Sernik z frużeliną wiśniową

Moje ulubione ciasto pod każdą postacią, masa serowa w połączeniu z kwaskową frużeliną i kruchym spodem smakuje wyśmienicie, ser z wiśnią połączenie idealne. Wielokrotnie pisałam, że uwielbiam piec serniki i eksperymentować, raz coś dodam, raz odejmę i tak powstaje moja nowa wersja sernika. Piekłam go już kilka razy, ale tym razem zdążyłam zrobić zdjęcia, może nie najlepsze, ale uwierzcie mi na słowo, ten sernik jest wart grzechu 😉 Można również na frużelinie zrobić szlaczki z ciemnej czekolady.

Składniki:

Blaszka 25×36 cm   

Kruchy spód:

  • 2 szkl.mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • ok. 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 jajko

Masa Serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g twarogu półtłustego w kostce
  • 8 jajek L
  • szczypta soli
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1,5 szkl.cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny lub ekstrakt cytrynowy

Frużelina Wiśniowa:

  • 500 g wiśni mrożonych
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody 

Przygotowanie:

  • Mąkę i kakao przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. 
  •  Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową szkl. cukru na jasną masę w kolorze koglu, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń z mąką ziemniaczaną oraz wlać roztopione i przestudzone masło, sok z cytryny. Miksować krótko tyko do połączenia.
  • Białka ubić ze szczyptą soli i szkl. cukru na sztywną pianę. Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką drewnianą ubitą pianę.
  • Masę wylać na podpieczony spód. Piec w temp. 170 C ok. 1 godz.
  • Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.  
  • Sernik w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby za mocno wierzch się nie spiekł.
  • Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie mrożone lub świeże w sezonie, zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować.
  • Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia.
  • Frużelina powinna mieć konsystencję żelu, po lekkim przestygnięciu wylać na wierzch sernika, rozsmarować równo po całości.
  • Dla bardziej cierpliwych 😉 można na wierzchu frużeliny zrobić szlaczki z gorzkiej czekolady.
Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
iza
1 miesiąc temu

wygląda wyśmienicie

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  iza

Dziękuje 🙂

Magda
1 miesiąc temu

Bardzo apetycznie wygląda, dodatek frużeliny to super pomysł 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Magda

🙂

Myśli Potarganej
1 miesiąc temu

Połączenie sernika i frużeliny – obłędny patent!

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Co upiekę sernik to zachwalam,jeden z moich najlepszych he he skromnie powiedziała Słodko Słodka,mój mąż zawsze się nabija 😉

Edyta
1 miesiąc temu

Super przepis i podoba mi sie, ze kruche ciasto bez trzymania w lodowce. Szybciej pojdzie : )

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Edyta

Dokładnie moment i sernik w piekarniku 🙂

WERONIKA
WERONIKA
1 miesiąc temu

Piekłam go dzisiaj 🙂 wyszedł obłędny 😍😍

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  WERONIKA

Cieszę się bardzo 🙂 Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych 🙂

WERONIKA
WERONIKA
1 miesiąc temu

Dziękuję i wzajemnie 🙂