Torcik ten przygotowałam jak rok rocznie na prezent urodzinowy dla cioci,zniknął szybko,więc podzielę się przepisem 🙂

 Składniki:
Tortownica 24 cm
 
8 jajek L
3/4 szkl.cukru
1 i 3/4szkl. mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Frużelina Truskawkowa:


500 g truskawek
5 łyżek cukru
2,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody 


Krem do przełożenia:
 
600 ml śmietany kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
cukier puder do smaku 
Krem do dekoracji:
 
kostka masła lub margaryny
200 g mleczka skondensowanego
cukier puder do smaku
barwniki spożywcze
 
Dodatkowo:
 
pół słoiczka dżemu truskawkowego
sok z cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować biszkopt.
Mąki
z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko,białka oddzielić od
żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,pod koniec ubijania
dodawać partiami cukier,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do
połączenia.
Do masy jajecznej wsypujemy mąki z proszkiem do
pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich
składników,wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do
pieczenia,delikatnie wyrównujemy górę i wkładamy do nagrzanego
piekarnika,pieczemy w 180 C przez 35 min.do suchego patyczka.
Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem,ściągam tortownicę oraz papier i pozostawiam do wystygnięcia.
 
 Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Truskawki można użyć mrożone lub świeże w sezonie.
Truskawki zasypać cukrem,
podgrzewać na
średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru,wlać sok z cytryny i rozrobioną
mączkę ziemniaczaną w wodzie,dobrze wymieszać i zagotować,zdjąć z
palnika,wrzucić napęczniałą żelatynę,dokładnie wymieszać do
rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. 
 Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.
Śmietankę
i serek ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier
puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy(odłożyć parę sporych łyżek na górę i boki).
Krem do dekoracji,masło
ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy
mleczko cały czas miksując,gotowy krem barwimy,krótko miksujemy i
gotowe.
 Nasączenie tortu,wycisnąć sok z cytryny,uzupełnić do 300 ml wodą i wsypać cukier do smaku,wymieszać i gotowe,można również nasączyć alkoholem,jeśli tortu nie będą jadły dzieci.
Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
Pierwszy krążek układam na talerzu,nasączam,smaruje blat dżemem,nakładam rant od tortownicy i wykładam pierwszą warstwę kremu,robiąc wgłębienie na frużelinę,lub wyłożyć warstwę kremu i część przełożyć do woreczka foliowego,objechać tortownicę kremem przy brzegu.
Wykładam połowę frużeliny na krem,
 
wyrównuje i nakładam drugi krążek biszkoptu,nasączam,smaruje dżemem,wykładam resztę kremu,frużelinę,przykładam ostatnim krążkiem biszkoptu,dociskam górę,nasączam i całość tynkuje pozostałym kremem.
 Z kremu do dekoracji zrobiłam tulipany tylką rosyjską.
 
 
 
Torcik wstawić na noc do lodówki.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown
1 rok temu

Wygląda obłędnie, al;e i smaki moje ulubione…

Izaa
1 rok temu

jejku jaki cudowny!!!