Truskawkowa zemsta teściowej

Pyszne warstwowe ciacho, zachwyca wyglądem i smakiem i co tu wiele pisać szybko znika 😉 w oryginale to ciasto jest z malinami, mi jednak bardziej pasują truskawki, zdecydowanie smaczniejsza wersja z truskawkami i bardziej trafia w moje gusta. Ciasto można również znaleźć pod nazwą malinowa chmurka lub jak u mnie truskawkowa… jednak nazwa z teściową wydaje mi się fajniejsza, co tu wiele pisać, żeby moja teściowa piekła takie zemsty… to mogłabym ją częściej odwiedzać 😉

Składniki:

Blaszka 25×36 cm  

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek

Beza:

  • 5 białek  
  • 1 szkl. drobnego cukru kryształu
  • szczypta soli  

Galaretka:

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 5 szkl. wrzątku
  • 500 g truskawek  

Krem:

  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • płatki migdałów

Przygotowanie:

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę, dodać żółtka, posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną zawinąć w folię i schować do lodówki a drugim kawałkiem wylepić blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, następnie po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 25-30 min. piec w temp. 180 C.  
  • Krótko przed wyjęciem pierwszej deseczki, wylepić drugą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciastem z lodówki, również po nakłuwać, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier cały czas miksując, miksować do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny a beza sztywna i lśniąca. Gotową pianę wyłożyć na surowe ciasto,  
  • rozsmarować równomiernie i posypać płatkami migdałów,  
  • włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec 30 min. Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia, truskawki umyć, usunąć szypułki i pozostawić do obeschnięcia, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Śmietankę i serek wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, wrzucić do miski i ubić razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsypać cukier puder do smaku.  

Składanie ciasta:  

  • ciasto kruche
  • galaretka z truskawkami
  • krem
  • ciasto kruche z bezą  
  •   Złożone ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Tagi:
Subscribe
Powiadom o
guest
26 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa S
1 rok temu

Wspaniale, ja robiłam z malinami .

Monika
1 rok temu

A czy mogą być mrożone truskawki

Kika
Kika
3 miesięcy temu

34 szkl cukru pudru ?

Agata
Agata
3 miesięcy temu

jak czytam przepis to prawie identyczny idzie na malinową chmurkę

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Agata

Zaznaczyłam w opisie “Ciasto można również znaleźć pod nazwą malinowa chmurka…”

Beata
Beata
3 miesięcy temu

Chmurkę zrobiłam na świąteczny deser. Pięknie wyglądała i byłam wizualnie zachwycona. Pierwszy i ostatni raz robiłam. Nikogo nie urzekła … 😕
Z kolei tort cytrynowy, który już podczas przygotowywania do reszty mnie wpienił, wyszedł fantastyczny.
I gdzie tu logika? 😁

Agnieszka
Agnieszka
3 miesięcy temu

Czy można użyć gotowego ciasta? Biszkopt nigdy mi nie wychodzi dlatego nie lubię go piec 🙁

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Agnieszka

Aguś to jest ciasto kruche, nie biszkopt.

Kamila
Kamila
3 miesięcy temu
Reply to  Agnieszka

Nie ma opcji żeby biszkopt nie wyszedł najprostszy sposób to 5 jaj 6 łyżek mąki pszennej albo ziemniaczanej lub możesz wymieszać pół na pół do tego 3 /4szk cukru i szczypta soli do białek półtorej łyżeczki proszku do pieczenia dodać do mąki . Białka ubić na sztywno z odrobina soli, następnie żółtka i dalej miksować na gładką masę na koniec wsypać mąkę i wymieszać ręcznie łopatką pięć w 180 st ok 30 min wyjdzie na 100%

Edyta
3 miesięcy temu

Jakie smaczne ciasto, super pomysl z truskawkami 🙂

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Edyta

Dziękuje serdecznie, wersja z truskawkami bardziej przypadła mi do gustu jak z malinami 🙂

Magda
3 miesięcy temu

Super, takie chmurki to mogłabym jeść na okrągło 🙂

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Magda

Ja też lubię takie ciacha 🙂

iza
3 miesięcy temu

wspaniale wygląda!!! robiłam podobne tyle że z wiśniami pychotka

Patrycja Reszko
3 miesięcy temu

Świetne ciacho

Słodko Słodka
3 miesięcy temu

Dzięki 🙂

Katarzyna
3 miesięcy temu

Jesuuuuu, ale pychota! Te teściowe to są no naprawdę,… Niby taka kochana, ciasto przynosi, a d..a rośnie…

Kasia Kowalska
3 miesięcy temu

Zemsta teściowej już za samą nazwę zasługuje na zainteresowanie 😉

Delektujemy
2 miesięcy temu

Znakomite ciasto, z jeszcze lepszą nazwą. Truskawek będzie teraz coraz więcej, to na pewno jeszcze niejeden raz je zrobię. W dobrych ciastach nie lubię tylko tego, że znikają u mnie w domu z prędkością światła:D