całość zalać przegotowaną i wystudzoną wodą wymieszaną z solą.Tak przygotowany zakwas odstawiamy w kuchni na blacie w ciepłym miejscu,aby zakwas pracował,po 5-6 dniach zakwas zlać do butelki i przechowywać w lodówce do 2 tyg.a buraki można wykorzystać do surówki.
Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy do picia,robię go normalnie w trakcie roku.
Aby przyspieszyć cały proces można wrzucić do słoika kawałek chleba razowego lub wlać trochę soku z ogórków kiszonych,a słoik najlepiej przykryć gazą i zawiązać gumką.
555
Nie zawiera konserwantów,jest bardzo zdrowy,nie tylko na święta do barszczu wigilijnego z uszkami.Robię go również w trakcie roku i popijam dla zdrowotności.
Składniki:
1 kg buraczków czerwonych
5 szkl. przegotowanej letniej wody
1 łyżeczka soli
5 ząbków czosnku
ziele angielskie
liście laurowe
Przygotowanie:
Buraki umyć,obrać i pokroić na ćwiartki,wkładać do słoika przekładając czosnkiem,zielem angielskimi listkami laurowymi,
Super przepis, a ja nigdy nie robiłam. Musze to drobić 🙂
No! Wreszcie ktoś nie pożałował czosnku do zakwasu. Taki najlepszy, bo nie czuć ziemistości buraków.