3,3K
Jak wykonać przepis na – Truskawkowa zemsta teściowej
Pyszne ciasto warstwowe truskawkowa zemsta teściowej, zachwyca wyglądem i smakiem i co tu wiele pisać szybko znika. W oryginale to ciasto jest z malinami, mi jednak bardziej pasują truskawki, zdecydowanie smaczniejsza wersja z truskawkami i bardziej trafia w moje gusta i moich bliskich. Ciasto można również znaleźć pod nazwą malinowa chmurka lub jak u mnie truskawkowa… jednak nazwa z teściową wydaje mi się fajniejsza, co tu wiele pisać, żeby moja teściowa piekła takie zemsty… to mogłabym ją częściej odwiedzać 😉
Potrzebne składniki
Ciasto kruche
Blaszka 25×36 cm
- 3 szkl. mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szkl. cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
Beza
- 5 białek
- 1 szkl. drobnego cukru
- szczypta soli
- płatki migdałowe
Galaretka
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
- 5 szkl. wrzątku
- ½ kg truskawek
Krem
- 330 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %
- 500 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
Sposób wykonania
- Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej przez sitko do miski, następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło i dodaj żółtka. Całość posiekaj nożem i szybko zagnieć ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto podziel na 2 równe części, jedną część ciasta zawiń w folię i wrzuć do lodówki, a drugą wylep blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie po nakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C i piecz 25-30 min. na funkcji góra-dół bez termoobiegu.Krótko przed wyjęciem pierwszej deseczki, wylep drugą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciastem z lodówki, również po nakłuwaj widelcem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a beza sztywna i lśniąca. Gotową pianę wyłóż na surowe ciasto i równomiernie rozsmaruj po całości. Na koniec posyp płatkami migdałów. Tak przygotowaną blaszkę wrzuć do piekarnika nagrzanego do 160 °C i piec ok. 30 min. Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia.Truskawki umyj, usuń szypułki, następnie pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na upieczone kruche ciasto. Schłodzoną śmietankę i serek ubij razem na puszysty krem na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder do smaku.Składanie ciasta:– Ciasto kruche– Galaretka z truskawkami– Krem śmietanowy_ Kruche ciasto z bezą i płatkami migdałowymiTak przełożone ciasto wrzuć do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- Możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych, u mnie lubimy również wersje z brzoskwiniami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Truskawkowa zemsta teściowej wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wspaniale, ja robiłam z malinami .
A czy mogą być mrożone truskawki
Mogą,ale ze świeżymi zawsze lepsze 🙂
34 szkl cukru pudru ?
3/4.
jak czytam przepis to prawie identyczny idzie na malinową chmurkę
Zaznaczyłam w opisie „Ciasto można również znaleźć pod nazwą malinowa chmurka…”
Chmurkę zrobiłam na świąteczny deser. Pięknie wyglądała i byłam wizualnie zachwycona. Pierwszy i ostatni raz robiłam. Nikogo nie urzekła … 😕
Z kolei tort cytrynowy, który już podczas przygotowywania do reszty mnie wpienił, wyszedł fantastyczny.
I gdzie tu logika? 😁
Czasem tak bywa, często te pięknie wyglądające ciasta i polecane przez wielu w ogóle nie sprawdzają się na naszych stołach i wcale naszych rodzin nie zachwycają, wiem co mówię, bo sama dużo piekę, a wygląd nie zawsze idzie w parze ze smakiem, u nas chmurka tylko z truskawkami się sprawdza. Mam dużo przepisów na blogu, jeśli chodzi o ciasta tylko do nielicznych przepisów wracam.
Czy można użyć gotowego ciasta? Biszkopt nigdy mi nie wychodzi dlatego nie lubię go piec 🙁
Aguś to jest ciasto kruche, nie biszkopt.
Nie ma opcji żeby biszkopt nie wyszedł najprostszy sposób to 5 jaj 6 łyżek mąki pszennej albo ziemniaczanej lub możesz wymieszać pół na pół do tego 3 /4szk cukru i szczypta soli do białek półtorej łyżeczki proszku do pieczenia dodać do mąki . Białka ubić na sztywno z odrobina soli, następnie żółtka i dalej miksować na gładką masę na koniec wsypać mąkę i wymieszać ręcznie łopatką pięć w 180 st ok 30 min wyjdzie na 100%
Jakie smaczne ciasto, super pomysl z truskawkami 🙂
Dziękuje serdecznie, wersja z truskawkami bardziej przypadła mi do gustu jak z malinami 🙂
Super, takie chmurki to mogłabym jeść na okrągło 🙂
Ja też lubię takie ciacha 🙂
wspaniale wygląda!!! robiłam podobne tyle że z wiśniami pychotka
U nas bardziej z truskawkami smakuje, ale z wiśniami też super 🙂
Świetne ciacho
Dzięki 🙂
Jesuuuuu, ale pychota! Te teściowe to są no naprawdę,… Niby taka kochana, ciasto przynosi, a d..a rośnie…
🙂
Zemsta teściowej już za samą nazwę zasługuje na zainteresowanie 😉
O tak nazwa jest super, ale i ciasto pyszota 🙂
Znakomite ciasto, z jeszcze lepszą nazwą. Truskawek będzie teraz coraz więcej, to na pewno jeszcze niejeden raz je zrobię. W dobrych ciastach nie lubię tylko tego, że znikają u mnie w domu z prędkością światła:D
U nas też takie ciacha znikają w locie 🙂
mniam
Dzięki 🙂
Niektóre ciasta mają świetne nazwy. Nigdy nie jadłam takiego
Sama nazwa kusi, żeby przetestować 🙂 U nas najczęściej w wersji z truskawkami w sezonie, ale robiłam też z brzoskwiniami i oczywiście tradycyjnie tak jak być powinno z wiśniami.
Ostatnio szukam nowych przepisów. Będę musiała spróbować tego ciasta
Polecam, bo jest warte uwagi 🙂
Zawsze robię z truskawkami i w tej wersji zawsze wszystkim smakuje. 🙂
O widzisz to mamy podobne smaki 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Smakowity widok! Następnym razem spróbuję zrobić z truskawkami wg tego przepisu.
Świetne ciasto. Dawno nie piekłam czegoś podobnego
Polecam, dość szybko się robi i jest wyjątkowo smaczne 🙂
ależ apetycznie wygląda to ciacho
Dziękuje pięknie 🙂 Pozdrawiam
świetnie sie prezentuje
Dziękuje serdecznie 🙂 Pozdrawiam