Sałatka kubańska na zimę

Słodko Słodka
24 komentarze
 
Jedna ze smaczniejszych sałatek na zimę jaką robiłam.Smaki lata zamknięte w słoiku-
kapusta,ogórki,pomidory,czerwona papryka,cebula i marchew.
Składniki:
 10 słoików 500 ml
 
1 kg białej kapusty
1 kg krótkich ogórków
1 kg pomidorów
1 kg czerwonej papryki
pół kg cebuli
pół kg marchewki
250 ml oleju
150 ml octu 10 %
120 g cukru kryształu
2,5 łyżki soli
20 ziarenek czarnego pieprzu
10 listków laurowych
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyć i osuszyć.
Kapustę zetrzeć na mandolinie w pierwszej kolejności,żeby nam siadła i zajmowała mniej miejsca,osolić połową soli i dokładnie wymieszać rękami.
Z papryki usunąć gniazda nasienne,przekroić na pół,następnie pokroić w drobne paseczki-można użyć dowolny kolor papryki,lub pomieszać,u mnie zawsze najlepiej sprawdza się czerwona,ponieważ jest najsłodsza.
Ogórki zetrzeć na mandolinie na grubość ok.5 mm.
Pomidory zlałam wrzątkiem i obrałam ze skórki,następnie przekroiłam na 4,wykroiłam zielone łyko od szypułki,pokroiłam w dowolnej wielkości kawałki.Do tej sałatki najlepiej nadają się zwykłe pomidory niż malinowe,nie rozpadną się podczas gotowania.
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie średniej grubości,ja starłam na mandolinie,żeby było szybciej.
Marchewkę obrać i pokroić wedle uznania,starłam na tarce w słupki.
Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski razem z kapustą.
Dodać do warzyw resztę soli,wsypać cukier,wlać olej i ocet,wsypać ziarna pieprzu i liście laurowe,całość dokładnie wymieszać,wkładam rękę i mieszam wszystko ręką,wymieszaną sałatkę odstawiamy na 1 godz.w temp.pokojowej.
Po tym czasie całość przekładamy do garnka,

doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem od momentu wrzenia ok.15 min.na średnim ogniu.

Następnie sałatkę kubańską przekładamy do wyparzonych słoików,brzegi wycieramy ściereczką,mocno zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem,

okrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia.

Zimne słoiki wynosimy do piwnicy.
 

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
24 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Tercia

Bardzo ciekawy przepis.Już jest w moich przepisach.Zrobię na pewno.Dziękuję

Anonimowy

Czy można słoiki zagotować.

Dosia

A gdyby tak do słoików wkładać surową sałatkę po odstaniu i dopiero wtedy pasteryzować 15 minut? Czas gotowania ten sam, a pewniejsza pasteryzacja. Jakoś nie dowierzam temu zamykaniu przez odwracanie słoików do góry dnem 😊.

Moniax66

Witam
Pomidory obieramy że skórki?

Moniax66

Dzięki

Izaa

lubię tego typu sałatki

Fajna robię podobną ;-D

Basia

Sałatka genialna, latem wydawało mi się że jest czasochłonna w wykonaniu, ale smak rekompensuje cały nakład pracy…

Marzanna

Właśnie robię i pachnie cudnie. Zobaczę jak podgotuje i włożę do sloikow.

Joanna

Pychotka, garaca salatke wkladac do sloikow?i nie pasteryzowac?

Barbara

Witam,zainteresował mnie przepis na sałatkę leniwą i właśnie kubańska, czy one mocno różnią się smakiem, bo składniki są bardzo podobne.

Paulina

Czy jeżeli nie dodam pomidorów to sałatka straci na smaku? 🙂

Słodko Słodka

To już wedle gustu i smaku, dla mnie lepsza jest z pomidorami akurat. Pozdrawiam

Bogda

Czy do tej sałatki musi być dodany olej? Bardzo chętnie skorzystam z przepisu. Ponieważ bardzo lubię warzywa pod każdą postacią. Pytam , ponieważ ja nie toleruję oleju. Po prostu nie mogę nic jeść z olejem. Z góry dziękuję za odpowiedź.