470
Ta sycąca zapiekanka przywędrowała do nas z Wysp Brytyjskich,trochę ją przekombinowałam,a właściwie zrobiłam z tego co lodówka miała;-)W oryginale mamy mieloną jagnięcine,ale spokojnie można ją zastąpić innym mięsem,u mnie doskonale sprawdziło się mięso mielone z drobiu.
Składniki na warstwę mięsną:
500 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe)
ok. 200 g pieczarek
ok. 200 g pieczarek
puszka fasolki czerwonej
puszka pomidorów
cebula
2 ząbki czosnku
duża marchewka starta na tarce o dużych oczkach
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
ok. 3/4 szklanki bulionu wołowego, ew. wody
ulubione przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia (do smaku)
Składniki na warstwę puree:
1 kg ziemniaków
85g parmezanu
80ml śmietany
12% słodkiej
2 czubate łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło, śmietanę, ugnieść całość na gładkie puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Usmażyć mięso na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelni po mięsie przesmażyć posiekaną cebulkę,pieczarki,marchewkę,pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,oraz mięso,dokładnie wymieszać,dodać przecier pomidorowy,oraz pomidory z puszki,bez soku,w oryginale podlewamy winem,ja zalałam bulionem,doprawiłam do smaku i gotowałam na małym ogniu 10-15 min,aż całość zgęstnieje.
Do naczynia żaroodpornego wrzucić zawartość patelni, fasolkę czerwoną(możecie dać kukurydzę,groszek,co kto lubi)wszystko wymieszać,wyrównać,na mięso wyłożyć puree ziemniaczane.
Można normalnie łyzką i wyrównać,ja użyłam rękawa silikonowego z tylką o dużym rozmiarze,posypać parmezanem i wrzucić do piekarnika nagrzanego,do 200 stopni i piec ok 40 min.do zarumienienia wierzchniej warstwy .
Asiu Ty nawet z zapiekanki zrobisz arcydzieło!
Bez przesady jakie tam arcydzieło, po prostu miałam wtedy pociąg do szprycy od tortów 😉