Zapiekane Klopsiki z Serem w Sosie Pomidorowym.

Słodko Słodka
2 komentarze
Ta kombinacja to strzał w dziesiątkę 🙂 Mięso z dodatkiem,sera,ryżu i szczypiorku,zalane passatą pomidorową,zapiekane w piekarniku pod serową pierzynką jest super.
Składniki:
12 szt.
500 mięsa mielonego(u mnie z łopatki)
100 g żółtego tartego sera + 100 g do potarcia na wierzch
pół woreczka ryżu ugotowanego 
2 spore garście posiekanego szczypiorku
1 jajko
sól i pieprz do smaku
ulubione przyprawy do mielonego
1 duża cebula
600 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 łyżka cukru brązowego
Dodatkowo:
masło do posmarowania naczynia
olej do podsmażenia cebuli
Przygotowanie:
Mięso mielone wrzucić do miski,dodać ugotowany letni ryż,posiekany szczypiorek,jajko,sól i pieprz do smaku oraz ulubione przyprawy do mielonego,całość wyrobić ręką,wsypać połowę tartego sera i jeszcze raz dobrze wyrobić ręką.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem,ręce od czasu do czasy zwilżyć pod bieżącym strumieniem wody,formować z mięsa klopsiki i układać raz przy raz w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę obrać,umyć i pokroić w kosteczkę,podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,na patelni,wlać passatę pomidorową,gotować 10 min.pod przykryciem,na małym ogniu.
Doprawić solą i pieprzem,wsypać cukier,wymieszać ,następnie zdjąć z ognia i wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Sosem pomidorowym zalać klopsiki,
naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C.
Piec 40 min.po tym czasie otworzyć piekarnik,posypać klopsiki równomiernie tartym serem,
zapiekać jeszcze ok.10 min.do zarumienienia sera na wierzchu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

U nas klopsiki królowały z ziemniakami posypanymi koperkiem,ale danie to świetnie sprawdzi się również podane z makaronem lub ryżem.
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

ojj takie dania to ja bardzo lubię

Mogę napisać tylko wielkie MNIAAAAAM😍

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies