Brzoskwiniowa chmurka.

Słodko Słodka
17 komentarzy
Pyszne warstwowe ciacho, brzoskwiniowa chmurka nie tylko zachwyca wyglądem, ale i smakiem. Ciasto nie jest skomplikowane, a jest warte grzechu. Kruchy spód, warstwa brzoskwiń z galaretką, bita śmietana z mascarpone, a całość zwieńczona kruchym ciastem z bezą. W okresie letnim polecam to ciacho z truskawkami, wiśniami, malinami każda z tych wersji posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Pomyślności w tym Nowym Roku 2022, zdrówka, bo ono jest najważniejsze, a reszta przyjdzie sama, zaczynamy Nowy Rok na słodko 🙂 W tym roku również czekam na Wasze apetyczne zdjęcia dań i słodkości przygotowanych wg przepisów z tej strony.
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Brzoskwiniowa chmurka.

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm  

Ciasto

  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek

Beza

  • 5 białek
  • 1 szkl. drobnego cukru kryształu
  • 1 szczypta soli

Galaretka

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 szkl. syropu z brzoskwiń
  • 4 szkl. wrzącej wody
  • 3 opakowania galaretki brzoskwiniowej

Krem

  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku

Sposób wykonania

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej przez sitko do miski, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodaj żółtka i posiekaj nożem. Następnie zagnieć szybko ciasto.
    Podziel je na 2 części. Jedną zawiń w folię i schowaj do lodówki, a drugim kawałkiem ciasta wylep blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto po nakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na 25-30 min. Piec w temp. 180°C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Krótko przed wyjęciem pierwszej deseczki, wylep drugą blaszkę ciastem z lodówki, również po nakłuwaj.
    Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypuj cukier cały czas miksując. Miksuj do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a beza sztywna i lśniąca. Gotową pianę wyłóż na surowe ciasto, rozsmaruj równomiernie i wrzuć do nagrzanego piekarnika. Piecz w 160°C ok. 30 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
  • Galaretki rozpuść we wrzątku, wlej syrop z brzoskwini, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
    Brzoskwinie z puszki pokrój w drobną kostkę i pozostaw na durszlaku do obcieknięcia, gdy galaretka zacznie tężeć wrzuć pokrojone brzoskwinie z durszlaka i dobrze wymieszaj, następnie wylej na kruchy spód i wstaw do lodówki na 2 – 3 godz. żeby galaretka dobrze ściągnęła.
    Śmietankę i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku.
  •  Składanie ciasta:  
    – ciasto kruche
    – galaretka z brzoskwiniami
    – krem
    – ciasto kruche z bezą .
    Złożone ciasto włóż do lodówki najlepiej na całą noc., żeby kruche ciasto zmiękło, a smaki się przegryzły.
    Smacznego!!!
  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Do kremu opcjonalnie możesz dodać żelatynę, żeby był bardziej sztywny (ok. 5 łyżeczek na pół szkl. wody).
  • Bezę możesz posypać płatkami migdałowymi.
  • W sezonie letnim polecam to ciacho z truskawkami, wiśniami, malinami.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Brzoskwiniowa chmurka. wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja Reszko

Pięknie to c9iasto się prezentuje!

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂

Wioleta Sadowska

Jak pięknie wygląda. Rewelacja!

Słodko Słodka

Dzięki 🙂

Ramona

Ciasto wygląda bardzo smacznie, zrobię na Trzech Króli 🙂 Dzięki za inspiracje

Słodko Słodka

Bardzo się cieszę mam nadzieje, że będzie smakować 🙂 Pozdrawiam

Monika

Wow! Idealne ciasto aż się buzia na jego widok śmieje:)

Słodko Słodka

Dzięki, już tak za mną chodziło jakieś ciacho warstwowe 🙂

Edyta

Wow, jakie apetyczne ciasto! Po prostu bajka, az czuje ten zapach 🙂

Słodko Słodka

Chodziło za mną już od dłuższego czasu jakieś ciacho warstwowe, dzięki 🙂

Słodkie okruszki

Wygląda przepysznie 🙂

Kasia

Asiu jak zawsze niesamowicie! Skąd Ty te pomysły bierzesz powiedz?

Mi-hau-hau

Znałem wersje z wiśniami, ale z brzoskwiniami też musi być pycha 😍

Słodko Słodka

Tak z wiśniami też robiłam latem, z brzoskwiniami też robi robotę 🙂 Polecam

[…] tego ciasta z brzoskwiniami, klik, jest równie […]