Zapiekane Naleśniki Budyniowe na Kefirze z Twarogiem.z serem

Słodko Słodka
4 komentarze
Lubimy naleśniki w każdej postaci,dzisiejsze danie powstało pod synka,jaka radość była gdy smacznie się zajadał i głaskał po brzuszku,naleśniki w tej formie można podawać na kolacje jak i obiad.
Składniki:
Forma okrągła 24 cm
3 jajka L
2 łyżki cukru
2 budynie waniliowe po 40 g
4 łyżki mąki pszennej
200 ml kefiru
200 ml wody gazowanej
2 łyżki oleju
Nadzienie:
2 kostki twarogu półtłustego
2 łyżki cukru
4 łyżki jogurtu naturalnego
ulubiony dżem-opcjonalnie
Zalewa:
2 jajka L
3 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
odrobina oleju do smażenia naleśników
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka,wsypujemy cukier,mąkę,proszek budyniowy,wlewamy olej,kefir,wodę gazowaną,całość miksujemy dosłownie chwilę do połączenia składników.Smażymy z obu stron na odrobinie oleju.
Twaróg rozgniatamy widelcem,wsypujemy cukier i wlewamy jogurt,całość mieszamy do połączenia i powstania jednolitej masy.
Naleśnik smarujemy dżemem-opcjonalnie,na dżem wykładamy łyżkę twarogu,rozsmarowujemy i zwijamy w rulon,i tak do wykończenia naleśników i nadzienia.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy spiralnie naleśniki,
zaczynając od brzegów naczynia,całość przyklepujemy ręką następnie jajka roztrzepujemy z jogurtem i zalewamy naleśniki,
wrzucamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy 30 min. 

Podajemy na ciepło,ale na zimno są równie smaczne 🙂

  

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Asa_6niebo

ślicznie to wygląda! aż sama mam ochotę spróbować:)

Magdalena

Mam pytanko-czy można te naleśniki zrobić z bezglutenowej mąki��?

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies