Ziemniaki po Cabańsku.

Słodko Słodka
0 komentarze
Danie Jednogarnkowe stare jak Świat,w oryginale było przygotowywane w garnku,kociołku żeliwnym,który stawiało się na ogniu u mnie dziś z piekarnika,wersja zmodyfikowana co się nawinie 😉

Składniki:
2-3 kg ziemniaków
2 papryki
3 marchewki
1 duża cebula
0,5 kg kiełbasy w lasce
100 g boczku wędzonego
koperek,pietruszka wedle uznania
pieprz,sól
2 ząbki czosnku
ulubiona przyprawa do ziemniaków
olej 
Przygotowanie:
Ziemniaki marchewkę,cebulę,obieramy i myjemy.Ziemniaki kroimy jak do zupy,marchewkę w grubsze plasterki a cebulę w półksiężyce,kiełbasę i boczek kroimy w plasterki,a paprykę w krótkie paski.
Ziemniaki,marchewkę i paprykę skropić olejem i wymieszać z przyprawami,wyłożyć do naczynia żaroodpornego wrzucić do piekarnika ustawionego na 180 C.Na patelni,na oliwie podsmażyć cebulkę z kiełbaską i wrzucić do reszty w piekarniku,wymieszać,boczek plasterki ułożyć na wierzchu 10 min.przed końcem pieczenia.
Całość pieczemy ok.45 min.w zależności od odmiany ziemniaków,gotowe przed nałożeniem posypujemy koperkiem lub natką pietruszki,podajemy z ulubionymi dodatkami u nas akurat z cukinią.
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies