Wiosenne ciasteczka twarogowe

Słodko Słodka
8 komentarzy
Przepyszne, bardzo szybkie i tanie wiosenne ciasteczka twarogowe. Jeśli lubisz szybkie przepisy, to ten przepis właśnie uśmiecha się do Ciebie!!! Takie ciacha przygotujesz dosłownie w kilka chwil, bez pomocy miksera, wystarczy łyżka, widelec i trzepaczka rózgowa, do dzieła!!! Ciasteczka znikają w locie ptaka, najlepsze jeszcze takie letnie. Mój synek wrócił ze szkoły i od razu wciągnął 3 takie ciacha… z obiadem było już gorzej… Polecam serdecznie ten przepis, wiosenne ciasteczka twarogowe będą idealne do kawy, ale i dla dzieci do szkoły do pudełka również.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Ilość porcji 12 szt.
Jak wykonać przepis na – Wiosenne ciasteczka twarogowe

Potrzebne składniki
  

  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g twarogu w kostce półtłustego
  • 2 łyżki oleju
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g dżemu lub marmolady - + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli ulubionego ekstraktu do ciast lub skórka otarta z cytryny lub pomarańczy - opcjonalnie

Sposób wykonania

  • Do miski wbij jajko, wsyp cukry, wlej olej i wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową do jasnej masy.
    Następnie wrzuć twaróg, rozgnieć go widelcem, wlej parę kropli ulubionego ekstraktu lub dodaj otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy.
    Całość dokładnie wymieszaj, żeby nie było dużych grudek twarogu.
    Przesiej przez sitko połowę mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
    Wsyp resztę mąki z proszkiem i wyrób ręką gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od ręki.
    Ciasto rozwałkuj na wałek i podziel go na 12 – 17 kawałków, w zależności od tego jakie duże ciacha chcesz uzyskać.
    Z każdego kawałka uformuj zgrabną kulkę, podczas formowania kulek, przykryj talerz folią spożywczą, żeby ciasto nie obsychało.
    Każdą z kulek delikatnie spłaszcz dłonią na taki placuszek grubości 3 mm, następnie natnij brzegi w 8 miejscach.
    Końce nacięć "płatków" delikatnie uszczypnij ze sobą palcami tworząc zgrabne "płatki kwiatka".
    Tak przygotowane ciacha układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na środku każdego ciastka zrób wgłębienie palcem lub końcem pałki.
    Środek ciastka wypełnij dżemem wymieszanym z mąką ziemniaczaną.
    Blaszkę z ciasteczkami wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C, piecz na funkcji góra – dół, bez termoobiegu 15 – 20 min. do zarumienienia.
    Jeszcze ciepłe możesz posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!!!
  • Ilość ciasteczek zależy od wielkości kulek, u mnie wyszło 12 większych ciasteczek, ale spokojnie możesz zrobić 17 mniejszych.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wiosenne ciasteczka twarogowe wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Postaram się w weekend wrzucić filmik na YT krok po kroku jak robię te ciacha.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta

Ależ one smacznie wyglądają. Pychota!

Monika

Wow! Ale cudaśne!

Królowa Karo

Pięknie się prezentują i na pewno tak samo smakują 🙂

Słodkie okruszki

Pyszne ciasteczka 🙂