Pieczeń rzymską faszerowaną gotowanym jajem zna chyba każdy i nie muszę tu nikogo do niej przekonywać. Tak przygotowaną pieczeń podaje się u nas zazwyczaj na Wielkanoc. Chodź przyznam się szczerze, że zdarza mi się ją przygotować w trakcie roku na pyszny obiad, podana na ciepło smakuje również wybornie. Proste i bardzo eleganckie danie. Polecam na wielkanocne śniadanie, kanapki z taką pieczenią smakują…wybornie.
Składniki:
Keksówka 10x 25 cm
- 900 g mięsa mielonego
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko L surowe lub dwa małe
- 4 jajka ugotowane
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ulubiona przyprawa do wieprzowiny
- 2-3 łyżki majeranku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
- Czerstwą bułkę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia na 10- 15 min.
- Do miski wrzucić mięso mielone, może być wieprzowe lub wieprzowo- wołowe, zetrzeć na drobnych oczkach tarki cebulę, przecisnąć przez praskę czosnek, wbić jajko, dodać odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, oraz przyprawy, garść posiekanej natki pietruszki.
- Mięso dokładnie wyrobić ręką, następnie 1/3 mięsa przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na mięso w rzędzie ułożyć ugotowane i obrane jajka.
- Jajka przykryć dokładnie pozostałym mięsem.
- Wierzch pieczeni posmarować musztardą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec w temp. 180 C przez ok. 1 godz.
No i popatrz, robię w ten sam sposób swoją pieczeń, ale nigdy nie smarowałam wierzchu musztardą. Dzięki, tym razem spróbuję 🙂
Kasiulka ja też pierwszy raz musztardą przesmarowałam,dla mnie super 🙂
I już wiem co zrobię na Wielkanoc do dziadków, wielkie dzięki!
Nie ma za co 🙂 Pozdrawiam
Też robię pieczeń z jajkiem. Zresztą uwielbiam wszelkie pieczenie.
Taka pieczeń jest smaczna na każdą okazje 🙂
Też robimy coś takiego, tylko u nas nazywa się to klops. Nie dodajemy pietruszki i nie smarujemy musztardą. Następnym razem, jak będę robiła klopsa/zajączka/pieczeń rzymską – wypróbuję twój sposób. Bardzo dobry przepis -polecam 🙂
Akurat z musztardą pierwszy raz zrobiłam,ale faktycznie lepszy smak,także polecam 🙂
Nie wyobrażam sobie bez niej wielkanocnego stołu 🙂
W tym roku ciężko myśleć o Wielkanocy,ale to prawda 🙂
lubię bardzo taką pieczeń
Już sobie strzeliłam przed świętami,bo nie wiadomo co to będzie na Wielkanoc.
Propozycja idealna na świąteczny stół 🙂
Takiej pieczeni nie może zabraknąć w Wielkanoc.