków Kukułek
660 ml śmietany 30-36 %
2 serki mascarpone po 250 g
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Dodatkowo:
5 rożków do lodów( można kupić w każdym większym markecie)
śmietana kremówka 220 ml
oraz serek mascarpone 250 g
Dodatkowo:
5 rożków do lodów( można kupić w każdym większym markecie)
śmietana kremówka 220 ml
oraz serek mascarpone 250 g
Przygotowanie:
Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy do masy przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(tortownica 20 cm ).Delikatnie wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C,pieczemy do tzw.suchego patyczka 25-30 min.
Biszkopt po upieczeniu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę,tak pozostawiamy do wystygnięcia.
Cukierki najlepiej pokroić sobie na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka,rozpuścić je w śmietanie kremówce,pamiętajcie,aby mieszać cały czas,żeby cukierki się nie przypaliły.
Gdy już nam się całkowicie rozpuszczą,odtawiamy do wystygnięcia i wkładamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień schłodzona masę miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji,nie za długo,nie przerywając ubijania wrzucamy serek mascarpone,wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników i odstawiamy krem na chwilę do lodówki.
Biszkopt kroimy na 3 blaty.
Pierwszy krążek tortu układam na paterze i nasączam, u mnie to woda z sokiem z cytryny i cukrem pudrem,Wy śmiało możecie użyć alkoholu,jeśli nie ma w rodzinie dzieci.
A więc tak jedna duża cytryna,wyciskamy sok do szklanki i resztę szklanki zapełniamy wodą,dodajemy cukier puder 2-3 łyżki,lub zwykły cukier,to już od Was zależy,wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie smarujemy blat dżemem z czarnej porzeczki,nakładamy rant i wykładamy pierwszą warstwę kremu,przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu,nasączamy,smarujemy kremem i powtarzamy jeszcze raz tą czynność.
Gotowy tort odstawiamy do lodówki na godz.
W tym czasie schładzam w zamrażalniku małą śmietane kremówkę 220 ml oraz serek mascarpone 250 g.
Schłodzone ubijam na sztywno,i tynkuje cały tort,następnie kroje gotowe wafelki do lodów na pół i wciskam w tynk,barwię resztę masy wedle uznania i napełniam nasze pół rożki lodowe kremem ozdobną szprycą.
Resztę tortu dekoruje wedle uznania.
Pierwszy krążek tortu układam na paterze i nasączam, u mnie to woda z sokiem z cytryny i cukrem pudrem,Wy śmiało możecie użyć alkoholu,jeśli nie ma w rodzinie dzieci.
A więc tak jedna duża cytryna,wyciskamy sok do szklanki i resztę szklanki zapełniamy wodą,dodajemy cukier puder 2-3 łyżki,lub zwykły cukier,to już od Was zależy,wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie smarujemy blat dżemem z czarnej porzeczki,nakładamy rant i wykładamy pierwszą warstwę kremu,przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu,nasączamy,smarujemy kremem i powtarzamy jeszcze raz tą czynność.
Gotowy tort odstawiamy do lodówki na godz.
W tym czasie schładzam w zamrażalniku małą śmietane kremówkę 220 ml oraz serek mascarpone 250 g.
Schłodzone ubijam na sztywno,i tynkuje cały tort,następnie kroje gotowe wafelki do lodów na pół i wciskam w tynk,barwię resztę masy wedle uznania i napełniam nasze pół rożki lodowe kremem ozdobną szprycą.
Resztę tortu dekoruje wedle uznania.
I jak podoba się Wam mój Torcik? 🙂