Truskawkowa zemsta teściowej

Słodko Słodka
42 komentarze
Pyszne ciasto warstwowe truskawkowa zemsta teściowej, zachwyca wyglądem i smakiem i co tu wiele pisać szybko znika. W oryginale to ciasto jest z malinami, mi jednak bardziej pasują truskawki, zdecydowanie smaczniejsza wersja z truskawkami i bardziej trafia w moje gusta i moich bliskich. Ciasto można również znaleźć pod nazwą malinowa chmurka lub jak u mnie truskawkowa… jednak nazwa z teściową wydaje mi się fajniejsza, co tu wiele pisać, żeby moja teściowa piekła takie zemsty… to mogłabym ją częściej odwiedzać 😉
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Truskawkowa zemsta teściowej

Potrzebne składniki
  

Ciasto kruche

    Blaszka 25×36 cm

    • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ¾ szkl. cukru pudru
    • 250 g masła lub margaryny
    • 5 żółtek

    Beza

    • 5 białek
    • 1 szkl. drobnego cukru
    • szczypta soli
    • płatki migdałowe

    Galaretka

    • 3 opakowania galaretki truskawkowej
    • 5 szkl. wrzątku
    • ½ kg truskawek

    Krem

    • 330 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %
    • 500 g serka mascarpone
    • cukier puder do smaku

    Sposób wykonania

    • Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej przez sitko do miski, następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło i dodaj żółtka. Całość posiekaj nożem i szybko zagnieć ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
      Ciasto podziel na 2 równe części, jedną część ciasta zawiń w folię i wrzuć do lodówki, a drugą wylep blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie po nakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C i piecz 25-30 min. na funkcji góra-dół bez termoobiegu.
      Krótko przed wyjęciem pierwszej deseczki, wylep drugą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciastem z lodówki, również po nakłuwaj widelcem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a beza sztywna i lśniąca. Gotową pianę wyłóż na surowe ciasto i równomiernie rozsmaruj po całości. Na koniec posyp płatkami migdałów. Tak przygotowaną blaszkę wrzuć do piekarnika nagrzanego do 160 °C i piec ok. 30 min.
      Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia.
      Truskawki umyj, usuń szypułki, następnie pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na upieczone kruche ciasto.
      Schłodzoną śmietankę i serek ubij razem na puszysty krem na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder do smaku.
      Składanie ciasta:
      – Ciasto kruche
      – Galaretka z truskawkami
      – Krem śmietanowy
      _ Kruche ciasto z bezą i płatkami migdałowymi
      Tak przełożone ciasto wrzuć do lodówki najlepiej na całą noc.
      Smacznego!!!    

    Instrukcja na filmie

    • Możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych, u mnie lubimy również wersje z brzoskwiniami.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Truskawkowa zemsta teściowej wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    42 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Teresa S

    Wspaniale, ja robiłam z malinami .

    Monika

    A czy mogą być mrożone truskawki

    Kika

    34 szkl cukru pudru ?

    Agata

    jak czytam przepis to prawie identyczny idzie na malinową chmurkę

    Słodko Słodka

    Zaznaczyłam w opisie „Ciasto można również znaleźć pod nazwą malinowa chmurka…”

    Beata

    Chmurkę zrobiłam na świąteczny deser. Pięknie wyglądała i byłam wizualnie zachwycona. Pierwszy i ostatni raz robiłam. Nikogo nie urzekła … 😕
    Z kolei tort cytrynowy, który już podczas przygotowywania do reszty mnie wpienił, wyszedł fantastyczny.
    I gdzie tu logika? 😁

    Agnieszka

    Czy można użyć gotowego ciasta? Biszkopt nigdy mi nie wychodzi dlatego nie lubię go piec 🙁

    Słodko Słodka

    Aguś to jest ciasto kruche, nie biszkopt.

    Kamila

    Nie ma opcji żeby biszkopt nie wyszedł najprostszy sposób to 5 jaj 6 łyżek mąki pszennej albo ziemniaczanej lub możesz wymieszać pół na pół do tego 3 /4szk cukru i szczypta soli do białek półtorej łyżeczki proszku do pieczenia dodać do mąki . Białka ubić na sztywno z odrobina soli, następnie żółtka i dalej miksować na gładką masę na koniec wsypać mąkę i wymieszać ręcznie łopatką pięć w 180 st ok 30 min wyjdzie na 100%

    Edyta

    Jakie smaczne ciasto, super pomysl z truskawkami 🙂

    Słodko Słodka

    Dziękuje serdecznie, wersja z truskawkami bardziej przypadła mi do gustu jak z malinami 🙂

    Magda

    Super, takie chmurki to mogłabym jeść na okrągło 🙂

    Słodko Słodka

    Ja też lubię takie ciacha 🙂

    iza

    wspaniale wygląda!!! robiłam podobne tyle że z wiśniami pychotka

    Patrycja Reszko

    Świetne ciacho

    Słodko Słodka

    Dzięki 🙂

    Katarzyna

    Jesuuuuu, ale pychota! Te teściowe to są no naprawdę,… Niby taka kochana, ciasto przynosi, a d..a rośnie…

    Kasia Kowalska

    Zemsta teściowej już za samą nazwę zasługuje na zainteresowanie 😉

    Delektujemy

    Znakomite ciasto, z jeszcze lepszą nazwą. Truskawek będzie teraz coraz więcej, to na pewno jeszcze niejeden raz je zrobię. W dobrych ciastach nie lubię tylko tego, że znikają u mnie w domu z prędkością światła:D

    ania

    mniam

    Maja

    Niektóre ciasta mają świetne nazwy. Nigdy nie jadłam takiego

    Marta

    Ostatnio szukam nowych przepisów. Będę musiała spróbować tego ciasta

    Sylwia

    Zawsze robię z truskawkami i w tej wersji zawsze wszystkim smakuje. 🙂

    Aleksandra

    Smakowity widok! Następnym razem spróbuję zrobić z truskawkami wg tego przepisu.

    Gosia

    Świetne ciasto. Dawno nie piekłam czegoś podobnego

    iza

    ależ apetycznie wygląda to ciacho

    Dorota Smakuje

    świetnie sie prezentuje