Zakręcone Drożdżówki z Serem i Polewą ze Śmietany.

Słodko Słodka
2 komentarze
Pyszniaste drożdżówki z polewą z kwaśnej śmietany,a do tego jak nadziane,pyszota,na jednej nie skończysz 😉

Składniki:
Ciasto:
350 g mąki pszennej
7 g drożdży suchych ( 14 g świeżych )
100 ml mleka
50 g masła lub margaryny
5 łyżek śmietany 18 %
2 szczypty soli

Nadzienie:

250 g twarogu półtłustego
50 g cukru
pół paczki budyniu śmietankowego
1 jajko

Polewa:

7 łyżek śmietany 18 %
1 łyżka cukru kryształu
Dodatkowo:
jajko
2 łyżki mleka

Przygotowanie:
Masło lub margarynę roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników,do miski przesiewamy przez sitko mąkę,wsypujemy suche drożdże,cukier,sól,mieszamy suche składniki,następnie wlewamy ciepłe mleko,letnie masło,śmietanę
 wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto,odchodzące od misy miksera.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,lub podwojenia objętości,na ok.1 godz.
W tym czasie przygotować nadzienie,twaróg rozgnieść widelcem,wsypać cukier,proszek budyniowy i wbić jajko,wymieszać całość na jednolitą masę. 
Wyrośnięte ciasto wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o grubości ok.0,5 mm.
Rozwałkowane ciasto można posmarować ulubionym dżemem,
lub od razu rozsmarować po całości nadzienie twarogowe,
dłuższy bok zacząć rolować,zwinąć w roladę,następnie pokroić w paski szer.4-5 cm.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia w moim wypadku była to tortownica,więc spód wyłożyłam papierem do pieczenia a boki posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
Drożdżówki układać na blaszce w odstępach od siebie,
przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 40 min.powinny znacznie urosnąć,
posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i wstawić do piekarnika ,pieczemy w temp.180 C przez 25-30 min.do zarumienienia,w zależności od tego jakie grube drożdżówki będziemy ciąć.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika,jeszcze gorące smarujemy śmietaną wymieszaną z cukrem i pozostawiamy do wystygnięcia.

Drożdżówki tak przygotowane są naprawdę pyszne i robią wrażenie na gościach 😉


  

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
grażyna

w składnikach do ciasta nie ma cukru, ale potem napisane ze dodac cukier do ciasta i smietanę. O co tu chodzi?