Ta sycąca zapiekanka przywędrowała do nas z Wysp Brytyjskich,trochę ją przekombinowałam,a właściwie zrobiłam z tego co lodówka miała;-)W oryginale mamy mieloną jagnięcine,ale spokojnie można ją zastąpić innym mięsem,u mnie doskonale sprawdziło się mięso mielone z drobiu.

Składniki na warstwę mięsną:

500 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe)
ok. 200 g pieczarek
puszka fasolki czerwonej
puszka pomidorów

cebula


2 ząbki czosnku

duża marchewka starta na tarce o dużych oczkach

2-3 łyżki przecieru pomidorowego

ok. 3/4 szklanki bulionu wołowego, ew. wody
ulubione przyprawy

sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia (do smaku)



Składniki na warstwę puree:

1 kg ziemniaków
85g parmezanu
80ml śmietany
 12% słodkiej
2 czubate łyżki masła
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło, śmietanę, ugnieść całość na gładkie puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Usmażyć mięso na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelni po mięsie przesmażyć posiekaną cebulkę,pieczarki,marchewkę,pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,oraz mięso,dokładnie wymieszać,dodać przecier pomidorowy,oraz pomidory z puszki,bez soku,w oryginale podlewamy winem,ja zalałam bulionem,doprawiłam do smaku i gotowałam na małym ogniu 10-15 min,aż całość zgęstnieje.


Do naczynia żaroodpornego wrzucić zawartość patelni, fasolkę czerwoną(możecie dać kukurydzę,groszek,co kto lubi)wszystko wymieszać,wyrównać,na mięso wyłożyć puree ziemniaczane.


Można normalnie łyzką i wyrównać,ja użyłam rękawa silikonowego z tylką o dużym rozmiarze,posypać parmezanem i wrzucić do piekarnika nagrzanego,do 200 stopni i piec ok 40 min.do zarumienienia wierzchniej warstwy .

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments