Ciasto Drożdżowe z Morelami i Kruszonką.

Pyszne i puchate,pięknie wyrasta,rozkroiłam jeszcze ciepłe,znika szybciutko 🙂
Składniki:
Blaszka 24×36 cm
500 g mąki pszennej
25 g drożdży świeżych lub 7 g instant
pół szkl.ciepłego mleka
pół kostki masła
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
3 jajka L + jedno żółtko
3 łyżki oleju
7 moreli

Kruszonka:
50 g mąki pszennej
25 g masła 
25 g cukru pudru
mały cukier waniliowy


Przygotowanie:

Wszystkie
składniki na kruszonkę,wrzucamy do miseczki i rozcieramy palcami,aż
zrobią się grudki,gotową kruszonkę można wstawić na czas przygotowania
ciasta do lodówki lub zamrażalnika.
 Masło
roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników,mąkę przesiewamy do
miski,do małej miseczki wkruszamy drożdże,zasypujemy łyżką cukru,i
łyżką przesianej mąki,zalewamy ciepłym,ale nie gorącym mlekiem,mieszamy
do rozpuszczenia się drożdży,odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 min.
 Do
przesianej mąki wsypać cukry i wymieszać,wlać wyrośnięte drożdże,oraz 
roztopione letnie masło,olej,wbić jajka,następnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy
miksera,gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera.
Wyrobione ciasto odstawić na 1 godz.w ciepłe miejsce do podwojenia objętości,przykryć ściereczką.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,i rozciągamy do brzegów.
Na wierzchu układamy umyte i pokrojone na mniejsze kawałki morele(morela na 4),posypujemy kruszonką i odstawiamy na pół godz.do napuszenia.
Wkładamy do piekarnika na 40 min.
Pieczemy w temp.180 C.
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem,lub zrobić polewę cukier puder+sok z cytryny.
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Giancarlo
11 miesięcy temu

Buona domenica

Izaa
11 miesięcy temu

uwielbiam drożdżowe moje chyba ulubione

Magda
11 miesięcy temu

Ależ pychotka, uwielbiam ciasta z morelami i kruszonką 🙂

Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
11 miesięcy temu

pysznie wygląda, będę piec w tym tygodniu:)

AZgotuj!
11 miesięcy temu

Cudowne letnie ciasto. PS. Morele to moje ukochane owoce:)

Edita Guhl
11 miesięcy temu

Cudowne ciasto, pachnace i przesliczne 🙂

bryssska-Katarzyna Młynarczyk
11 miesięcy temu

Boska drozdżówa 🙂