Pieczeń rzymską faszerowaną gotowanym jajem zna chyba każdy i nie muszę tu nikogo do niej przekonywać. Tak przygotowaną pieczeń podaje się u nas zazwyczaj na Wielkanoc. Chodź przyznam się szczerze, że zdarza mi się ją przygotować w trakcie roku na pyszny obiad, podana na ciepło smakuje również wybornie. Proste i bardzo eleganckie danie. Polecam na wielkanocne śniadanie, kanapki z taką pieczenią smakują…wybornie.

Składniki:

Keksówka 10x 25 cm

  • 900 g mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko L surowe lub dwa małe
  • 4 jajka ugotowane
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiona przyprawa do wieprzowiny
  • 2-3 łyżki majeranku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

  • Czerstwą bułkę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia na 10- 15 min.
  • Do miski wrzucić mięso mielone, może być wieprzowe lub wieprzowo- wołowe, zetrzeć na drobnych oczkach tarki cebulę, przecisnąć przez praskę czosnek, wbić jajko, dodać odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, oraz przyprawy, garść posiekanej natki pietruszki.
  • Mięso dokładnie wyrobić ręką, następnie 1/3 mięsa przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na mięso w rzędzie ułożyć ugotowane i obrane jajka.
  • Jajka przykryć dokładnie pozostałym mięsem.
  • Wierzch pieczeni posmarować musztardą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec w temp. 180 C przez ok. 1 godz.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia (Zufi.pl)

No i popatrz, robię w ten sam sposób swoją pieczeń, ale nigdy nie smarowałam wierzchu musztardą. Dzięki, tym razem spróbuję 🙂

Słodko Słodka

Kasiulka ja też pierwszy raz musztardą przesmarowałam,dla mnie super 🙂

weronika

I już wiem co zrobię na Wielkanoc do dziadków, wielkie dzięki!

Słodko Słodka

Nie ma za co 🙂 Pozdrawiam

Di bloguje

Też robię pieczeń z jajkiem. Zresztą uwielbiam wszelkie pieczenie.

Kasia

Też robimy coś takiego, tylko u nas nazywa się to klops. Nie dodajemy pietruszki i nie smarujemy musztardą. Następnym razem, jak będę robiła klopsa/zajączka/pieczeń rzymską – wypróbuję twój sposób. Bardzo dobry przepis -polecam 🙂

wedelka

Nie wyobrażam sobie bez niej wielkanocnego stołu 🙂

Słodko Słodka

W tym roku ciężko myśleć o Wielkanocy,ale to prawda 🙂

iza

lubię bardzo taką pieczeń

Kasia

Propozycja idealna na świąteczny stół 🙂