Coś na upały 😉
Składniki:
3,5 szkl. wody
pół kg wydrylowanych wiśni
3,4 łyżki cukru kryształu w zależności od owoców
szczypta cynamonu(taka większa)
ok.pół szkl.śmietanki słodkiej
łyżka z czubkiem kisielu wiśniowego
Przygotowanie:
Do garnka wrzucić świeżo wydrylowane wiśnie,wsypać cukier i cynamon,
wlać wodę i zagotować,następnie gotować na wolnym ogniu ok.10 min.
W śmietance rozrobić kisiel,i wlewać wolno do gotującej się zupy cały czas mieszając,w razie konieczności dosłodzić,zdjąć zupę z ognia.
Podawać z makaronem lub lanymi kluseczkami,najlepiej smakuje letnia,doskonała na upały.
w dzieciństwie nigdy nie jadałam takich zup, ale ostatnio bardzo lubię wiśniową, pychota!
Skąd ja to znam,miałam podobnie ;-)Pozdrawiam
Moje akurat takiej nie lubią, ja za to bardzo chętnie bym zjadła!
bardzo lubię takie zupy
Piszę się na porcyjkę😍 Bardzo lubię!