Takie cudne, wiosenne babeczki powstały specjalnie na Dzień Kobiet, dla wszystkich fajnych babek i oczywiście czytelniczek bloga. Same babeczki marchewkowe bardzo szybko się robi, w zasadzie wystarczy tylko wszystko wymieszać trzepaczką rózgową, natomiast do dekoracji użyłam tylek rosyjskich i powstały takie śliczne wiosenne tulipany. Przyciągają oko oraz dużych i małych łasuchów myślę, że każdy chętnie sięgnie chociaż po jedną taką babeczkę. Babeczki będą się również super prezentowały na wielkanocnym stole, lub w koszyczku ze święconką. Idealna słodka propozycja na zbliżającą się dużymi krokami wiosnę i Wielkanoc.
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 30 mins
Czas całkowity 1 hr
Ilość porcji 10
Jak wykonać przepis na – Wiosenne babeczki

Potrzebne składniki
  

Babeczki

  • 2 szkl. startej marchewki na małych oczkach tarki
  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich i suszonej żurawiny - opcjonalnie

Krem z mlekiem w proszku

  • 75 ml mleka 3,2 %
  • 75 g drobnego cukru
  • 300 g miękkiego masła
  • 135 g mleka w proszku

Dodatkowo

  • barwniki spożywcze

Sposób wykonania

  • Zestaw talerzy do ciasta na 6 osób ODETA od Villa Italia producenta porcelany kostnej stołowej prezentuje się przecudnie na stole. Myślę, że taki zestaw podkreśli nakrycie stołu na niejednej imprezie rodzinnej, wspaniale zaakcentuje słodkie wypieki.
    Zestaw Odeta to również świetny pomysł na prezent, może skusisz się i zrobisz prezent sobie lub bliskiej Ci osobie, dużymi krokami zbliżają się święta wielkanocne, więc to będzie idealna propozycja. A może na Dzień Mamy, urodziny, imieniny, albo zupełnie bez okazji…
    W zestawie znajduje się jeden talerz do ciasta Ø 32 cm oraz 6 talerzyków deserowych o Ø 21 cm. Te szklane talerzyki inspirowane są polską sztuką ludową. Talerze dekorowane są ręcznie białym ornamentem w kształcie szydełkowej serwetki. Są wykonane bardzo starannie i z dbałością o najdrobniejsze szczegóły. Zestaw jest prześliczny, zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia.
    Jeśli szukasz więcej inspiracji stołowych to na stronie Villa Italia znajdziesz również serwisy obiadowe, kawowe, zestawy talerzy oraz wiele, wiele innych cudeniek. Znajdziesz też akcesoria kuchenne oraz ciekawe inspiracje na prezenty nie tylko wielkanocne.
    Polecam serdecznie 🙂
  • Wracając do przepisu, zacznij od upieczenia muffinek.
    Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach, odciśnij z nadmiaru soku.
    Do mniejszej miski przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
    W większej misce wymieszaj jajka ze szczyptą soli, cukrem i olejem, dodaj odciśniętą z nadmiaru soku marchewkę oraz suche składniki.
    Całość krótko wymieszaj łyżką i przekładaj do papilotek, mi wyszło akurat 10 szt. bo chciałam, żeby były ciut wyższe, ale normalnie z tej porcji piekę 12 szt.
    Piecz w 180 °C 25-30 min. do suchego patyczka, góra-dół, bez termoobiegu.
    Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na blacie.
  • Do rondelka wlej mleko i wsyp cukier, podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru, cały czas mieszając. Zdejmij rondelek z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
    Masło ubij na puch, stopniowo w kilku turach dolewaj letnie mleko z cukrami cały czas miksując.
    Na końcu dodaj mleko w proszku, przesiej je przez sitko- najlepiej zrób to w kilku turach. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach i krem gotowy.
  • Do gotowego kremu dodałam barwniki. Podzieliłam go sobie na tyle kolorów ile chciałam uzyskać. Do każdej porcji dodałam odrobinę barwnika, wymieszałam mikserem na najwyższych obrotach, żeby dobrze wymieszać barwnik, następnie zmniejszyłam obroty miksera i chwilę miksowałam, żeby odpowietrzyć krem, żeby nie był "dziurawy" przy dekorowaniu.
    Do dekorowania użyłam tylek rosyjskich.
  • Na folie spożywczą wyłożyłam warstwę kremu 15×10 cm grubości ok.3-4 mm, na krem wyłożyłam małą łyżeczką kolejny kolor-środek tulipana, następnie zrolowałam folię, tak, aby 2 różowe końce się połączyły.
  • Do rękawa cukierniczego włożyłam tylkę, wrzuciłam zrolowaną folię spożywczą z kremem i wyciskałam różnymi tylkami rosyjskimi tulipany. Całość dopełniłam listkami również z tylki i tyle.
  • Krótki filmik z relacji, przed wstawieniem przepisu.
  • Cukier trzcinowy możesz zastąpić zwykłym 3/4 szkl.
  • Mleko w proszku użyłam Łaciate, dostępne w sieci sklepów Biedronka.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wiosenne babeczki wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Myslipotarganej.pl
9 miesięcy temu

Asienko nie przestajesz zaskakiwać! Przepiękne te babeczki!
Zdradzisz gdzie można kupić takie tylki?

Monika
9 miesięcy temu

Wow! Małe dzieła sztuki! Takie ładne, że aż żal jeść 🙂

Wioleta Sadowska
9 miesięcy temu

One są takie piękne, że aż szkoda je jeść.

szpileczkiibabeczki
9 miesięcy temu

Prześliczne 😉

Patrycja Reszko
8 miesięcy temu

A wiesz, że marchewkowych jeszcze nie robiłam….

Magda
8 miesięcy temu

Śliczne, od razu wpadają w oko 🙂

Iwona
8 miesięcy temu

Są tak urocze, że aż żal byłoby je jeść 🙂

Izabela S
8 miesięcy temu

Piękne są 🙂

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Izabela S

Dziękuje 🙂

Ewa
Ewa
8 miesięcy temu

Babeczki fantastycznie się prezentują! Jem oczami :))

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Ewa

Dziękuje, starałam się 😉 Pozdrawiam