2,6K
Jak wykonać przepis na – Brzoskwiniowa chmurka.
Pyszne warstwowe ciacho, brzoskwiniowa chmurka nie tylko zachwyca wyglądem, ale i smakiem. Ciasto nie jest skomplikowane, a jest warte grzechu. Kruchy spód, warstwa brzoskwiń z galaretką, bita śmietana z mascarpone, a całość zwieńczona kruchym ciastem z bezą. W okresie letnim polecam to ciacho z truskawkami, wiśniami, malinami każda z tych wersji posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Pomyślności w tym Nowym Roku 2022, zdrówka, bo ono jest najważniejsze, a reszta przyjdzie sama, zaczynamy Nowy Rok na słodko 🙂 W tym roku również czekam na Wasze apetyczne zdjęcia dań i słodkości przygotowanych wg przepisów z tej strony.
Potrzebne składniki
Blaszka 25×36 cm
Ciasto
- 3 szkl. mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szkl. cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
Beza
- 5 białek
- 1 szkl. drobnego cukru kryształu
- 1 szczypta soli
Galaretka
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 1 szkl. syropu z brzoskwiń
- 4 szkl. wrzącej wody
- 3 opakowania galaretki brzoskwiniowej
Krem
- 330 ml śmietany kremówki 30 %
- 500 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
Sposób wykonania
- Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej przez sitko do miski, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodaj żółtka i posiekaj nożem. Następnie zagnieć szybko ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną zawiń w folię i schowaj do lodówki, a drugim kawałkiem ciasta wylep blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto po nakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na 25-30 min. Piec w temp. 180°C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.Krótko przed wyjęciem pierwszej deseczki, wylep drugą blaszkę ciastem z lodówki, również po nakłuwaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypuj cukier cały czas miksując. Miksuj do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a beza sztywna i lśniąca. Gotową pianę wyłóż na surowe ciasto, rozsmaruj równomiernie i wrzuć do nagrzanego piekarnika. Piecz w 160°C ok. 30 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
- Galaretki rozpuść we wrzątku, wlej syrop z brzoskwini, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.Brzoskwinie z puszki pokrój w drobną kostkę i pozostaw na durszlaku do obcieknięcia, gdy galaretka zacznie tężeć wrzuć pokrojone brzoskwinie z durszlaka i dobrze wymieszaj, następnie wylej na kruchy spód i wstaw do lodówki na 2 – 3 godz. żeby galaretka dobrze ściągnęła.Śmietankę i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku.
- Składanie ciasta: – ciasto kruche – galaretka z brzoskwiniami – krem – ciasto kruche z bezą .Złożone ciasto włóż do lodówki najlepiej na całą noc., żeby kruche ciasto zmiękło, a smaki się przegryzły.Smacznego!!!
- 1 szkl. = 250 ml.
- Do kremu opcjonalnie możesz dodać żelatynę, żeby był bardziej sztywny (ok. 5 łyżeczek na pół szkl. wody).
- Bezę możesz posypać płatkami migdałowymi.
- W sezonie letnim polecam to ciacho z truskawkami, wiśniami, malinami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Brzoskwiniowa chmurka. wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Pięknie to c9iasto się prezentuje!
Dziękuje 🙂
Jak pięknie wygląda. Rewelacja!
Dzięki 🙂
Ciasto wygląda bardzo smacznie, zrobię na Trzech Króli 🙂 Dzięki za inspiracje
Bardzo się cieszę mam nadzieje, że będzie smakować 🙂 Pozdrawiam
Wow! Idealne ciasto aż się buzia na jego widok śmieje:)
Dzięki, już tak za mną chodziło jakieś ciacho warstwowe 🙂
Wow, jakie apetyczne ciasto! Po prostu bajka, az czuje ten zapach 🙂
Chodziło za mną już od dłuższego czasu jakieś ciacho warstwowe, dzięki 🙂
Wygląda przepysznie 🙂
Dzięki serdeczne 🙂
Asiu jak zawsze niesamowicie! Skąd Ty te pomysły bierzesz powiedz?
A tu akurat chodziło za mną jakieś ciacho z kremem i tak sobie właśnie wykombinowałam wersje z brzoskwiniami, bo z wiśniami i truskawkami już robiłam to ciacho latem 🙂
Znałem wersje z wiśniami, ale z brzoskwiniami też musi być pycha 😍
Tak z wiśniami też robiłam latem, z brzoskwiniami też robi robotę 🙂 Polecam
[…] tego ciasta z brzoskwiniami, klik, jest równie […]