4,1K
Jak wykonać przepis na – Truskawkowa zemsta teściowej
Pyszne ciasto warstwowe truskawkowa zemsta teściowej, zachwyca wyglądem i smakiem i co tu wiele pisać szybko znika. W oryginale to ciasto jest z malinami, mi jednak bardziej pasują truskawki, zdecydowanie smaczniejsza wersja z truskawkami i bardziej trafia w moje gusta i moich bliskich. Ciasto można również znaleźć pod nazwą malinowa chmurka lub jak u mnie truskawkowa… jednak nazwa z teściową wydaje mi się fajniejsza, co tu wiele pisać, żeby moja teściowa piekła takie zemsty… to mogłabym ją częściej odwiedzać 😉
Potrzebne składniki
Ciasto kruche
Blaszka 25×36 cm
- 3 szkl. mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szkl. cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
Beza
- 5 białek
- 1 szkl. drobnego cukru
- szczypta soli
- płatki migdałowe
Galaretka
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
- 5 szkl. wrzątku
- ½ kg truskawek
Krem
- 330 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %
- 500 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
Sposób wykonania
- Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej przez sitko do miski, następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło i dodaj żółtka. Całość posiekaj nożem i szybko zagnieć ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto podziel na 2 równe części, jedną część ciasta zawiń w folię i wrzuć do lodówki, a drugą wylep blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie po nakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C i piecz 25-30 min. na funkcji góra-dół bez termoobiegu.Krótko przed wyjęciem pierwszej deseczki, wylep drugą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciastem z lodówki, również po nakłuwaj widelcem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a beza sztywna i lśniąca. Gotową pianę wyłóż na surowe ciasto i równomiernie rozsmaruj po całości. Na koniec posyp płatkami migdałów. Tak przygotowaną blaszkę wrzuć do piekarnika nagrzanego do 160 °C i piec ok. 30 min. Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia.Truskawki umyj, usuń szypułki, następnie pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na upieczone kruche ciasto. Schłodzoną śmietankę i serek ubij razem na puszysty krem na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder do smaku.Składanie ciasta:– Ciasto kruche– Galaretka z truskawkami– Krem śmietanowy_ Kruche ciasto z bezą i płatkami migdałowymiTak przełożone ciasto wrzuć do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- Możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych, u mnie lubimy również wersje z brzoskwiniami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Truskawkowa zemsta teściowej wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wersja tego ciasta z brzoskwiniami, klik, jest równie smaczne.
Wspaniale, ja robiłam z malinami .
A czy mogą być mrożone truskawki
Mogą,ale ze świeżymi zawsze lepsze 🙂
34 szkl cukru pudru ?
3/4.
jak czytam przepis to prawie identyczny idzie na malinową chmurkę
Zaznaczyłam w opisie „Ciasto można również znaleźć pod nazwą malinowa chmurka…”
Chmurkę zrobiłam na świąteczny deser. Pięknie wyglądała i byłam wizualnie zachwycona. Pierwszy i ostatni raz robiłam. Nikogo nie urzekła … 😕
Z kolei tort cytrynowy, który już podczas przygotowywania do reszty mnie wpienił, wyszedł fantastyczny.
I gdzie tu logika? 😁
Czasem tak bywa, często te pięknie wyglądające ciasta i polecane przez wielu w ogóle nie sprawdzają się na naszych stołach i wcale naszych rodzin nie zachwycają, wiem co mówię, bo sama dużo piekę, a wygląd nie zawsze idzie w parze ze smakiem, u nas chmurka tylko z truskawkami się sprawdza. Mam dużo przepisów na blogu, jeśli chodzi o ciasta tylko do nielicznych przepisów wracam.
Czy można użyć gotowego ciasta? Biszkopt nigdy mi nie wychodzi dlatego nie lubię go piec 🙁
Aguś to jest ciasto kruche, nie biszkopt.
Nie ma opcji żeby biszkopt nie wyszedł najprostszy sposób to 5 jaj 6 łyżek mąki pszennej albo ziemniaczanej lub możesz wymieszać pół na pół do tego 3 /4szk cukru i szczypta soli do białek półtorej łyżeczki proszku do pieczenia dodać do mąki . Białka ubić na sztywno z odrobina soli, następnie żółtka i dalej miksować na gładką masę na koniec wsypać mąkę i wymieszać ręcznie łopatką pięć w 180 st ok 30 min wyjdzie na 100%
Jakie smaczne ciasto, super pomysl z truskawkami 🙂
Dziękuje serdecznie, wersja z truskawkami bardziej przypadła mi do gustu jak z malinami 🙂
Super, takie chmurki to mogłabym jeść na okrągło 🙂
Ja też lubię takie ciacha 🙂
wspaniale wygląda!!! robiłam podobne tyle że z wiśniami pychotka
U nas bardziej z truskawkami smakuje, ale z wiśniami też super 🙂
Świetne ciacho
Dzięki 🙂
Jesuuuuu, ale pychota! Te teściowe to są no naprawdę,… Niby taka kochana, ciasto przynosi, a d..a rośnie…
🙂
Zemsta teściowej już za samą nazwę zasługuje na zainteresowanie 😉
O tak nazwa jest super, ale i ciasto pyszota 🙂
Znakomite ciasto, z jeszcze lepszą nazwą. Truskawek będzie teraz coraz więcej, to na pewno jeszcze niejeden raz je zrobię. W dobrych ciastach nie lubię tylko tego, że znikają u mnie w domu z prędkością światła:D
U nas też takie ciacha znikają w locie 🙂
mniam
Dzięki 🙂
Niektóre ciasta mają świetne nazwy. Nigdy nie jadłam takiego
Sama nazwa kusi, żeby przetestować 🙂 U nas najczęściej w wersji z truskawkami w sezonie, ale robiłam też z brzoskwiniami i oczywiście tradycyjnie tak jak być powinno z wiśniami.
Ostatnio szukam nowych przepisów. Będę musiała spróbować tego ciasta
Polecam, bo jest warte uwagi 🙂
Zawsze robię z truskawkami i w tej wersji zawsze wszystkim smakuje. 🙂
O widzisz to mamy podobne smaki 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Smakowity widok! Następnym razem spróbuję zrobić z truskawkami wg tego przepisu.
Świetne ciasto. Dawno nie piekłam czegoś podobnego
Polecam, dość szybko się robi i jest wyjątkowo smaczne 🙂
ależ apetycznie wygląda to ciacho
Dziękuje pięknie 🙂 Pozdrawiam
świetnie sie prezentuje
Dziękuje serdecznie 🙂 Pozdrawiam
Wygląda pysznie. Z wielką chęcią spróbuję je zrobić.
Nazwa jest świetna. Jeśli smakuje tak dobrze, jak brzmi, to na pewno będzie hitem na każdej imprezie. Dziękuję za przepis!
Pyszne ciasto. Dawno nie robiłam go.
Truskawkowa wersja wygląda przepysznie. :))
Wersja z truskawkami wygląda pysznie. Bedę próbować.