Udka pieczone w ketchupowo- majonezowej marynacie

Słodko Słodka
9 komentarzy

Sposób na soczyste mięsko z kurczaka, z chrupiącą skórką. Szybkie, łatwe oraz pyszne danie. Takie obiady lubię najbardziej, bez dużego nakładu pracy. Polecam wszystkim nawet tym na diecie.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • przyprawa po węgiersku do kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek do posypania

Przygotowanie:

  • Udka umyć i osuszyć. Posypać przyprawą do kurczaka po węgiersku z obu stron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • W miseczce wymieszać majonez z ketchupem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać i posmarować udka po całości. Można odstawić na kilka godz. do lodówki lub od razu piec.
  • Piec w temp. 170 C przez ok. 1 godz.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami, przed podaniem posypać koperkiem.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
iza

trzeba będzie wypróbować

Słodko Słodka

Izunia polecam,robiłam już parę razy i różne części kurczaka 😉 mało wymagające danie.

Magdalena

bardzo smaczny obiadek:)

Słodko Słodka

Dziękuje to tak weekendowo 😉 Pozdrawiam

Di bloguje

Sama zapieczona skórka bardzo kusi 🙂

Słodko Słodka

Dokładnie 🙂

mada

Wygląda naprawdę przepysznie

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂

Paulina

Można w ten sposób zapiec filety z kurczaka? Jak długo wtedy należy piec w piekarniku?🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies