Sałatka Kubańska na Zimę.


Jedna ze smaczniejszych sałatek na zimę jaką robiłam.Smaki lata zamknięte w słoiku-
kapusta,ogórki,pomidory,czerwona papryka,cebula i marchew.

Składniki:
 10 słoików 500 ml

1 kg białej kapusty
1 kg krótkich ogórków
1 kg pomidorów
1 kg czerwonej papryki
pół kg cebuli
pół kg marchewki
250 ml oleju
150 ml octu 10 %
120 g cukru kryształu
2,5 łyżki soli
20 ziarenek czarnego pieprzu
10 listków laurowych

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyć i osuszyć.
Kapustę zetrzeć na mandolinie w pierwszej kolejności,żeby nam siadła i zajmowała mniej miejsca,osolić połową soli i dokładnie wymieszać rękami.
Z papryki usunąć gniazda nasienne,przekroić na pół,następnie pokroić w drobne paseczki-można użyć dowolny kolor papryki,lub pomieszać,u mnie zawsze najlepiej sprawdza się czerwona,ponieważ jest najsłodsza.
Ogórki zetrzeć na mandolinie na grubość ok.5 mm.
Pomidory zlałam wrzątkiem i obrałam ze skórki,następnie przekroiłam na 4,wykroiłam zielone łyko od szypułki,pokroiłam w dowolnej wielkości kawałki.Do tej sałatki najlepiej nadają się zwykłe pomidory niż malinowe,nie rozpadną się podczas gotowania.
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie średniej grubości,ja starłam na mandolinie,żeby było szybciej.
Marchewkę obrać i pokroić wedle uznania,starłam na tarce w słupki.
Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski razem z kapustą.
Dodać do warzyw resztę soli,wsypać cukier,wlać olej i ocet,wsypać ziarna pieprzu i liście laurowe,całość dokładnie wymieszać,wkładam rękę i mieszam wszystko ręką,wymieszaną sałatkę odstawiamy na 1 godz.w temp.pokojowej.
Po tym czasie całość przekładamy do garnka,

doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem od momentu wrzenia ok.15 min.na średnim ogniu.

Następnie sałatkę kubańską przekładamy do wyparzonych słoików,brzegi wycieramy ściereczką,mocno zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem,

okrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia.

Zimne słoiki wynosimy do piwnicy.

 

Subscribe
Powiadom o
guest
21 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Tercia
1 rok temu

Bardzo ciekawy przepis.Już jest w moich przepisach.Zrobię na pewno.Dziękuję

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Czy można słoiki zagotować.

Moniax66
1 rok temu

Witam
Pomidory obieramy że skórki?

Moniax66
1 rok temu
Reply to  Moniax66

Dzięki

Izaa
1 rok temu

lubię tego typu sałatki

bryssska-Katarzyna Młynarczyk

Fajna robię podobną ;-D

Basia
Basia
4 miesięcy temu

Sałatka genialna, latem wydawało mi się że jest czasochłonna w wykonaniu, ale smak rekompensuje cały nakład pracy…

Marzanna
Marzanna
1 miesiąc temu

Właśnie robię i pachnie cudnie. Zobaczę jak podgotuje i włożę do sloikow.

Joanna
Joanna
29 dni temu

Pychotka, garaca salatke wkladac do sloikow?i nie pasteryzowac?

Barbara
Barbara
20 dni temu

Witam,zainteresował mnie przepis na sałatkę leniwą i właśnie kubańska, czy one mocno różnią się smakiem, bo składniki są bardzo podobne.

Paulina
Paulina
9 dni temu

Czy jeżeli nie dodam pomidorów to sałatka straci na smaku? 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
9 dni temu
Reply to  Paulina

To już wedle gustu i smaku, dla mnie lepsza jest z pomidorami akurat. Pozdrawiam