Brzoskwiniowa chmurka.

Słodko Słodka
16 komentarzy
Pyszne warstwowe ciacho, brzoskwiniowa chmurka nie tylko zachwyca wyglądem, ale i smakiem. Ciasto nie jest skomplikowane, a jest warte grzechu. Kruchy spód, warstwa brzoskwiń z galaretką, bita śmietana z mascarpone, a całość zwieńczona kruchym ciastem z bezą. W okresie letnim polecam to ciacho z truskawkami, wiśniami, malinami każda z tych wersji posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Pomyślności w tym Nowym Roku 2022, zdrówka, bo ono jest najważniejsze, a reszta przyjdzie sama, zaczynamy Nowy Rok na słodko 🙂 W tym roku również czekam na Wasze apetyczne zdjęcia dań i słodkości przygotowanych wg przepisów z tej strony.
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 1 hr 30 mins
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Brzoskwiniowa chmurka.

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm  

    Ciasto

    • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ¾ szkl. cukru pudru
    • 250 g masła lub margaryny
    • 5 żółtek

    Beza

    • 5 białek
    • 1 szkl. drobnego cukru kryształu
    • 1 szczypta soli

    Galaretka

    • 1 puszka brzoskwiń w syropie
    • 1 szkl. syropu z brzoskwiń
    • 4 szkl. wrzącej wody
    • 3 opakowania galaretki brzoskwiniowej

    Krem

    • 330 ml śmietany kremówki 30 %
    • 500 g serka mascarpone
    • cukier puder do smaku

    Sposób wykonania

    • Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej przez sitko do miski, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodaj żółtka i posiekaj nożem. Następnie zagnieć szybko ciasto.
      Podziel je na 2 części. Jedną zawiń w folię i schowaj do lodówki, a drugim kawałkiem ciasta wylep blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto po nakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na 25-30 min. Piec w temp. 180°C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
      Krótko przed wyjęciem pierwszej deseczki, wylep drugą blaszkę ciastem z lodówki, również po nakłuwaj.
      Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypuj cukier cały czas miksując. Miksuj do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a beza sztywna i lśniąca. Gotową pianę wyłóż na surowe ciasto, rozsmaruj równomiernie i wrzuć do nagrzanego piekarnika. Piecz w 160°C ok. 30 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    • Galaretki rozpuść we wrzątku, wlej syrop z brzoskwini, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
      Brzoskwinie z puszki pokrój w drobną kostkę i pozostaw na durszlaku do obcieknięcia, gdy galaretka zacznie tężeć wrzuć pokrojone brzoskwinie z durszlaka i dobrze wymieszaj, następnie wylej na kruchy spód i wstaw do lodówki na 2 – 3 godz. żeby galaretka dobrze ściągnęła.
      Śmietankę i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku.
    •  Składanie ciasta:  
      – ciasto kruche
      – galaretka z brzoskwiniami
      – krem
      – ciasto kruche z bezą .
      Złożone ciasto włóż do lodówki najlepiej na całą noc., żeby kruche ciasto zmiękło, a smaki się przegryzły.
      Smacznego!!!
    • 1 szkl. = 250 ml.
    • Do kremu opcjonalnie możesz dodać żelatynę, żeby był bardziej sztywny (ok. 5 łyżeczek na pół szkl. wody).
    • Bezę możesz posypać płatkami migdałowymi.
    • W sezonie letnim polecam to ciacho z truskawkami, wiśniami, malinami.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Brzoskwiniowa chmurka. wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    16 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Patrycja Reszko

    Pięknie to c9iasto się prezentuje!

    Słodko Słodka

    Dziękuje 🙂

    Wioleta Sadowska

    Jak pięknie wygląda. Rewelacja!

    Słodko Słodka

    Dzięki 🙂

    Ramona

    Ciasto wygląda bardzo smacznie, zrobię na Trzech Króli 🙂 Dzięki za inspiracje

    Słodko Słodka

    Bardzo się cieszę mam nadzieje, że będzie smakować 🙂 Pozdrawiam

    Monika

    Wow! Idealne ciasto aż się buzia na jego widok śmieje:)

    Słodko Słodka

    Dzięki, już tak za mną chodziło jakieś ciacho warstwowe 🙂

    Edyta

    Wow, jakie apetyczne ciasto! Po prostu bajka, az czuje ten zapach 🙂

    Słodko Słodka

    Chodziło za mną już od dłuższego czasu jakieś ciacho warstwowe, dzięki 🙂

    Słodkie okruszki

    Wygląda przepysznie 🙂

    Kasia

    Asiu jak zawsze niesamowicie! Skąd Ty te pomysły bierzesz powiedz?

    Mi-hau-hau

    Znałem wersje z wiśniami, ale z brzoskwiniami też musi być pycha 😍

    Słodko Słodka

    Tak z wiśniami też robiłam latem, z brzoskwiniami też robi robotę 🙂 Polecam

    Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

    Polityka prywatności i cookies