311
pieczemy w temp.200 C do zarumienienia wierzchu.
Pomysł na szybki obiad,czasem tak bywa,że mamy lenia,pogoda nie sprzyja,dziecko ma zły humor,brak pomysłu na obiad i cokolwiek…To danie poprawi Wam humor,sycąca zapiekanka 🙂
Składniki:
Warstwa Mięsna:
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
3 średnie marchewki
1 duża cebula
mała puszka groszku
mała puszka kukurydzy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
ulubione przyprawy
olej do smażenia
Warstwa Ziemniaczana:
1 kg ziemniaków
3 łyżki masła
120 ml mleka
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
ulubiony ser w plastrach
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,odlewamy wrzucamy masło,wlewamy mleko i ugniatamy na puree,doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem.
Mięso mielone przyprawiamy w miseczce wedle uznania ulubionymi przyprawami,cebulkę pokrojoną w kosteczkę,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę startą na tarce na grubych oczkach podsmażamy na patelni z odrobiną oleju,
nie smażymy zbyt długo,żeby marchewka się nie rozpadła,następnie wrzucamy mięso mielone,podlewamy wrzącą wodą nie za dużo,ok.pół szklanki,wrzucamy przecier pomidorowy i smażymy cały czas mieszając ok.10 min.
Do mięsa wrzucamy odcedzony groszek i kukurydzę,całość mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem,na warstwę mięsną wykładamy ser w plasterkach,
połowę puree ziemniaczanego,znowu ser w plasterkach
i na koniec purre ziemniaczane,uklepujemy górę łyżką,wyrównujemy i robimy ślaczek widelcem na górze.
pieczemy w temp.200 C do zarumienienia wierzchu.
Czemu mi sie rozpadla ta zapiekanka?? W sensie ze az kipiala…jest jakas plynna nie wiem czy to kwestia ziemniakow??
Być może kwestia ziemniaków,zależy od odmiany również.