2,1K
Delikatny i uniwersalny, smak śmietankowy lubi chyba każdy, królowa może być tylko jedna;-) Dekoracja typowo kobieca.
Tortownica 20 cm
Biszkopt:
- 5 jajek L
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. z czubkiem mąki pszennej
- 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem do przełożenia:
- 660 ml śmietany kremówki 30 %
- 500 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
Krem do dekoracji i na tynk:
- 1,5 kostki masła
- 300 g mleczka skondensowanego
- cukier puder do smaku
- barwniki spożywcze
- barwnik złoty+1 łyżka spirytusu lub wódki
Masa Cukrowa:
- 200 g cukru pudru
- 2,5 łyżki glukozy
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1,5 łyżki wody
- 3/4 łyżki masła
- olejek waniliowy do smaku
- barwnik różowy
Dodatkowo:
- pół słoiczka dżemu malinowego
- sok z małej cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda
- perełki do ozdoby na tort
Przygotowanie:
- Przygotowanie tortu rozłożyłam sobie na 2 dni, w pierwszej kolejności zrobiłam koronę z masy cukrowej, żeby wyschła, oraz wieczorem upiekłam biszkopt.
- Masa cukrowa, do rondelka wlewam wodę i wsypuje żelatynę, odstawiam na 10 min. dodaje masło, glukozę, stawiam na mały ogień, podgrzewam do momentu połączenia, nie doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia, dodaje barwnik, mieszam i wsypuje przesiany przez sitko cukier puder, początkowo mieszam łyżką, następnie masę wykładam na podsypaną cukrem pudrem matę silikonową i wyrabiam ręką, podsypując cukrem pudrem.
- Gotową masę wkładam do woreczka foliowego, żeby nie obsychała. Wycinamy z papieru szablon korony,następnie masę cukrową rozwałkowujemy,przykładamy szablon i wycinamy nożykiem koronę, gotową układamy na kieliszku, łączenia brzegów, spinamy kawałkiem wykałaczki i tak pozostawiamy do wyschnięcia.
- Z podanych składników przygotować biszkopt. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia. Do masy jajecznej wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników, wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównujemy górę i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 C przez 35 min. do suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem, ściągam tortownicę oraz papier i pozostawiam do wystygnięcia.
- Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok. 30 min.w tym czasie przygotowujemy sobie nasączenie tortu (wycisnąć sok z cytryny, uzupełnić do pełnej szkl. wodą i wsypać cukier do smaku, wymieszać i gotowe) oraz krem do dekoracji i tynkowania (masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku, następnie stopniowo dolewamy mleczko cały czas miksując, gotowy krem dzielimy w zależności od tego ile kolorów chcemy uzyskać i jaką dekoracje chcemy uzyskać, do ubitego kremu wsypujemy barwnik, mieszamy i gotowe, z kremu tego bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki, wystarczy odpowiednia tylka i trochę wyobraźni.
- Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku, zmiksować krótko i krem jest gotowy. Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
- Pierwszy krążek układam na talerzu, nasączam, smaruje blat dżemem malinowym, nakładam rant od tortownicy i wykładam pierwszą warstwę kremu, wyrównuje i nakładam drugi krążek, nasączam, smaruje dżemem, wykładam resztę kremu,ostatni krążek smaruje dżemem od spodu i przykładam na krem, dociskam górę, nasączam i całość tynkuje kremem do dekoracji, górę i boki (boki cienko). Na boki nakładam małą łyżeczką krem do dekoracji, tworząc mozaikę.
- Na górze tortu układam koronę z masy cukrowej, następnie obkładam ją przygotowanymi prędzej kwiatami, schłodzonymi w zamrażalniku.
- Całość dopełniam listkami z tylki, oraz cukrowymi perełkami.
Przepiękny tort, fantastycznie ozdobiony 🙂
wspaniały tort!
Piękny!
ale się napracowałaś, pyszny musi być taki tort
Piękny, choć pewnie kaloryczny.
Arcydzieło:)