Tort Śmietankowy

Słodko Słodka
6 komentarzy

Delikatny i uniwersalny, smak śmietankowy lubi chyba każdy, królowa może być tylko jedna;-) Dekoracja typowo kobieca.

Tortownica 20 cm

Biszkopt:

  • 5 jajek L
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. z czubkiem mąki pszennej
  • 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem do przełożenia:

  • 660 ml śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku

Krem do dekoracji i na tynk:

  • 1,5 kostki masła
  • 300 g mleczka skondensowanego
  • cukier puder do smaku
  • barwniki spożywcze
  • barwnik złoty+1 łyżka spirytusu lub wódki

Masa Cukrowa:

  • 200 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki glukozy
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1,5 łyżki wody
  • 3/4 łyżki masła
  • olejek waniliowy do smaku
  • barwnik różowy

Dodatkowo:

  • pół słoiczka dżemu malinowego
  • sok z małej cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda
  • perełki do ozdoby na tort

Przygotowanie:

  • Przygotowanie tortu rozłożyłam sobie na 2 dni, w pierwszej kolejności zrobiłam koronę z masy cukrowej, żeby wyschła, oraz wieczorem upiekłam biszkopt.
  • Masa cukrowa, do rondelka wlewam wodę i wsypuje żelatynę, odstawiam na 10 min. dodaje masło, glukozę, stawiam na mały ogień, podgrzewam do momentu połączenia, nie doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia, dodaje barwnik, mieszam i wsypuje przesiany przez sitko cukier puder, początkowo mieszam łyżką, następnie masę wykładam na podsypaną cukrem pudrem matę silikonową i wyrabiam ręką, podsypując cukrem pudrem.
  • Gotową masę wkładam do woreczka foliowego, żeby nie obsychała. Wycinamy z papieru szablon korony,następnie masę cukrową rozwałkowujemy,przykładamy szablon i wycinamy nożykiem koronę, gotową układamy na kieliszku, łączenia brzegów, spinamy kawałkiem wykałaczki i tak pozostawiamy do wyschnięcia.
  • Z podanych składników przygotować biszkopt. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia. Do masy jajecznej wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników, wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównujemy górę i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 C przez 35 min. do suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem, ściągam tortownicę oraz papier i pozostawiam do wystygnięcia.
  • Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok. 30 min.w tym czasie przygotowujemy sobie nasączenie tortu (wycisnąć sok z cytryny, uzupełnić do pełnej szkl. wodą i wsypać cukier do smaku, wymieszać i gotowe) oraz krem do dekoracji i tynkowania (masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku, następnie stopniowo dolewamy mleczko cały czas miksując, gotowy krem dzielimy w zależności od tego ile kolorów chcemy uzyskać i jaką dekoracje chcemy uzyskać, do ubitego kremu wsypujemy barwnik, mieszamy i gotowe, z kremu tego bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki, wystarczy odpowiednia tylka i trochę wyobraźni.
  • Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku, zmiksować krótko i krem jest gotowy. Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
  • Pierwszy krążek układam na talerzu, nasączam, smaruje blat dżemem malinowym, nakładam rant od tortownicy i wykładam pierwszą warstwę kremu, wyrównuje i nakładam drugi krążek, nasączam, smaruje dżemem, wykładam resztę kremu,ostatni krążek smaruje dżemem od spodu i przykładam na krem, dociskam górę, nasączam i całość tynkuje kremem do dekoracji, górę i boki (boki cienko). Na boki nakładam małą łyżeczką krem do dekoracji, tworząc mozaikę.  
  • Na górze tortu układam koronę z masy cukrowej, następnie obkładam ją przygotowanymi prędzej kwiatami, schłodzonymi w zamrażalniku.  
  • Całość dopełniam listkami z tylki, oraz cukrowymi perełkami.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Przepiękny tort, fantastycznie ozdobiony 🙂

Lena

wspaniały tort!

Di bloguje

Piękny!

Izaa

ale się napracowałaś, pyszny musi być taki tort

Piękny, choć pewnie kaloryczny.

Joanna

Arcydzieło:)