Sposób na soczyste mięsko z kurczaka, z chrupiącą skórką. Szybkie, łatwe oraz pyszne danie. Takie obiady lubię najbardziej, bez dużego nakładu pracy. Polecam wszystkim nawet tym na diecie.
Składniki:
4 udka z kurczaka
przyprawa po węgiersku do kurczaka
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu pikantnego
3 ząbki czosnku
koperek do posypania
Przygotowanie:
Udka umyć i osuszyć. Posypać przyprawą do kurczaka po węgiersku z obu stron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W miseczce wymieszać majonez z ketchupem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać i posmarować udka po całości. Można odstawić na kilka godz. do lodówki lub od razu piec.
Piec w temp. 170 C przez ok. 1 godz.
Podawać z ulubionymi dodatkami, przed podaniem posypać koperkiem.
WITAJ, MAM NA IMIĘ JOANNA
Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka. Jestem żoną, szaloną mamuśką i straszną psiarą. Kuchnia to moja odskocznia, która powoli przeradza się w pasje. Jestem amatorką w kwestii kuchni i fotografii, piszę prostym językiem, blog prowadzę po domowemu.
trzeba będzie wypróbować
Izunia polecam,robiłam już parę razy i różne części kurczaka 😉 mało wymagające danie.
bardzo smaczny obiadek:)
Dziękuje to tak weekendowo 😉 Pozdrawiam
Sama zapieczona skórka bardzo kusi 🙂
Dokładnie 🙂
Wygląda naprawdę przepysznie
Dziękuje 🙂
Można w ten sposób zapiec filety z kurczaka? Jak długo wtedy należy piec w piekarniku?🙂