Zbliża się ten czas w roku- święto zakochanych, kiedy serduszkowe wypieki mają szczególną moc. Kruche ciasteczka, posmarowane białą czekoladą i wypełnione ulubioną galaretką, smakują wyśmienicie, a do tego bardzo ładnie wyglądają na talerzu. Polecam serdecznie taki drobny wypiek nie tylko na Walentynki, ale i tak zupełnie bez okazji, bo miłość można świętować na wiele sposobów, przez cały rok…

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 160 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 180 g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • 50 g białej czekolady
  • ulubiona czerwona galaretka na 1 szkl.wrzątku

Przygotowanie:

  • Mąkę i cukier puder przesiać do miski, wsypać cukier waniliowy, masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski, wbić jajko i żółtko ze szczyptą soli, następnie posiekać całość nożem, zagnieść szybko ciasto, uformować kulkę i zawinąć w folie, wrzucić do zamrażalnika na pół godz.
  • Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 C, schłodzone ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce, pamiętając, aby wycinać pary, w jednym ciasteczku zawsze wyciąć środek wykrawaczem do ciasteczek.
  • Ciasteczka pieczemy 8-10 min.do zarumienienia, upieczone ciasteczka odstawiamy do przestygnięcia.
  • Galaretkę rozpuścić w 1 szkl.wrzątku i odstawić do wystygnięcia, żeby szybciej zaczęła ściągać można włożyć do lodówki lub zamrażalnika, ale trzeba kontrolować czy już nie tężeje.
  • Czekoladę rozpuścić na parze, smarować pełne ciasteczka na wierzchu i przykładać te z wyciętym środkiem tak, aby się skleiły, żeby galaretka nie wypłynęła.
  • Do sklejonych ciasteczek wlewamy lekko tężejącą galaretkę, najlepiej małą łyżeczką, odstawiamy do lodówki, przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub wierzch wyciętych ciasteczek posmarować roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Ilość ciasteczek zależy od wielkości wykrawaczy.
Subscribe
Powiadom o
guest
25 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
1 rok temu

cudownie wyglądają 🙂 Tak słodkie, że szkoda zjeść 🙂 🙂 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Karolina

Karolcia szybko znikają 😉 Pozdrawiam

Myśli Potarganej
1 rok temu

Jaki prosty i śliczny patent! a swojją drogą, serduszka to potrafią być bardzo kruche i trzeba uważać, żeby nie złamać 😉

Słodko Słodka
1 rok temu

Z tym łamaniem to prawda 😉

Joanna
1 rok temu

Wyglądają cudnie i napewno tak smakują:)

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Joanna

Dziękuje 🙂 Pozdrawiam

Magda
1 rok temu

Śliczne serduszka, fajny pomysł na prezent od serca 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Magda

Jak wiadomo faceci to straszne łasuchy 😉 Pozdrawiam

Magda
1 rok temu

Fajny pomysł na Walentynki 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Magda

Dziękuje 🙂 Pozdrawiam

Di bloguje
1 rok temu

Cudowne ciasteczka <3

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Di bloguje

Dzięki bardzo :*)

iza
1 rok temu

śliczne są te ciasteczka

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  iza

Dzięki bardzo 🙂

Kuchcik
1 rok temu

Uroczo wyglądają, aż szkoda zjadać 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Kuchcik

Znikają szybciutko 😉

SłodkiZakątek
1 rok temu

Piękne serduszka <3

Słodko Słodka
1 rok temu

Dzięki 🙂

Izabela S.
1 rok temu

Urocze ciasteczka 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Izabela S.

Dzięki 🙂

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Piękne 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Agnieszka

Dzięki 🙂

marzena
1 rok temu

Jakie cudowne ciasteczka 🙂

Irena-Hooltayewpodróży

Wyglądają pięknie, idealne nie tylko na walentynki, ale i na jakieś rocznice.
Żal jeść-)
Bardzo lubię wszystko, co jest z galaretką.

Pieprzyć z Fantazją

Cudne te ciasteczka 😀