Biszkopt czekoladowy, przełożony warstwą polewy czekoladowej, frużeliną wiśniową, kremem śmietankowym… i jak Wam się podoba? Taki tort wiśnia w czekoladzie przygotowałam w tym roku na urodziny mojej drugiej połowy.

 

Składniki:
Tortownica 22 cm
 
Ciasto:
1,5 szkl.mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
3 łyżki kakao
3 jajka L
szczypta soli
3/4 szkl.kwaśnej śmietany
3/4 szkl.cukru
3/4 szkl.oleju

Krem do przełożenia:
 
660 ml śmietany kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
 
Polewa Czekoladowa:
 
200 ml śmietanki kremówki
6 g żelatyny
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki kakao

 

Frużelina Wiśniowa:


500 g wydrylowanych wiśni z syropu
5 łyżek cukru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody 

Krem do dekoracji:
 
kostka masła lub margaryny
200 g mleczka skondensowanego
cukier puder do smaku
barwniki spożywcze
 
Dodatkowo:
 
kawa do nasączenia lub jeśli ktoś woli i może to alkohol
 zmielone na piasek kilka herbatników
Przygotowanie:
 
Jajka
ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na jasną masę,wlewamy olej,cały czas
miksując,wsypujemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem,sodą i
kakao,oraz wlewamy śmietanę,całość krótko miksujemy tylko do połączenia
się wszystkich składników.

Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez ok.godz.

 Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika,odpinamy obręcz tortownicy i odwracamy do góry nogami,kładąc na ściereczkę,pozostawiamy do wystygnięcia.

 Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.

Śmietankę
i serek ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier
puder do smaku,zmiksować krótko i krem jest gotowy(odłożyć parę sporych łyżek na górę i boki).
 
Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić na 10 min.do napęcznienia.

Śmietankę wlać do rondelka,wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę,wsypać kakao,cukier i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników,zdjąć z ognia i wrzucić żelatynę,

energicznie wymieszać i pozostawić do lekkiego przestygnięcia,
gdy polewa zaczyna ściągać można zacząć przekładanie tortu.



Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Wiśnie można użyć mrożone lub świeże w sezonie,ja miałam jeszcze w słoikach.
Wiśnie odsączyć z syropu,wrzucić do rondelka,zasypać cukrem i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru,wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie,dobrze wymieszać i zagotować,zdjąć z palnika,wrzucić napęczniałą żelatynę,dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

 
Krem do dekoracji,masło
ubijamy na puch z cukrem pudrem do smaku,następnie stopniowo dolewamy
mleczko cały czas miksując,gotowy krem barwimy,krótko miksujemy i
gotowe.



Wystudzone ciasto kroje na 3 równe krążki.

Pierwszy krążek układam na talerzu,nasączam zimną kawą z cukrem do smaku,wylewam połowę polewy czekoladowej,

rozsmarowuje równomiernie,następnie wykładam połowę frużeliny,

rozsmarowuje i na to daję warstwę kremu, 

nakładam drugi krążek,nasączam,wylewam resztę polewy czekoladowej,na to daje frużelinę,krem i przykładam ostatni krążek ciasta na krem,dociskam górę,

nasączam i całość tynkuje odłożonym wcześniej kremem,górę i boki.
 Obsypuje boki zmielonymi na piasek herbatnikami.

Z kremu do dekoracji zrobiłam różyczki,listki i małe pączki róż,

całość dopełniłam złotymi perełkami cukrowymi.

 
 


 
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kuchcik
2 lat temu

Wiśnia i czekolada to para doskonała 🙂 Torcik pięknie wygląda 🙂

Izaa
2 lat temu

oo tak wspaniałe połączenie smaków