To już propozycja na Święta Wielkanocne, aczkolwiek lubię różne babki robić tak bez okazji, nawet w środku tyg. Babeczka jest wilgotna, dzięki dodatkowi twarogu. Polecam,szybka i smaczna.

Składniki:

Keksówka12x30 cm 

  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 0,5 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek L
  • 1 szkl.cukru (można dać mniej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • 200 g twarogu 3-krotnie mielonego
  • kilka kropel aromatu cytrynowego  

Lukier:  

  • cukier puder
  • sok z połowy małej cytryny  

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej.
  • Miękkie masło zmiksować i stopniowo wsypuywać cukry, miksować do uzyskania puszystej masy.
  • Wrzucić rozdrobniony widelcem twaróg, cały czas miksując, wrzucać po jednym jajku, wlać olejek cytrynowy, następnie przesiać przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia wszystkich składników.
  • Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik ustawić na 160 C bez termoobiegu i piec babeczkę ok. 50 min.
  • Babkę po przestygnięciu polukrować i udekorować wedle własnego uznania.
  • Cukier puder przesiać przez sitko 4-5 łyżek, wycisnąć sok z cytryny wymieszać tak, aby powstał lukier, gdyby był za gęsty dodać odrobinę soku z cytryny.
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Malgorzata Druzdz Radomska

Super przepis 🙂
Czy ser "z wiaderka" będzie dobry?

Słodkie okruszki
3 lat temu

Pyszna babka. Ja też często przygotowuję wersję serową, choć ciut inaczej 😉

Teresa S
2 lat temu

musi pysznie smakować ja ostatnio też piekłam i sernik i babkę pozdrawiam

Basia
2 lat temu

Koniecznie muszę wypróbować tego przepisu 🙂