Truskawkowa zemsta teściowej

Słodko Słodka
46 komentarzy
Pyszne ciasto warstwowe truskawkowa zemsta teściowej, zachwyca wyglądem i smakiem i co tu wiele pisać szybko znika. W oryginale to ciasto jest z malinami, mi jednak bardziej pasują truskawki, zdecydowanie smaczniejsza wersja z truskawkami i bardziej trafia w moje gusta i moich bliskich. Ciasto można również znaleźć pod nazwą malinowa chmurka lub jak u mnie truskawkowa… jednak nazwa z teściową wydaje mi się fajniejsza, co tu wiele pisać, żeby moja teściowa piekła takie zemsty… to mogłabym ją częściej odwiedzać 😉
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Truskawkowa zemsta teściowej

Potrzebne składniki
  

Ciasto kruche

Blaszka 25×36 cm

  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek

Beza

  • 5 białek
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe

Galaretka

  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • 5 szkl. wrzątku
  • ½ kg truskawek

Krem

  • 330 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku

Sposób wykonania

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej przez sitko do miski, następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło i dodaj żółtka. Całość posiekaj nożem i szybko zagnieć ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
    Ciasto podziel na 2 równe części, jedną część ciasta zawiń w folię i wrzuć do lodówki, a drugą wylep blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie po nakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C i piecz 25-30 min. na funkcji góra-dół bez termoobiegu.
    Krótko przed wyjęciem pierwszej deseczki, wylep drugą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciastem z lodówki, również po nakłuwaj widelcem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a beza sztywna i lśniąca. Gotową pianę wyłóż na surowe ciasto i równomiernie rozsmaruj po całości. Na koniec posyp płatkami migdałów. Tak przygotowaną blaszkę wrzuć do piekarnika nagrzanego do 160 °C i piec ok. 30 min.
    Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia.
    Truskawki umyj, usuń szypułki, następnie pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na upieczone kruche ciasto.
    Schłodzoną śmietankę i serek ubij razem na puszysty krem na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder do smaku.
    Składanie ciasta:
    – Ciasto kruche
    – Galaretka z truskawkami
    – Krem śmietanowy
    _ Kruche ciasto z bezą i płatkami migdałowymi
    Tak przełożone ciasto wrzuć do lodówki najlepiej na całą noc.
    Smacznego!!!    

Instrukcja na filmie

  • Możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych, u mnie lubimy również wersje z brzoskwiniami.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Truskawkowa zemsta teściowej wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Wersja tego ciasta z brzoskwiniami, klik, jest równie smaczne.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
46 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa S

Wspaniale, ja robiłam z malinami .

Monika

A czy mogą być mrożone truskawki

Kika

34 szkl cukru pudru ?

Agata

jak czytam przepis to prawie identyczny idzie na malinową chmurkę

Słodko Słodka

Zaznaczyłam w opisie „Ciasto można również znaleźć pod nazwą malinowa chmurka…”

Beata

Chmurkę zrobiłam na świąteczny deser. Pięknie wyglądała i byłam wizualnie zachwycona. Pierwszy i ostatni raz robiłam. Nikogo nie urzekła … 😕
Z kolei tort cytrynowy, który już podczas przygotowywania do reszty mnie wpienił, wyszedł fantastyczny.
I gdzie tu logika? 😁

Agnieszka

Czy można użyć gotowego ciasta? Biszkopt nigdy mi nie wychodzi dlatego nie lubię go piec 🙁

Słodko Słodka

Aguś to jest ciasto kruche, nie biszkopt.

Kamila

Nie ma opcji żeby biszkopt nie wyszedł najprostszy sposób to 5 jaj 6 łyżek mąki pszennej albo ziemniaczanej lub możesz wymieszać pół na pół do tego 3 /4szk cukru i szczypta soli do białek półtorej łyżeczki proszku do pieczenia dodać do mąki . Białka ubić na sztywno z odrobina soli, następnie żółtka i dalej miksować na gładką masę na koniec wsypać mąkę i wymieszać ręcznie łopatką pięć w 180 st ok 30 min wyjdzie na 100%

Edyta

Jakie smaczne ciasto, super pomysl z truskawkami 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje serdecznie, wersja z truskawkami bardziej przypadła mi do gustu jak z malinami 🙂

Magda

Super, takie chmurki to mogłabym jeść na okrągło 🙂

Słodko Słodka

Ja też lubię takie ciacha 🙂

iza

wspaniale wygląda!!! robiłam podobne tyle że z wiśniami pychotka

Patrycja Reszko

Świetne ciacho

Słodko Słodka

Dzięki 🙂

Katarzyna

Jesuuuuu, ale pychota! Te teściowe to są no naprawdę,… Niby taka kochana, ciasto przynosi, a d..a rośnie…

Kasia Kowalska

Zemsta teściowej już za samą nazwę zasługuje na zainteresowanie 😉

Delektujemy

Znakomite ciasto, z jeszcze lepszą nazwą. Truskawek będzie teraz coraz więcej, to na pewno jeszcze niejeden raz je zrobię. W dobrych ciastach nie lubię tylko tego, że znikają u mnie w domu z prędkością światła:D

ania

mniam

Maja

Niektóre ciasta mają świetne nazwy. Nigdy nie jadłam takiego

Marta

Ostatnio szukam nowych przepisów. Będę musiała spróbować tego ciasta

Sylwia

Zawsze robię z truskawkami i w tej wersji zawsze wszystkim smakuje. 🙂

Aleksandra

Smakowity widok! Następnym razem spróbuję zrobić z truskawkami wg tego przepisu.

Gosia

Świetne ciasto. Dawno nie piekłam czegoś podobnego

iza

ależ apetycznie wygląda to ciacho

Dorota Smakuje

świetnie sie prezentuje

Edyta

Wygląda pysznie. Z wielką chęcią spróbuję je zrobić.

Sylwia

Nazwa jest świetna. Jeśli smakuje tak dobrze, jak brzmi, to na pewno będzie hitem na każdej imprezie. Dziękuję za przepis!

Basia

Pyszne ciasto. Dawno nie robiłam go.

Magda

Truskawkowa wersja wygląda przepysznie. :))

Ewa

Wersja z truskawkami wygląda pysznie. Bedę próbować.