Pyszne warstwowe ciacho, zachwyca wyglądem i smakiem i co tu wiele pisać szybko znika 😉 w oryginale to ciasto jest z malinami, mi jednak bardziej pasują truskawki, zdecydowanie smaczniejsza wersja z truskawkami i bardziej trafia w moje gusta. Ciasto można również znaleźć pod nazwą malinowa chmurka lub jak u mnie truskawkowa… jednak nazwa z teściową wydaje mi się fajniejsza, co tu wiele pisać, żeby moja teściowa piekła takie zemsty… to mogłabym ją częściej odwiedzać 😉
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
Beza:
- 5 białek
- 1 szkl. drobnego cukru kryształu
- szczypta soli
Galaretka:
- 3 galaretki truskawkowe
- 5 szkl. wrzątku
- 500 g truskawek
Krem:
- 330 ml śmietany kremówki 30 %
- 500 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
Dodatkowo:
- płatki migdałów
Przygotowanie:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę, dodać żółtka, posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną zawinąć w folię i schować do lodówki a drugim kawałkiem wylepić blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, następnie po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 25-30 min. piec w temp. 180 C.

- Krótko przed wyjęciem pierwszej deseczki, wylepić drugą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciastem z lodówki, również po nakłuwać, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier cały czas miksując, miksować do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny a beza sztywna i lśniąca. Gotową pianę wyłożyć na surowe ciasto,

- rozsmarować równomiernie i posypać płatkami migdałów,
- włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec 30 min. Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia, truskawki umyć, usunąć szypułki i pozostawić do obeschnięcia, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Śmietankę i serek wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, wrzucić do miski i ubić razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsypać cukier puder do smaku.

Składanie ciasta:
- ciasto kruche
- galaretka z truskawkami
- krem
- ciasto kruche z bezą
- Złożone ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Wspaniale, ja robiłam z malinami .
A czy mogą być mrożone truskawki
Mogą,ale ze świeżymi zawsze lepsze 🙂
34 szkl cukru pudru ?
3/4.
jak czytam przepis to prawie identyczny idzie na malinową chmurkę
Zaznaczyłam w opisie „Ciasto można również znaleźć pod nazwą malinowa chmurka…”
Chmurkę zrobiłam na świąteczny deser. Pięknie wyglądała i byłam wizualnie zachwycona. Pierwszy i ostatni raz robiłam. Nikogo nie urzekła … 😕
Z kolei tort cytrynowy, który już podczas przygotowywania do reszty mnie wpienił, wyszedł fantastyczny.
I gdzie tu logika? 😁
Czasem tak bywa, często te pięknie wyglądające ciasta i polecane przez wielu w ogóle nie sprawdzają się na naszych stołach i wcale naszych rodzin nie zachwycają, wiem co mówię, bo sama dużo piekę, a wygląd nie zawsze idzie w parze ze smakiem, u nas chmurka tylko z truskawkami się sprawdza. Mam dużo przepisów na blogu, jeśli chodzi o ciasta tylko do nielicznych przepisów wracam.
Czy można użyć gotowego ciasta? Biszkopt nigdy mi nie wychodzi dlatego nie lubię go piec 🙁
Aguś to jest ciasto kruche, nie biszkopt.
Nie ma opcji żeby biszkopt nie wyszedł najprostszy sposób to 5 jaj 6 łyżek mąki pszennej albo ziemniaczanej lub możesz wymieszać pół na pół do tego 3 /4szk cukru i szczypta soli do białek półtorej łyżeczki proszku do pieczenia dodać do mąki . Białka ubić na sztywno z odrobina soli, następnie żółtka i dalej miksować na gładką masę na koniec wsypać mąkę i wymieszać ręcznie łopatką pięć w 180 st ok 30 min wyjdzie na 100%
Jakie smaczne ciasto, super pomysl z truskawkami 🙂
Dziękuje serdecznie, wersja z truskawkami bardziej przypadła mi do gustu jak z malinami 🙂
Super, takie chmurki to mogłabym jeść na okrągło 🙂
Ja też lubię takie ciacha 🙂
wspaniale wygląda!!! robiłam podobne tyle że z wiśniami pychotka
U nas bardziej z truskawkami smakuje, ale z wiśniami też super 🙂
Świetne ciacho
Dzięki 🙂
Jesuuuuu, ale pychota! Te teściowe to są no naprawdę,… Niby taka kochana, ciasto przynosi, a d..a rośnie…
🙂
Zemsta teściowej już za samą nazwę zasługuje na zainteresowanie 😉
O tak nazwa jest super, ale i ciasto pyszota 🙂
Znakomite ciasto, z jeszcze lepszą nazwą. Truskawek będzie teraz coraz więcej, to na pewno jeszcze niejeden raz je zrobię. W dobrych ciastach nie lubię tylko tego, że znikają u mnie w domu z prędkością światła:D
U nas też takie ciacha znikają w locie 🙂