Zakręcone Ciasto Rabarbarowe.

Słodko Słodka
0 komentarze
Sezon Rabarbarowy Uważam za Otwarty:-)Lubicie Ciasta Sezonowe?To Mam Dla Was Bardzo ciekawą Propozycję,smaczne i Oryginalne Ciacho,którym zaskoczysz bliskich i znajomych:-)

Składniki:

1 kg rabarbaru im czerwieńsze łodygi tym lepiej
180 g cukru + trochę do posypania formy
100 g masła + troche do posmarowania formy
3 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
skórka z jednej pomarańczy(pominęłam)
140 g śmietany 18 %
100 g białej czekolady
Przygotowanie:

Łodygi rabarbaru kroimy wzdłuż,starałam się kroić każdą łodygę na 4 paski,zasypujemy 50 g cukru i odstawiamy.
Resztę cukru ucieramy z masłem,na puszystą masę,dodajemy po jednym jajku i miksujemy,dodajemy makę,proszek do pieczenia,sodę,sól,skórkę z pomarańczy(opcjonalnie),smietanę i białą czekoladą startą na drobnych oczkach na tarcę,miksujemy.
Spód formy wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy cukrem i na spodzie układamy rabarbar tworząc okręgi,a zaczynamy od brzegu formy.

Następnie zalewamy ciastem i pieczemy około godz.do suchego patyczka w 180 stponiach C.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia,wyjmujemy z formy i odwracamy spodem do góry i gotowe:-)
Możemy się cieszyć efektem wow,oraz wspaniałym smakiem:-)
Smacznego !
Przepis zaczerpnięty z grup kulinarnych.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies