1,4K
To już propozycja na Święta Wielkanocne, aczkolwiek lubię różne babki robić tak bez okazji, nawet w środku tyg. Babeczka jest wilgotna, dzięki dodatkowi twarogu. Polecam,szybka i smaczna.
Składniki:
Keksówka12x30 cm
- 1 szkl.mąki pszennej
- 0,5 szkl.mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek L
- 1 szkl.cukru (można dać mniej)
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła
- 200 g twarogu 3-krotnie mielonego
- kilka kropel aromatu cytrynowego
Lukier:
- cukier puder
- sok z połowy małej cytryny
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej.
- Miękkie masło zmiksować i stopniowo wsypuywać cukry, miksować do uzyskania puszystej masy.
- Wrzucić rozdrobniony widelcem twaróg, cały czas miksując, wrzucać po jednym jajku, wlać olejek cytrynowy, następnie przesiać przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia wszystkich składników.
- Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik ustawić na 160 C bez termoobiegu i piec babeczkę ok. 50 min.
- Babkę po przestygnięciu polukrować i udekorować wedle własnego uznania.
- Cukier puder przesiać przez sitko 4-5 łyżek, wycisnąć sok z cytryny wymieszać tak, aby powstał lukier, gdyby był za gęsty dodać odrobinę soku z cytryny.
Super przepis 🙂
Czy ser "z wiaderka" będzie dobry?
Tak Małgosiu.Pozdrawiam
Pyszna babka. Ja też często przygotowuję wersję serową, choć ciut inaczej 😉
Mnie babki nie lubią za bardzo,więc staram się jak najprościej je robić 😉 he he Pozdrawiam
musi pysznie smakować ja ostatnio też piekłam i sernik i babkę pozdrawiam
Koniecznie muszę wypróbować tego przepisu 🙂