563
Taka nowość dziś u nas,muszę przyznać,że pyszna ta nowość 🙂 Mielone z dodatkiem ryżu i marchewki zapiekane w zalewie śmietanowo-pomidorowej razem z ziemniakami,całość posypana serem i ulubioną zieleniną,rewelka!!!
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
1 średnia marchewka
pół woreczka ugotowanego ryżu
pół cebuli
ulubiona przyprawa do mielonego
ziemniaki
sól i pieprz do smaku
ulubione przyprawy do ziemniaków
1 ząbek czosnku
Zalewa:
1 szkl.wody
3 łyżki śmietany 30 %
1 spora łyżka przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
50 g lub więcej tartego sera
olej do posmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu,cebulę obrać,umyć i posiekać drobno,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na tarce na małych oczkach,na małej patelni,na odrobinie oleju podsmażyć chwilkę marchewkę z cebulką,odstawić do przestygnięcia.
Do miseczki wrzucić mielone,ryż,marchewkę z cebulką,dodać ulubione przyprawy,sól i pieprz do smaku,zagnieść całość i formować w rękach dość spore pulpety
(z tej porcji wyszło mi 9 szt.upiekłam 6 a resztę mięsa użyłam do zupy klopsowej dla najmłodszego członka mojej rodziny),pulpety układać w odstępach,w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Ziemniaki obrać,umyć pokroić w plasterki i półplasterki,posypać ulubioną przyprawą do ziemniaków,przecisnąć ząbek czosnku przez praskę,dokładnie wymieszać i układać na około pulpetów na przemian.
Całość wstawić do piekarnika na 20 min.piec w temp.180 C,następnie zalać całość przygotowaną zalewą i piec kolejne 15 min.
po tym czasie wierzch zapiekanki posypać tartym serem i piec jeszcze 5 min.do roztopienia sera.
Podawać z ulubionymi dodatkami u nas surówka z marchewki i jabłka.