610
Delikatny i uniwersalny torcik,który pasuje na każdą okazje a smak śmietankowy lubi chyba każdy.
Składniki:
Tortownica 24 cm
Biszkopt:
5 jajek L
3/4 szkl.cukru
3/4 mąki pszennej
mąka ziemniaczana uzupełnić szklankę z mąką pszenną do pełna i usypać czubek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem do przełożenia:
600 ml śmietany kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
Krem do dekoracji i na tynk:
kostka masła lub margaryny
200 g mleczka skondensowanego
cukier puder do smaku
barwniki spożywcze
Dodatkowo:
pół słoiczka dżemu malinowego
sok z połowy cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda
perełki do ozdoby na tort
oraz
zmielone na piasek kilka herbatników,kilka ciasteczek oreo,kilka słonych paluszków
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować biszkopt.
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko,białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia.Do masy jajecznej wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników,wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy górę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na pół godz.pieczemy w 180 C,do suchego patyczka.
Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem,ściągam tortownicę oraz papier i pozostawiam do wystygnięcia.
Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie przygotowujemy sobie nasączenie tortu(wycisnąć sok z cytryny,uzupełnić do pełnej szkl.wodą i wsypać cukier do smaku,wymieszać i gotowe) oraz krem do dekoracji i tynkowania(masło ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy mleczko cały czas miksując,gotowy krem dzielimy w zależności od tego ile kolorów chcemy uzyskać i jaką dekoracje chcemy uzyskać,do ubitego kremu wsypujemy barwnik,mieszamy i gotowe,z kremu tego bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki,wystarczy odpowiednia tylka i trochę wyobraźni).
Śmietankę i serek ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy.
Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
Pierwszy krążek układam na talerzu,nasączam,smaruje blat dżemem malinowym,nakładam rant od tortownicy i wykładam pierwszą warstwę kremu,
wyrównuje i nakładam drugi krążek,nasączam,smaruje dżemem,wykładam resztę kremu,ostatni krążek smaruje dżemem od spodu i przykładam na krem,dociskam górę,nasączam i całość tynkuje kremem do dekoracji,górę i boki,
następnie obsypuje boki mieszanką herbatniwo-paluszkową,
na górze tortu układam jeden kwiat stworzony z reszty kremu oraz listki,całość dopełniam perełkami i gotowe.
Torcik wstawić na noc do lodówki.
Uwagi:
Torciki tego typu przeważnie tynkuje kremem na bazie śmietanki i mascarpone,ale jest tak ciepło,że dla bezpieczeństwa wolałam,użyć kremu maślanego.